4 εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε τους λευκούς τοίχους του σπιτιού

καθαρίσετε λευκούς τοίχους
  • Ξεκινήστε με το ξεσκόνισμα από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα.
  • Καθαριστικό γενικής χρήσης: Χρησιμοποιήστε με πανί μικροϊνών.
  • Σαπούνι πιάτων: Απλώστε με σφουγγάρι, αφήστε να δράσει και σκουπίστε.
  • Πάστα μαγειρικής σόδας: Δημιουργήστε μια πάστα, απλώστε, αφήστε να δράσει και σκουπίστε.
  • Σφουγγάρι – γόμα: Βρέξτε και τρίψτε απαλά.

Σίγουρα δεν βάφετε κάθε χρόνο τους λευκούς τοίχους του σπιτιού σας. Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζετε πώς μπορείτε να τους καθαρίσετε ώστε να φαίνονται και πάλι καθαροί και φωτεινοί.

Το λευκό χρώμα δεν είναι εύκολο και σας ταλαιπωρεί γιατί φαίνονται αμέσως όλα τα σημάδια. Και πολλές φορές σκέφτεστε γιατί δεν διαλέξατε ένα άλλο χρώμα. Τώρα, όμως, δεν χρειάζεται να στενοχωριέστε γιατί υπάρχουν 4 εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε τους λευκούς τοίχους και να τους φρεσκάρετε σε χρόνο μηδέν.

Οι λευκοί τοίχοι μπορούν να καθαριστούν με οικιακά καθαριστικά, όπως σαπούνι πιάτων ή μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με ένα υγρό σφουγγάρι και να σκουπιστεί. Είναι επίσης δυνατό να αποκτήσετε πεντακάθαρους λευκούς τοίχους με προϊόντα του εμπορίου, όπως καθαριστικά γενικής χρήσης και ένα σφουγγάρι – γόμα που μπορεί να γίνει ο «σωτήρας» σας και να εξαφανίσει κάθε γρατζουνιά ή γραμμή στον λευκό τοίχο.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τους λευκούς τοίχους

Οι τοίχοι δεν καθαρίζονται κάθε εβδομάδα, ούτε κάθε μήνα. Καλό είναι να καθαρίζονται μία ή δύο φορές τον χρόνο, όταν κάνετε γενική καθαριότητα στο σπίτι σας ή κάθε φορά που βλέπετε μία μουτζούρα ή μία μαύρη γραμμή από καρέκλα, τσάντα ή παιδικό παιχνίδι. Αν καθαρίζετε κάθε φορά που βλέπετε ένα λεκέ, θα έχετε σίγουρα πεντακάθαρους τοίχους.

Διαβάστε παρακάτω 4 απλές μεθόδους για να αφαιρέσετε μουτζούρες, λεκέδες και άλλα από λευκούς τοίχους για να τους κάνετε να φαίνονται ολοκαίνουργιοι.

Πώς να καθαρίσετε σωστά τους λευκούς τοίχους

Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό σφουγγάρι ή ένα πανί από μικροΐνες, αλλά οι ιδιαίτερα επίμονοι λεκέδες μπορεί να χρειαστούν ένα σφουγγάρι – γόμα ή μια βούρτσα καθαρισμού. Πιθανότατα έχετε ήδη στο σπίτι σας τα προϊόντα καθαρισμού που χρειάζεστε, όπως διαλύματα καθαρισμού γενικής χρήσης, σαπούνι πιάτων ή μαγειρική σόδα.

Ξεκινήστε με το ξεσκόνισμα από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα

Ξεσκονίστε τους τοίχους με μια πετσέτα μικροϊνών ή ένα επεκτεινόμενο ξεσκονόπανο για να φτάσετε σε ψηλότερα σημεία. Ξεπλύνετε και στύψτε την ανάμεσα στα σκουπίσματα καθώς λερώνεται. Μπορείτε να προσθέσετε μερικούς ψεκασμούς καθαριστικού γενικής χρήσης.

Συμβουλή:

Για να φτάσετε ψηλά στους τοίχους χωρίς σκαμνί ή σκάλα, μια σκούπα είναι καλή για να φτάσετε στο ταβάνι και τις γωνίες και να αφαιρέσετε τυχόν ιστούς αράχνης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα και το εξάρτημα της βούρτσας της.

Μέθοδος 1: Καθαριστικό γενικής χρήσης

Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό γενικής χρήσης με ένα πανί μικροϊνών. Επιλέξτε ένα καθαριστικό γενικής χρήσης με σχεδόν σαπουνώδη υφή – αυτά τα απορρυπαντικά είναι καλύτερα για να εξαφανίσετε ακαθαρσίες που έχουν κολλήσει στον τοίχο, όπως φαγητό ή ποτό.

Μέθοδος 2: Σαπούνι πιάτων και μαλακό σφουγγάρι

Βάλτε μια κουκίδα από σαπούνι πιάτων πάνω στον λεκέ. Βρέξτε ένα μαλακό σφουγγάρι και σφουγγαρίστε τον λεκέ. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και, στη συνέχεια, σκουπίστε το με ένα βρεγμένο πανί μικροϊνών. Το σαπούνι πιάτων είναι ένα φανταστικό καθαριστικό για επιφάνειες σε όλο το σπίτι σας. Επιλέξτε ένα ήπιο σαπούνι πιάτων που δεν έχει πολλά βαριά αρώματα ή άλλες σκληρές χημικές ουσίες.

Αν δεν απομακρυνθεί ο λεκές με την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε, επαναλάβετε τη διαδικασία δύο ή τρεις φορές.

Μέθοδος 3: Πάστα μαγειρικής σόδας

Δοκιμάστε ένα σπιτικό καθαριστικό, με μαγειρική σόδα για έναν επίμονο λεκέ. Η μαγειρική σόδα λειτουργεί στους περισσότερους τύπους λεκέδων και επιφανειών.

Πάρτε λίγη μαγειρική σόδα και ένα μπολ, δημιουργήστε μια πάστα χρησιμοποιώντας τρία μέρη μαγειρικής σόδας προς ένα μέρος νερό. Θα πρέπει να έχει μια ελαφρώς κολλώδη υφή, οπότε προσαρμόστε την αναλογία σας ανάλογα.

Απλώστε απαλά την πάστα στον τοίχο με ένα υγρό σφουγγάρι. Αφήστε την να δράσει – όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Μόλις εμποτιστεί επαρκώς, καθαρίστε το σημείο με ένα υγρό πανί μικροϊνών ή χαρτί κουζίνας.

Αν ο λεκές επιμένει ή θέλετε να απομακρύνετε ταυτόχρονα μια οσμή από τον τοίχο, δοκιμάστε να φτιάξετε μια πάστα από μαγειρική σόδα χρησιμοποιώντας ξύδι αντί για νερό.

Μέθοδος 4: Μαγική γόμα

Αν τα παραπάνω κόλπα αποτύχουν, χρησιμοποιείστε το όπλο σας, το σφουγγάρι – γόμα. Το συγκεκριμένο σφουγγάρι υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ και θα το βρείτε πολύ εύκολα.

Βρέξτε το σφουγγάρι και σκουπίστε απαλά τον λεκέ ή τη γρατζουνιά μέχρι να καθαρίσουν οι τοίχοι. Τα σφουγγάρια – γόμες είναι τόσο ισχυρά που εξαφανίζουν τα πάντα.

Να προσέξετε όμως, γιατί αν τρίβετε πολύ και δυνατά ένα σημείο με το σφουγγάρι – γόμα, είναι πολύ πιθανό να αφήσετε ένα αισθητό «θαμπό» σημείο. Τα συγκεκριμένα σφουγγάρια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε λευκούς τοίχους- διαφορετικά, αυτή η μικρή μαγική δύναμη μπορεί να αφαιρέσει το χρώμα από τους τοίχους!

Συμβουλές για να διατηρήσετε τους τοίχους καθαρούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα:

  • Καθαρίζετε τακτικά σημεία για να μην αφήνετε τους λεκέδες να εισχωρήσουν στον τοίχο.
  • Σκουπίστε προσεκτικά για να αποφύγετε τη βρωμιά από τα πατώματα να περάσει στους τοίχους.
  • Ξεσκονίστε από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα, ειδικά στους ανεμιστήρες οροφής. Η λειτουργία ενός ανεμιστήρα οροφής διασκορπίζει σκόνη σε όλο το σπίτι σας, η οποία κολλάει στους τοίχους.
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top