Ίσως πιστεύετε ότι είστε εξαιρετικοί στο να καθαρίζετε κάθε εκατοστό του σπιτιού σας, διασφαλίζοντας ότι είναι πεντακάθαρο. Αλλά αν δεν είστε επαγγελματίας, υπάρχουν πιθανώς ακόμη μερικοί τομείς που παραλείπετε στην καθαριότητα σπιτιού.
Εάν θέλετε να κάνετε το σπίτι σας όσο το δυνατόν πιο καθαρό, ίσως χρειαστεί να επεκτείνετε την τυπική ρουτίνα σας και να συμπεριλάβετε μερικά ακόμη απροσδόκητα σημεία γύρω από το σπίτι σας. Τι ξεχνάτε λοιπόν; Εδώ είναι οκτώ εκπληκτικά πράγματα που δεν παραλείπουν ποτέ οι επαγγελματίες όταν καθαρίζουν ένα σπίτι.
Καθαριότητα σπιτιού: Τα 8 σημεία που συνήθως ξεχνάτε
- Σημεία που ακουμπάτε συχνά
- Εσωτερικό των κάδων απορριμμάτων
- Δίσκοι σομπών υγραερίου
- Δίσκος καφετιέρας
- Αποσπώμενο ακροφύσιο νεροχύτη
- Αποχέτευση του νεροχύτη
- Μαξιλάρια
- Λαμπτήρες
1. Σημεία που ακουμπάτε συχνά
Μερικά από τα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας είναι τα πιο προφανή, αλλά και πάλι συχνά παραβλέπονται. «Ο καθαρισμός ψηλών σημείων, όπως διακόπτες, πόμολα πόρτας και συρτάρια και ντουλάπια είναι απαραίτητος για τη διατήρηση ενός καθαρού σπιτιού», λέει ο Robin Murphy, ιδρυτής του ChirpChirp Cleaning and Maid Brigade στο White Plains της Νέας Υόρκης.
«Αυτές οι επιφάνειες αγγίζονται συνεχώς από όλους στο σπίτι, καθιστώντας τα κύρια σημεία για τη διάδοση βρωμιάς και μικροβίων, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και ιών. Το τακτικό σκούπισμα και η απολύμανση βοηθά να σταματήσει η εξάπλωση ασθενειών. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συσσωρευτούν λάδια και βρωμιές από τα χέρια, κάνοντας αυτές τις περιοχές να φαίνονται βρώμικες αν δεν καθαρίζονται συχνά», προσθέτει.
2. Εσωτερικό των κάδων απορριμμάτων
Φυσικά, αλλάζετε τη σακούλα απορριμμάτων σας, αλλά σκουπίζετε ποτέ το εσωτερικό του κάδου απορριμμάτων σας; «Ακόμη και με σακούλες σκουπιδιών, είναι εύκολο να διαρρεύσουν υγρά ή κομμάτια φαγητού, οδηγώντας σε ανάπτυξη βακτηρίων στο κάτω μέρος του κάδου», λέει ο Murphy.
«Αν αφεθεί χωρίς καθαρισμό, μπορεί να προκληθούν άσχημες οσμές και ακόμη και παράσιτα. Αφιερώνοντας χρόνο για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το εσωτερικό αυτών των δοχείων, αφαιρούνται τα μικρόβια και οι οσμές και τα δοχεία είναι καθαρά και υγιεινά».
3. Δίσκοι σομπών υγραερίου
Η Rochelle Wilkinson, ιδρύτρια του Dirt Detective Cleaning, λέει ότι συχνά καθαρίζει ένα μυστικό σημείο που βρίσκεται σε μεγαλύτερες σόμπες υγραερίου. «Υπάρχει ένας μεταλλικός δίσκος (παρόμοιος με έναν δίσκο τοστιέρας) που μπορεί να τραβηχτεί έξω, να τριφτεί και να καθαριστεί. Συνήθως θα έχει αρκετή ποσότητα λίπους που στάζει», εξηγεί.
Ψύλλοι στο σπίτι: Πώς να τους προλάβετε και να απαλλαγείτε οριστικά
Αν και αυτό μπορεί να μην ακούγεται ως σημαντικό πρόβλημα, η Wilkinson λέει ότι ο καθαρισμός αυτού του δίσκου είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη πυρκαγιών από λίπος. «Πολλές φορές, το έχω τραβήξει για να το καθαρίσω και οι ιδιοκτήτες σπιτιού θα πουν ότι δεν είχαν ιδέα ότι ήταν καν εκεί», λέει.
4. Δίσκος καφετιέρας
Εάν χρησιμοποιείτε καφετιέρα φίλτρου ή εσπρέσο, πιθανότατα έχει ένα δίσκο υπερχείλισης όπου τοποθετείτε το φλιτζάνι σας. Αυτός μπορεί να γεμίσει με πράγματα πέρα από νερό, εξηγεί η Wilkinson. «Αν το βγάλετε έξω, θα δείτε ότι συχνά έχει στρώματα από παλιό καφέ. Αν η καφετιέρα σας έχει μύλο, θα υπάρχει ένα σημείο για να καθαρίσετε τα υπολείμματα καφέ και να τα πετάξετε στα σκουπίδια. Στη συνέχεια ξεπλύνετε αυτόν τον δίσκο», προτείνει.
5. Αποσπώμενο ακροφύσιο νεροχύτη
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το αποσπώμενο ακροφύσιο νεροχύτη μπορεί να γίνει αρκετά βρώμικο, αποκαλύπτει η Wilkinson. «Το αποσπώμενο ακροφύσιο σε έναν νεροχύτη κουζίνας, σε αντίθεση με μια μασίφ κεφαλή από μέταλλο και πλέγμα, είναι συχνά κατασκευασμένο από πλαστικό και έχει 15 έως 25 μικροσκοπικές κεφαλές ψεκασμού με τρύπες», εξηγεί.
«Αν το τραβήξετε προς τα κάτω και το στρέψετε το προς το μέρος σας (με το νερό κλειστό, φυσικά), το πιο πιθανό είναι ότι θα βρείτε μια μαύρη, γλοιώδη στο άγγιγμα συσσώρευση», προσθέτει η ειδικός. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα με ζεστό νερό, σαπούνι πιάτων και ξύδι για να καθαρίσετε το ακροφύσιο.
6. Αποχέτευση του νεροχύτη
Ενώ βρίσκεστε στην κουζίνα, η Wilkinson συμβουλεύει να καθαρίσετε την αποχέτευση του νεροχύτη, ειδικά εάν έχετε συγκομιδή σκουπιδιών. «Συσσωρεύονται γλοιώδη υπολείμματα και δίνει στην αποχέτευση του νεροχύτη ένα σκούρο καφέ έως σχεδόν μαύρο χρώμα», λέει.
Συνιστά να το καθαρίσετε χρησιμοποιώντας σαπούνι πιάτων και ένα σφουγγάρι που δεν είναι το συνηθισμένο σας σφουγγάρι πιάτων. Κάντε ένα καλό τρίψιμο στην περιοχή και αν εξακολουθεί να είναι αποχρωματισμένο, συνιστά να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό καθαριστικό χλωρίνης και να τρίψετε ξανά μέχρι η περιοχή αποστράγγισης να επιστρέψει στο αρχικό της χρώμα.
7. Μαξιλάρια
Ενώ πλένετε τακτικά τις μαξιλαροθήκες σας, ίσως να μην συνειδητοποιείτε ότι τα ίδια τα μαξιλάρια πρέπει επίσης να καθαρίζονται περιοδικά. «Πλένετε τα μαξιλάρια σας κάθε τρεις μήνες», λέει η Wilkinson. «Τα ακάρεα κάνουν τα μαξιλάρια σπίτι τους και δεν το θέλετε κοντά στο πρόσωπό σας, όπου θα μπορούσατε να γίνετε το επόμενο γεύμα τους».
8. Λαμπτήρες
Ακόμα κι αν νομίζετε ότι είστε εξαιρετικοί στον καθαρισμό της σκόνης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραλείπετε τους λαμπτήρες σας. Η Wilkinson λέει: «Οι λαμπτήρες κρύβονται πίσω από αμπαζούρ, ώστε να μην καταλαβαίνετε πόσο σκονισμένοι είναι».
Στρώμα: Πρέπει να το ραντίζετε με οξυζενέ για να το καθαρίσετε; Οι ειδικοί απαντούν
Ωστόσο, θα πρέπει να το κάνετε με προσοχή όταν καθαρίζετε λαμπτήρες. «Βεβαιωθείτε ότι είναι κλειστοί για τουλάχιστον 3 έως 4 λεπτά, ώστε να μην είναι ζεστά και να μην σκάσουν όταν τα σκουπίζετε με ένα ελαφρώς υγρό πανί», καταλήγει η Wilkinson.