Κατεψυγμένα τρόφιμα: Έχουν τελικά ημερομηνία λήξης; Ένας γιατρός δίνει την απάντηση

κατεψυγμένα τρόφιμα

Έχουν τα κατεψυγμένα τρόφιμα ημερομηνία λήξης και αν έχουν πόσο καιρό πρέπει να διατηρούμε στον καταψύκτη; Ένας γιατρός απαντάει στα ερωτήματα.

Ο Dr. Karan Raj, μοιράστηκε πληροφορίες για το πόσο καιρό διαρκούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα και εξήγησε τη σημασία της τοποθέτησης ετικετών στα τρόφιμα του καταψύκτη.

4 τρόφιμα που απαγορεύεται να βάζετε στο ψυγείο – Πώς να τα αποθηκεύετε σωστά

Πόσο σημαντικές είναι οι ημερομηνίες λήξης των τροφίμων;

Δεν χρειάζεται πάντα να ακολουθείτε την ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα ειδικά αν αποφασίσετε να καταψύξετε τα τρόφιμα. Με βάση αυτό, ο Dr. Karan Raj διευκρίνισε κάποια πράγματα για το θέμα.

Υπάρχει μια βασική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζετε για την κατάψυξη των αγαπημένων σας τροφίμων, κάτι που όπως παραδέχεται μπορεί να «εκπλήξει» πολλούς. Σε πρόσφατο βίντεο, ο Dr. Raj αποκάλυψε:

«Τα κατεψυγμένα τρόφιμα τεχνικά δεν λήγουν ποτέ. Όταν μιλάμε για κατεψυγμένα τρόφιμα, οι ημερομηνίες λήξης και οι ημερομηνίες κατανάλωσης αφορούν περισσότερο την ποιότητα των τροφίμων – όχι την ασφάλειά τους».

Πρόσθεσε:
«Όσο τα τρόφιμα παραμένουν κατεψυγμένα, είναι ασφαλή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα παραμένουν γευστικά για πάντα. Όσο περισσότερο μένει κάτι κατεψυγμένο, μπορεί να επηρεαστεί από κάτι που ονομάζεται ‘freezer burn’.»

@dr.karanr Infinite freezer glitch OC: @mrburgies ♬ original sound – Dr Karan Raj

Γιατί δεν πρέπει να τυλίγετε τα τρόφιμα με αλουμινόχαρτο – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς θα τα αποθηκεύσετε σωστά

Τι είναι το freezer burn που επηρεάζει τα τρόφιμα μας;

Αυτό συμβαίνει όταν τα τρόφιμα καλύπτονται από παγοκρυστάλλους, απορροφάται η υγρασία τους και επέρχεται οξείδωση, με αποτέλεσμα τα κατεψυγμένα τρόφιμα να χάνουν τη γεύση τους.

Επίσης, ανέφερε ότι η υφή των τροφίμων μπορεί να «υποβαθμιστεί», με αποτέλεσμα το κρέας να γίνεται σκληρό και τα λαχανικά να μαραζώνουν με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η θρεπτική αξία μπορεί να μειωθεί.

Ο Dr. Raj μοιράστηκε μερικές συμβουλές για την αποφυγή του «freezer burn», προτείνοντας την αποθήκευση σε συσκευασίες κενού αέρος πριν την κατάψυξη. Επίσης, συνιστά να αφαιρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα από τις σακούλες, γι’ αυτό οι σακούλες θεωρούνται καλύτερες από τα σφραγισμένα δοχεία.

Τόνισε, επίσης, τη σημαντικότητα της ετικετοποίησης των κατεψυγμένων προϊόντων με την ημερομηνία κατάψυξής τους. Ωστόσο, το κύριο μήνυμα από τις συμβουλές του Dr. Raj είναι ο σωστός χειρισμός των τροφίμων – να βεβαιώνεστε ότι αποψύχονται και μαγειρεύονται σωστά πριν τα καταναλώσετε.

Το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει να βάλετε ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων – Βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο

Οι απόψεις του κοινού

Από τότε που μοιράστηκε το βίντεο, έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατ. προβολές, προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των θεατών. Ένας χρήστης σχολίασε χιουμοριστικά:
«Τα καρυκεύματά μου θα σώσουν την κατάσταση, μην ανησυχείτε».

Ένας άλλος επισήμανε:
«Αυτό σημαίνει ότι το κρέας δεν χαλάει επίσης, αλλά η γεύση και η εμφάνισή του δεν είναι καλές μετά από κάποιο διάστημα».

Ένας τρίτος χρήστης ήταν πεπεισμένος ότι ο κανόνας αυτός δεν ισχύει για το κρέας, λέγοντας:
«Αυτό δεν είναι αλήθεια, χαχα. Όλα, ακόμη και κατεψυγμένα, έχουν ημερομηνία λήξης. Δεν μπορείς να διατηρήσεις το κρέας περισσότερο από τρεις μήνες».

Κουζίνα: 8 εκατομμύρια βακτήρια «ζουν» στο σφουγγάρι σας – Πώς θα το καθαρίσετε;

Τι αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων (FSA) για τα κατεψυγμένα τρόφιμα;

Ο Οργανισμός Τροφίμων (FSA) αναφέρει ότι τα ψυγεία θα πρέπει να λειτουργούν μεταξύ 0°C και 5°C, ενώ οι καταψύκτες να είναι ρυθμισμένοι περίπου στους -18°C.

Σύμφωνα με τον FSA, ένας καταψύκτης λειτουργεί σαν «κουμπί παύσης», αποτρέποντας τα τρόφιμα από το να χαλάσουν και εμποδίζοντας τα περισσότερα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.

Τα περισσότερα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν στον καταψύκτη, αλλά είναι πάντα σημαντικό να ελέγχετε τις οδηγίες στη συσκευασία για να βεβαιωθείτε ότι μπορούν να καταψυχθούν. Ο FSA υπενθυμίζει ότι πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες κατάψυξης ή απόψυξης που αναγράφονται στη συσκευασία και σημειώνει ότι τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται μέχρι τα μεσάνυχτα της ημερομηνίας «χρήσης κατά προτίμηση».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top