Site icon Όλο Υγεία

Ένα απλό κόλπο για να καταπολεμήσετε τα ζιζάνια στον κήπο σας

ζιζάνια

Μπορείτε να εξαφανίσετε τα ζιζάνια, τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα που εμφανίζονται στον κήπο σας και «φυτρώνουν εκεί που δεν τα σπέρνετε» με έναν απλό τρόπο. Χρησιμοποιώντας ένα προϊόν που έχετε ήδη στην κουζίνα σας μπορείτε να καταπολεμήσετε αυτό το διαρκές πρόβλημα για τον κήπο σας.

Τα ζιζάνια είναι όλα εκείνα τα φυτά που εμφανίζονται σε σημεία όπου δεν είναι επιθυμητά, ανάμεσα από λαχανικά, γύρω από καλλωπιστικά φυτά και τον κορμό των καρποφόρων δέντρων.

Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα αγρωστώδη (στενόφυλλα) και τα ζιζάνια, ενώ ανάλογα με την εποχή που αναπτύσσονται και τη διάρκεια ζωής τους, διακρίνονται σε χειμερινά και εαρινά, σε ετήσια, διετή και πολυετή. Τα ζιζάνια αναπαράγονται πολύ γρήγορα με σπόρους και με ιδιαίτερα ανθεκτικές ρίζες που έχουν στο έδαφος.

Το κόλπο για να εξοντώσετε τα ζιζάνια

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να τα εξοντώσετε με ένα δικό σας σπιτικό, μη χημικό ζιζανιοκτόνο. Μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα για να σκοτώσετε όλα τα μικρά είδη ζιζανίων.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα για την αντιμετώπιση του ωιδίου, μιας μυκητιασικής ασθένειας που προσβάλλει αγαπημένα φυτά, όπως οι θάμνοι τριανταφυλλιάς και οι θάμνοι πασχαλιάς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ζιζανιοκτόνο με μαγειρική σόδα είναι εύκολο στη χρήση, είτε το εφαρμόζετε κατευθείαν από το κουτί είτε ετοιμάζετε ένα διάλυμα με αυτό για να ψεκάσετε τα ζιζάνια που στοχεύετε.

Πού να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα δυστυχώς μπορεί να σκοτώσει μικρά φυτά και γρασίδι. Γι’ αυτό καλό είναι να τη χρησιμοποιήσετε σε μεμονωμένα ζιζάνια, όπως ανάμεσα σε πλακόστρωτα, κατά μήκος της άκρης του δρόμου ή σε ρωγμές του πεζοδρομίου.

Ο λόγος που η μαγειρική σόδα είναι αποτελεσματική στην εξόντωση ζιζανίων είναι ότι ένα από τα κύρια συστατικά της είναι το αλάτι. Σε επαρκείς ποσότητες, η επίδραση του αλατιού στα φυτά είναι η αφυδάτωσή τους.

Αν θέλετε να σκοτώσετε ένα ζιζάνιο μόνιμα, αυτός είναι ένας τρόπος για να το κάνετε: στεγνώστε το τόσο πολύ ώστε να μην μπορεί πλέον να απορροφήσει νερό και το ζιζάνιο θα πεθάνει οριστικά.

Παρόλο που χρειάζεται μεγαλύτερη δόση μαγειρικής σόδας για να σκοτωθεί ένα μεγαλύτερο φυτό (όπως ένας θάμνος), είναι και πάλι σκόπιμο να εφαρμόζετε τη μαγειρική σόδα με προσοχή στο φύλλωμα των θάμνων όταν τη χρησιμοποιείτε για την καταπολέμηση του ωιδίου.

Κατά την ανάμιξη του διαλύματός σας, χρησιμοποιήστε μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα ανά 1 φλιτζάνι νερό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι για να σκοτώσετε τα ζιζάνια με μαγειρική σόδα. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τη ρίξετε κατευθείαν από το κουτί, απευθείας πάνω στα ζιζάνια (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού για κάθε ζιζάνιο). Βρέξτε πρώτα το φύλλωμα, ώστε η μαγειρική σόδα να κολλήσει στα φύλλα.

Εναλλακτικά (και καλύτερα), ετοιμάστε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού, ρίξτε λίγο από το διάλυμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε. Όταν χρησιμοποιείτε μπουκάλι ψεκασμού, είναι πιο εύκολο να στοχεύσετε τα ζιζάνια.

Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσετε, επιλέξτε μια ηλιόλουστη μέρα για να εφαρμόσετε τη μαγειρική σόδα (η βροχή θα την ξεπλύνει πριν προλάβει να δράσει).

Για να αναμείξετε και να εφαρμόσετε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού:

Εκτός από τη χρήση μαγειρικής σόδας, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να σκοτώσετε τα ζιζάνια με φυσικό τρόπο.

Όλο Υγεία

Exit mobile version