Το τέλειο μυστικό για να κάνετε το λευκό ψωμί πιο υγιεινό

λευκό ψωμί

Έχει κερδίσει τη φήμη ότι είναι ο πιο ανθυγιεινός τύπος ψωμιού – γεμάτος πρόσθετα και χωρίς βασικά θρεπτικά συστατικά. Αλλά τώρα, ένας γιατρός αποκαλύπτει μια μέθοδο για να κάνει το λευκό ψωμί του σούπερ μάρκετ πολύ πιο υγιεινό.

Σε ένα βίντεο στο TikTok που μοιράστηκε με τους 5,2 εκατομμύρια ακολούθους του, ο Dr Karan Rajan, ένας χειρουργός που εργάζεται για το NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβούλευσε να καταψύξετε το ψωμί, να το ξεπαγώσετε και στη συνέχεια να το φρυγανίσετε.

Αυτό, εξηγεί, μπορεί να κάνει τον γλυκαιμικό δείκτη μιας φέτας δύο φορές χαμηλότερο.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τα σάκχαρα στο αίμα σας. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος αργά, διατηρώντας σας χορτάτους για περισσότερο χρόνο.

Οι δίαιτες που είναι άφθονες σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως η ζάχαρη και το λευκό ψωμί, έχουν συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους διαβήτη και παχυσαρκίας.

«Η μείωση του γλυκαιμικού δείκτη του ψωμιού σημαίνει ότι διασπάται πιο αργά προκαλώντας μια πιο σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα» δήλωσε ο Dr Rajan.

«Αν πάρετε μια φέτα λευκό ψωμί, την καταψύξετε και στη συνέχεια την ξεπαγώσετε και την φρυγανίσετε, θα μπορούσατε να μειώσετε τον γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού σχεδόν στο διπλάσιο» τόνισε ο ίδιος.

Αυτό συμβαίνει επειδή σχηματίζεται περισσότερο ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου σας, επειδή δρα περισσότερο σαν φυτική ίνα.

Οι φυτικές ίνες στα τρόφιμα δείχνουν να μειώνουν την ταχύτητα με την οποία χωνεύονται, οδηγώντας σε μια πιο αργή και σταθερή απελευθέρωση στην κυκλοφορία του αίματος.

Έτσι, δεν είναι μόνο ευεργετικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο παθήσεων, όπως ο καρκίνος του εντέρου, αλλά σταθεροποιεί επίσης τις ορμόνες της πείνας, καθιστώντας σας λιγότερο πιθανό να καταναλώνετε πολλά σνακ μεταξύ των γευμάτων.

Στο βίντεο του, ο Dr Rajan συνιστά κι άλλους τρόπους αύξησης της ποσότητας του ανθεκτικού αμύλου που σταθεροποιεί το σάκχαρο στα τρόφιμα. Σας προτείνει να καταναλώνετε πράσινες, άγουρες μπανάνες, οι οποίες έχουν 20 φορές περισσότερο ανθεκτικό άμυλο από τις ώριμες.

Σας συμβουλεύει επίσης να τρώτε τον πυρήνα ενός μήλου – χωρίς τους σπόρους – όταν μασάτε ένα μήλο, καθώς αυτό σας βοηθά να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top