Μια νόστιμη μπριζόλα είναι πάντα απόλαυση, αλλά πριν απολαύσετε την πρώτη ζουμερή μπουκιά, πρέπει να προηγηθεί κάποια προετοιμασία. Πρέπει ή όχι να πλένετε τις μπριζόλες πριν το μαγείρεμα;
Βεβαιωθείτε ότι οι μπριζόλες έχουν ξεπαγώσει πλήρως και έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που είναι ένα κρίσιμο βήμα για τους περισσότερους. Ωστόσο, ορισμένοι θυμούνται τους γονείς ή τους παππούδες τους να ξεπλένουν τις μπριζόλες στη βρύση ή να τις μουλιάζουν σε νερό πριν ξεκινήσουν την προετοιμασία.
«Είμαι διαιτολόγος: Οι 6 τύποι κρέατος που συνδέονται με καρκίνο στους άνω των 50»
Λοιπόν, πρέπει να ξεπλένετε τη μπριζόλα πριν το μαγείρεμα; Όχι, δεν πρέπει να ξεπλένετε τη μπριζόλα ούτε τα περισσότερα άλλα κρέατα.
«Δεν πρέπει να ξεπλένετε φρεσκοκομμένες μπριζόλες, παϊδάκια ή ακόμα και φιλέτα κοτόπουλου», εξηγεί ο World Master Chef Fred Tiess στο Southern Living.
Το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA) αποδίδει τη συνήθεια αυτή σε λανθασμένες πρακτικές που έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.
«Η έρευνα του USDA έδειξε ότι το πλύσιμο ή ξέπλυμα κρέατος ή πουλερικών αυξάνει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης στην κουζίνα, που μπορεί να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις», αναφέρει η ιστοσελίδα του οργανισμού.
Πρέπει να ξεπλένετε τη μπριζόλα πριν το μαγείρεμα;
Το ξέπλυμα μπριζόλας δεν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με το USDA.
«Ενώ το πλύσιμο του κρέατος και των πουλερικών για την απομάκρυνση βρωμιάς, βλέννας, λίπους ή αίματος μπορεί να ήταν κατάλληλο δεκαετίες πριν, όταν πολλοί σφαγίαζαν και προετοίμαζαν το φαγητό τους, το σύγχρονο σύστημα ασφάλειας τροφίμων δεν το απαιτεί. Το κρέας και τα πουλερικά καθαρίζονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, επομένως δεν χρειάζεται περαιτέρω πλύσιμο», τονίζει η ιστοσελίδα του USDA.
Ο Tiess συμφωνεί, προσθέτοντας ότι πριν από τον Νόμο Επιθεώρησης Κρέατος του 1906, έναν αμερικανικό νόμο που διασφαλίζει ότι το κρέας σφάζεται και επεξεργάζεται υπό ρυθμιζόμενες και υγιεινές συνθήκες, το ξέπλυμα κρέατος ήταν φυσιολογικό και ακόμη και ενθαρρυνόμενο.
«Αλλά από την εποχή της σύγχρονης παραγωγής, της ψύξης και της ανάπτυξης του Κώδικα Τροφίμων του FDA, ένας οδηγός για τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλούς χειρισμού τροφίμων σε καταστήματα λιανικής, δεν είναι πλέον απαραίτητο», σημειώνει.
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πώς να μαγειρέψετε με ασφάλεια την γαλοπούλα
Πώς να καθαρίσετε το κρέας
Για όσους επιμένουν να καθαρίζουν το κρέας που αγοράζουν, το USDA συνιστά τη χρήση μαχαιριού και επιφάνειας κοπής σε καθαρό περιβάλλον.
«Το πλύσιμο, το ξέπλυμα ή το μαρινάρισμα κρέατος και πουλερικών σε αλατόνερο, ξύδι ή χυμό λεμονιού δεν καταστρέφει τα μικρόβια. Αν επιλέξετε να αφαιρέσετε δέρμα, λίπος ή αίμα από ωμό κρέας, μπορείτε να το κάνετε σε καθαρή επιφάνεια κοπής, χρησιμοποιώντας μαχαίρι για να κόψετε τις ατέλειες ή να σκουπίσετε το ωμό προϊόν με χαρτοπετσέτα, την οποία θα πετάξετε αμέσως μετά. Καθαρίστε και απολυμάνετε την επιφάνεια κοπής και τα μαχαίρια και πλύνετε καλά τα χέρια σας», συμβουλεύει το USDA.
Κατεψυγμένα τρόφιμα: Έχουν τελικά ημερομηνία λήξης; Ένας γιατρός δίνει την απάντηση
Ο Tiess τονίζει τη χρήση χαρτοπετσέτας στην προετοιμασία του κρέατος:
«Όταν δουλεύετε με ωμές πρωτεΐνες όπως μπριζόλες, παϊδάκια ή κοτόπουλο, είναι καλύτερο να στεγνώσετε την πρωτεΐνη με χαρτοπετσέτα μιας χρήσης πριν από την κατεργασία ή την εφαρμογή καρυκευμάτων. Η υπερβολική υγρασία εμποδίζει το σωστό ψήσιμο της πρωτεΐνης», αναφέρει.