Η σωστή απόψυξη και προετοιμασία της γαλοπούλας είναι σημαντική ,ειδικά εάν είναι κατεψυγμένη προκειμένου να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές και γευστικό αποτέλεσμα στο γιορτινό τραπέζι.
Η σωστή προετοιμασία, μαγείρεμα και συντήρηση της γαλοπούλας εξασφαλίζουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και την ασφάλεια των γιορτινών σας γευμάτων. Με λίγη προσοχή στις οδηγίες, μπορείτε να αποφύγετε κινδύνους και να απολαύσετε ένα υπέροχο Πρωτοχρονιάτικο γεύμα.
Πώς πρέπει να ξεπαγώνετε το κρέας – Πρέπει να το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου και για πόσο;
Μια μερικώς παγωμένη γαλοπούλα μπορεί να μαγειρευτεί ανομοιόμορφα, επιτρέποντας την επιβίωση επικίνδυνων βακτηρίων.Χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα ξεπαγώσουμε και θα μαγειρέψουμε σωστά τη γαλοπούλα δίνει ο Βρετανικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSA):
Πώς θα ξεπαγώσετε σωστά μια κατεψυγμένη γαλοπούλα:
- Mην ξεπαγώνετε τη γαλοπούλα σε θερμοκρασία δωματίου. Ξεπαγώστε τη στο ψυγείο, μακριά από άλλα τρόφιμα.
- .Τοποθετήστε τη σε πιάτο ή δοχείο για να συγκρατήσει τους χυμούς που θα απελευθερωθούν.
- .Υπολογίστε 10-12 ώρες απόψυξης ανά κιλό σε θερμοκρασία ψυγείου (4°C).
- .Ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν κρύσταλλοι πάγου στο εσωτερικό της πριν το μαγείρεμα.
- Τα σωστά βήματα απόψυξης
- .Τοποθετήστε τη γαλοπούλα σε μεγάλο πιάτο αφού αφαιρέσετε τη συσκευασία.
- .Αφαιρέστε εντόσθια και λαιμό το συντομότερο δυνατό.
- .Καθαρίστε καλά τα χέρια σας μετά τον χειρισμό της ωμής γαλοπούλας.
- .Αδειάζετε τακτικά τους χυμούς που συλλέγονται στο δοχείο.
Συμβουλές υγιεινής
Πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν από το μαγείρεμα;
- Ποτέ μην πλένετε τη γαλοπούλα πριν το μαγείρεμα, καθώς αυτό διασπείρει βακτήρια.
- Καθαρίζετε επιφάνειες, εργαλεία και σανίδες κοπής με ζεστό σαπουνόνερο μετά την επαφή με ωμά πουλερικά.
- Χρησιμοποιείτε ξεχωριστές σανίδες κοπής για ωμά κρέατα.
Οδηγίες μαγειρέματος για σωστό ψήσιμο της γαλοπούλας:
- Το κρέας πρέπει να είναι καυτό και να μην έχει ροζ χρώμα στα χοντρά μέρη.
- Οι χυμοί της γαλοπούλας πρέπει να είναι διαυγείς όταν την τρυπάτε.
- Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο τροφών για να επιβεβαιώσετε ότι η θερμοκρασία στο παχύτερο μέρος φτάνει τους 70°C για 2 λεπτά.
Ενδεικτικοί χρόνοι μαγειρέματος:
Κάτω από 4,5 κιλά: 45 λεπτά/κιλό + 20 λεπτά στους 180°C.
4,5-6,5 κιλά: 40 λεπτά/κιλό στους 180°C.
Πάνω από 6,5 κιλά: 35 λεπτά/κιλό στους 180°C.
Τα 4 φαγητά που προκαλούν «αέρια» και είναι καλό να αποφύγετε στο γιορτινό τραπέζι
Συμβουλές για το ψήσιμο
- Καλύψτε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και ξεσκεπάστε την τα τελευταία 30 λεπτά
- Αλείψτε τη με βούτυρο ή μαρινάδα κάθε ώρα για να διατηρηθεί ζουμερή.
Συντήρηση σε ό,τι έχει απομείνει από το γιορτινό τραπέζι
- Κρυώστε τα υπολείμματα εντός 90 λεπτών από τη λήξη του γεύματος.
- Φυλάξτε τα στο ψυγείο ή καταψύξτε τα σε μερίδες για μελλοντική χρήση.
- Ζεστάνετε καλά τα περισσεύματα πριν τα καταναλώσετε και μην τα ξαναζεσταίνετε περισσότερες από μία φορές.