Τα φυτά εσωτερικού χώρου χαρίζουν ομορφιά και φρεσκάδα στον χώρο σας, αλλά τι σημαίνει όταν οι άκρες των φύλλων αρχίζουν να γίνονται καφέ; Αν παρατηρείτε αυτό το πρόβλημα, υπάρχει μια απλή λύση που μπορεί να επαναφέρει τη ζωντάνια τους.
Το ακανθώδες φυτό που προστατεύει από χρόνιες ασθένειες και διαβήτη και βοηθά στην απώλεια βάρους
Τι κάνει τα φυτά να έχουν καφέ άκρες στα φύλλα τους
Συχνά, η χαμηλή υγρασία του αέρα, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, προκαλεί ξήρανση των φύλλων. Επιπλέον, η ασυνεπής παροχή νερού, όπως η υπερβολική ξηρότητα μεταξύ των ποτισμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε καφέ άκρες.
Η υπερβολική λίπανση μπορεί επίσης να συσσωρεύσει άλατα στο έδαφος, προκαλώντας βλάβες στις ρίζες και καφέ άκρες στα φύλλα, σύμφωνα με το Iowa State University. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που θα αναλύσουμε παρακάτω.
To σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί καλή διερεύνηση προκειμένου να βρείτε την αιτία του προβλήματος, αλλά μόλις το ανακαλύψετε, συνήθως είναι εύκολο να διορθωθεί. Ας δούμε πιο αναλυτικά τις πιθανές αιτίες και τις λύσεις τους.
Τα δυο φυτά που λειτουργούν ως «αφυγραντήρες» – Εξαφανίζουν μούχλα και υγρασία
Ποτίζετε πολύ ή πολύ λίγο
Οι καφέ άκρες στα φύλλα μπορεί να σημαίνουν ότι είτε δεν ποτίζετε αρκετά το φυτό σας είτε το ποτίζετε υπερβολικά, ή ακόμα και ότι δεν το ποτίζετε τη σωστή στιγμή. Είναι σημαντικό να μάθετε τις ανάγκες του φυτού σας. Δεν υπάρχει μία γενική προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλα τα φυτά, κάποια χρειάζονται πολύ ξηρό περιβάλλον, άλλα πολύ υγρό, αλλά τα περισσότερα βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο.
Για να καταλάβετε αν το φυτό σας χρειάζεται νερό, ελέγξτε το χώμα. Αν είναι εντελώς στεγνό, προσθέστε νερό. Αν είναι νωπό, δεν χρειάζεται πότισμα.
Ωστόσο, το υπερβολικό νερό μπορεί επίσης να είναι επιβλαβές: Οι καφέ άκρες στα φύλλα μπορεί να οφείλονται και στο υπερβολικό πότισμα. Ένας γρήγορος τρόπος για να διαγνώσετε το πρόβλημα είναι να παρατηρήσετε την κατάσταση των φύλλων συνολικά. Τα υπερποτισμένα φυτά έχουν συνήθως μαραμένα φύλλα, ενώ εκείνα που δεν ποτίζονται αρκετά έχουν ξηρά ή τραχιά φύλλα.
Ακόμα κι αν ποτίζετε τη σωστή ποσότητα, οι καφέ άκρες μπορεί να προκαλούνται από το είδος του νερού που χρησιμοποιείτε, όπως αναφέραμε παραπάνω. Αν χρησιμοποιείτε αποσκληρυμένο νερό, προσθέστε λίγο αλάτι κάθε φορά που ποτίζετε ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αποσταγμένο ή φιλτραρισμένο νερό.
Ειδικός σε άγρια φυτά γεμίζει τις κάλτσες του με τσουκνίδες – Ποιο είναι το όφελος για την υγεία του
Ο αέρας στο σπίτι είναι πολύ ξηρός
Οι ξηρές άκρες στα φύλλα μπορεί να οφείλονται και στη χαμηλή υγρασία στον χώρο σας. Ίσως ο αέρας στο σπίτι να είναι ξηρός λόγω της θέρμανσης ή η περιοχή που ζείτε να περνάει μια περίοδο ξηρασίας. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να προσθέσετε λίγη υγρασία στο περιβάλλον του φυτού σας.
Μια λύση είναι να τοποθετήσετε τα φυτά κοντά το ένα στο άλλο, ώστε όταν ένα φυτό «εκπνέει» υγρασία, τα άλλα να την απορροφούν. Μια άλλη επιλογή είναι να βάλετε το φυτό σε έναν δίσκο ή πιατάκι γεμάτο με βότσαλα και λίγο νερό. Καθώς το νερό εξατμίζεται, δημιουργεί μια μικρή ζώνη υγρασίας γύρω από το φυτό σας.
Μούχλα: Τα 6 φυτά εσωτερικού χώρου που τη διώχνουν τον χειμώνα
Χρησιμοποιείτε λάθος λίπασμα
Αν οι άκρες των φύλλων φαίνονται καμένες, σκούρο πράσινο ή έχουν μια κοκκινωπή-μωβ απόχρωση, το φυτό σας μπορεί να μην λαμβάνει αρκετό φώσφορο. Αν βλέπετε κιτρινίσματα ή καφέ σημάδια στις άκρες των παλαιότερων φύλλων, κιτρίνισμα ανάμεσα στις φλέβες, κηλίδες ή φύλλα που κατσαρώνουν, ίσως υπάρχει έλλειψη καλίου. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με τη λίπανση.
Η προσθήκη ενός λιπάσματος αργής αποδέσμευσης κατά τη μεταφύτευση είναι μια καλή λύση, αλλά ίσως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον λίπασμα περιστασιακά.
Προσοχή όμως: Οι καφέ, καμένες ή αποχρωματισμένες άκρες μπορεί επίσης να οφείλονται σε υπερβολική λίπανση. Κάποια λιπάσματα περιέχουν αλάτι που συσσωρεύεται στο χώμα με τον καιρό, προκαλώντας «κάψιμο» στις άκρες των φύλλων. Αν παρατηρήσετε μια λευκή κρούστα στο χώμα, στα πιατάκια ή στα τοιχώματα της γλάστρας, πιθανότατα πρόκειται για συσσώρευση αλατιού.
Για να το διορθώσετε, ξεπλύνετε το χώμα βάζοντας τη γλάστρα στον νεροχύτη και ποτίζοντας το φυτό μέχρι να διαβραχεί πλήρως το χώμα και το νερό να τρέξει ελεύθερα από τις τρύπες αποστράγγισης (επαναλάβετε μερικές φορές). Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα «reset» μεταφυτεύοντας το φυτό σε φρέσκο χώμα, κάτι που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνεται κάθε 12-18 μήνες για τα περισσότερα φυτά.
Το κόλπο που θα δείξει αν το φυτό σας μαράθηκε ή απλώς είναι σε… λήθαργο!
Κόψτε τα καφέ φύλλα από τα φυτά
Αφού εντοπίσετε την αιτία του προβλήματος, ήρθε η ώρα να το αφήσετε πίσω σας και να κόψετε τα καφέσημεία, σύμφωνα με το LifeHacker. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό ψαλίδι, κόψτε τα καφέ μέρη ακολουθώντας το φυσικό σχήμα του φύλλου, αφήνοντας ένα λεπτό καφέ περίγραμμα γύρω από την τομή. Όταν βγουν νέα, υγιή φύλλα, το φυτό σας θα φαίνεται σαν να μην είχε ποτέ το πρόβλημα.
Ή απλά αγοράστε ένα άλλο φυτό
Αν, παρά τις προσπάθειές σας, δεν μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα των φύλλων, ίσως το συγκεκριμένο φυτό είναι πολύ απαιτητικό για εσάς. Σε αυτή την περίπτωση, δοκιμάστε ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά, μέχρι να αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία στην κηπουρική εσωτερικού χώρου.