Φούρνος: 3 βήματα για να λάμψει πριν τα Χριστούγεννα – Πώς να καθαρίσετε τον καμένο πάτο

καθαρισμός φούρνος

Πριν ξεκινήσει ο πυρετός του μαγειρέματος για τα Χριστούγεννα, ίσως είναι η ώρα να ασχοληθείτε με την καθαριότητα του φούρνου σας. Δείτε πώς καθαρίζεται ο φούρνος από ειδικούς.

Σίγουρα δεν θέλετε αυτή η δυσάρεστη, καπνιστή οσμή που βγαίνει κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τον φούρνο σας να αναμιχθεί με τα γιορτινά σας πιάτα. Με υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι, υπομονή και λίγο κόπο, μπορείτε να λύσετε εύκολα το πρόβλημα σε τρία απλά βήματα.

Σκόνη: Το απλό σπρέι που την αφαιρεί για περισσότερο από ένα μήνα – Πώς να το φτιάξετε μόνοι σας, σύμφωνα με ειδικό

Φούρνος – Πώς να καθαρίσετε τον καμένο πάτο

Εδώ αναλύουμε τους τρεις τρόπους που θα κάνουν τον φούρνο σας να λάμψει:

  1. Ανάψτε τον φούρνο για να μαλακώσετε τα καμμένα υπολείμματα
  2. Απλώστε μια πάστα από μαγειρική σόδα
  3. Σκουπίστε τα υπολείμματα

1. Ανάψτε τον φούρνο για να μαλακώσετε τα καμένα υπολείμματα

Για αρχή, χρησιμοποιήστε ατμό για να μαλακώσετε τα κολλημένα υπολείμματα. Τοποθετήστε ένα μεγάλο, ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ ή ταψί γεμάτο νερό στον φούρνο. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 230°C και το χρονόμετρο για 30 έως 60 λεπτά. Όσο πιο βαριά είναι τα υπολείμματα, τόσο περισσότερο πρέπει να ατμίσετε.

Όταν χτυπήσει το χρονόμετρο, σβήστε τον φούρνο και αφήστε την πόρτα κλειστή μέχρι να κρυώσει εντελώς. Τα υπολείμματα θα έχουν μαλακώσει και θα είναι έτοιμα για καθαρισμό.

2. Απλώστε μια πάστα από μαγειρική σόδα

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, 1 κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων και 1 κουταλιά της σούπας νερό σε ένα μικρό μπολ για να φτιάξετε μια λεπτή πάστα. Διπλασιάστε τη συνταγή αν ο φούρνος σας είναι μεγάλος.

Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι, απλώστε την πάστα στον πάτο, στα πλαϊνά, στις σχάρες και στην πόρτα του φούρνου (μεταλλική ή γυάλινη). Μην την απλώσετε σε ηλεκτρικές αντιστάσεις ή σε αεραγωγούς. Κλείστε την πόρτα του φούρνου και αφήστε την πάστα να δράσει για τουλάχιστον 1 ώρα ή όλη τη νύχτα.

Πότε το καθάρισμα του μπάνιου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου – Οι ειδικοί προειδοποιούν

3. Σκουπίστε τα υπολείμματα

Αφού η πάστα της μαγειρικής σόδας δράσει, αφαιρέστε τις σχάρες για ευκολότερη πρόσβαση και σκουπίστε όλες τις επιφάνειες του φούρνου με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί μικροϊνών. Αν παραμένουν κολλημένα υπολείμματα, πασπαλίστε λίγο ξηρή μαγειρική σόδα στο σφουγγάρι και τρίψτε.

Ανακατέψτε ίση ποσότητα νερού και αποσταγμένου λευκού ξυδιού για να ξεπλύνετε τον φούρνο. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή πανί για να σκουπίσετε τυχόν υπόλοιπα. Ξεπλύνετε και στεγνώστε τις σχάρες πριν τις τοποθετήσετε ξανά στον φούρνο.

Μια ακόμη συμβουλή

Αν προκύψει φρέσκος λεκές στον φούρνο, μπορείτε να μειώσετε την οσμή καλύπτοντάς τον με άφθονο επιτραπέζιο αλάτι. Το αλάτι στερεί το οξυγόνο από τον λεκέ, αποτρέποντας τον καπνό. Όταν ο φούρνος κρυώσει, χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να αφαιρέσετε το αλμυρό υπόλειμμα.

Γιατί τα πανάκια μικροϊνών έχουν διαφορετικά χρώματα; Ποια να επιλέγετε ανάλογα με το τι θα καθαρίσετε

6 τρόποι για να προστατεύσετε τον φούρνο σας στο εξής

  • Χρησιμοποιήστε προστατευτικό κάλυμμα φούρνου. Κόψτε ένα προστατευτικό κάλυμμα ώστε να χωράει στον φούρνο σας, αφήνοντας ένα κενό 2,5 εκ. στις άκρες για κυκλοφορία αέρα.
  • Τοποθετήστε το στη χαμηλότερη σχάρα, τουλάχιστον 2,5 εκ. πάνω από τον πάτο του φούρνου. Τα περισσότερα καλύμματα πλένονται στο πλυντήριο πιάτων ή με ζεστό σαπουνόνερο.
  • Αποφύγετε τις πιτσιλιές. Όταν είναι δυνατόν, καλύψτε τα φαγητά με καπάκι, αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί.
  • Χρησιμοποιήστε σακούλα ψησίματος. Επιλέξτε σακούλες ψησίματος για κρέατα ώστε να αποτρέψετε διαρροές.
  • Γεμίστε σωστά τα ταψιά. Μην υπερφορτώνετε τα ταψιά σας και αφήστε χώρο για να φουσκώσει το φαγητό χωρίς να ξεχειλίσει.
  • Προσθέστε προστατευτικό ταψί. Τοποθετήστε ένα ταψί κάτω από πιθανές πηγές διαρροών για να πιάσει τα υγρά.
  • Καθαρίστε άμεσα. Σκουπίστε λεκέδες μόλις ο φούρνος κρυώσει αρκετά ώστε να είναι ασφαλής για καθαρισμό.

Καθαριότητα σπιτιού: 8 εκπληκτικά βρώμικα σημεία που συνήθως ξεχνάτε

Οι ειδικοί του TheSpruce προτείνουν να μην καθαρίζετε το εσωτερικό του φούρνου με μαντηλάκια καθαρισμού, χλωρίνη ή αμμωνία, καθώς η θερμότητα μπορεί να απελευθερώσει αναθυμιάσεις. Τα εμπορικά καθαριστικά φούρνου λειτουργούν καλά και πολλά είναι χωρίς αναθυμιάσεις.

Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες στη συσκευασία. Αν ο φούρνος σας διαθέτει λειτουργία αυτοκαθαρισμού, χρησιμοποιήστε την τακτικά και μην περιμένετε να γεμίσει με καμένα υπολείμματα.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top