Site icon Όλο Υγεία

Ελαιόλαδο: Πώς θα καταλάβετε ότι αυτό που αγοράσατε δεν είναι εξαιρετικά παρθένο

Ελαιόλαδο: Πώς θα καταλάβετε ότι αυτό που αγοράσατε δεν είναι εξαιρετικά παρθένο

Photo: rf123

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο κάθε μέρα, είτε στο φαγητό είτε στη σαλάτα. Το ελαιόλαδο είναι το θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής, το πιο επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα διατροφής για καλή υγεία.Πώς θα καταλάβουμε ότι είναι πραγματικό έξτρα παρθένο;

Μια μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι η κατανάλωση ακόμη και πέντε γραμμαρίων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ημερησίως (ένα κουταλάκι του γλυκού) θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, της κύριας αιτίας θανάτου παγκοσμίως.

Η υπερτροφή που καταπολεμά τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις

Μπορείτε όμως να εμπιστευτείτε ότι το μπουκάλι στην κουζίνα σας είναι αυτό που υποστηρίζει; Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), το είδος με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ευεργετικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, αποδομείται με την πάροδο του χρόνου και ταχύτερα εάν δεν αποθηκευτεί σωστά.

«Μπορεί να αγοράσετε ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που μπορεί να “έφυγε” από τον παραγωγό πληρώντας τα κριτήρια να χαρακτηριστεί έτσι, αλλά μετά από αρκετούς μήνες στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ μπορεί να μην είναι πλέον εξαιρετικά παρθένο», εξηγεί ο Simon Poole, γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και συγγραφέας του The Olive Oil Diet.

Η οξείδωση, που προκαλείται από τη θερμότητα, το φως και την έκθεση στον αέρα, είναι ο κύριος παράγοντας υποβάθμισης του ελαιολάδου, αλλοιώνοντας τη γεύση, αυξάνοντας την οξύτητα και μειώνοντας τις υγιεινές του ιδιότητες καθώς τα αντιοξειδωτικά καταναλώνονται από το οξυγόνο.

Πώς μπορείτε λοιπόν να είστε σίγουροι ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που αγοράσατε είναι τέτοιο;

Τι πρέπει να ψάχνετε στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

  1. Ετικέτα
  2. Συσκευασία
  3. Χρώμα
  4. Μυρωδιά
  5. Γεύση
  6. Ιξώδες
  7. Αποθήκευση

1. Ετικέτα

Ακριβώς επειδή η ετικέτα είναι ελληνική, δεν σημαίνει ότι είναι και το λάδι. Αν θέλετε να μάθετε από πού προέρχεται το ελαιόλαδο σας, ελέγξτε προσεκτικά τα μικρά γράμματα. Το πιθανότερο είναι ότι είναι ένα μείγμα από χώρες της ΕΕ. Η προέλευση μόνο από Ελλάδα είναι σαφώς εξαιρετική. Αναζητήστε μια ημερομηνία συσκευασίας και προσπαθήστε να αγοράσετε λάδι ηλικίας έως και 15 μηνών από ένα κατάστημα με υψηλό τζίρο.

2. Συσκευασία

Το φως επιταχύνει την οξείδωση του ελαιολάδου, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα που πωλείται σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι ή σε τενεκέ.

Άνοια: Μισή κουταλιά από αυτό το τρόφιμο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 28%, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

3. Χρώμα

Το χρώμα δείχνει γενικά τον τύπο της ελιάς, την ωριμότητα και το επίπεδο φιλτραρίσματος και όχι την ποιότητα, επομένως το καλό λάδι μπορεί να είναι βαθύ πράσινο ή χρυσοκίτρινο. Οι αξιολογητές ελαιολάδου χρησιμοποιούν ειδικά αντικείμενα για να αξιολογήσουν τη γεύση, ώστε να μην επηρεάζονται από το χρώμα, καθώς λέγεται ότι τα πιο πράσινα έλαια τείνουν να είναι πιο φρουτώδη, ενώ τα πιο κίτρινα έλαια τείνουν να είναι πιο πικάντικα. Ωστόσο, αυτά τα βαθιά σμαραγδένια έλαια κιτρινίζουν εάν εκτεθούν στο φως και τη θερμότητα -κακό σημάδι- έτσι ένα πράσινο χρώμα μπορεί να είναι καθησυχαστικό.

4. Μυρωδιά

Αυτός είναι ένας πολύ πιο αξιόπιστος δείκτης ποιότητας. Ο Giovanni Quaratesi από το Certified Origins συμβουλεύει να ρίξετε λίγο σε ένα φλιτζάνι, να το καλύψετε με το χέρι σας και να το αφήσετε να ζεσταθεί τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου. Σηκώστε το χέρι σας και μυρίστε: «Αν μυρίσετε… φρεσκοκομμένο γρασίδι, φρούτα, λαχανικά, οτιδήποτε είναι πολύ φρέσκο ​​και ζωντανό, αυτό είναι ένα υπέροχο σημάδι».

5. Γεύση

Αναζητήστε γεύσεις από ώριμα πράσινα φρούτα ή γρασίδι, αλλά και έναν ελαφρύ ερεθισμό, ένα γαργαλητό στο πίσω μέρος του λαιμού. Πολλές από τις ευεργετικές ενώσεις παράγονται από το δέντρο της ελιάς «ως αμυντικός μηχανισμός… ελαφρώς πικρός και πικάντικος για να εμποδίσει τα θηλαστικά να τις φάνε πριν ωριμάσουν». Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος τάγγισης.

6. Ιξώδες

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι παχύτερο από τα περισσότερα λάδια και όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα οξείδωσης τόσο υψηλότερο είναι το ιξώδες. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο να μετρηθεί χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Τα μονοακόρεστα λίπη, το κύριο συστατικό του ελαιολάδου, πυκνώνουν σε υψηλότερη θερμοκρασία από τα πολυακόρεστα (το είδος του λίπους σε πολλά φυτικά έλαια), οπότε μερικές φορές λέγεται ότι αν ένα μπουκάλι ελαιόλαδο στερεοποιείται στο ψυγείο, είναι απόδειξη καλής ποιότητας. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα: η περιεκτικότητα των ελαίων σε λιπαρά οξέα ποικίλλει ευρέως και άλλα έλαια θα στερεοποιηθούν επίσης όταν κρυώσουν.

Το μυστικό κόλπο για να βάλετε την σωστή ποσότητα λαδιού στο φαγητό – Βρίσκεται στη συσκευασία

7. Αποθήκευση ελαιολάδου

Το χειρότερο μέρος που μπορείτε να κρατήσετε το ελαιόλαδο σας είναι σε ένα μεγάλο διαφανές γυάλινο δοχείο δίπλα στην κουζίνα. Η θερμότητα, το οξυγόνο και το φως αποσυνθέτουν το λάδι, οπότε αν πρέπει να κρατήσετε λίγο δίπλα στην κουζίνα, μεταγγίστε μια ποσότητα σε ένα μικρό αδιαφανές μπουκάλι και αποθηκεύστε το υπόλοιπο σε ένα δροσερό ντουλάπι.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version