Η προετοιμασία μεγάλων γευμάτων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από άτομα που δεν μαγειρεύουν συχνά μπορεί να αποδειχθεί απαιτητική, καθώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή κοινών κινδύνων που ενδέχεται να προκαλέσουν ασθένειες.
Αδιαμφισβήτητα, είναι μια περίοδος όπου πολλοί από εμάς, συνηθισμένοι να φτιάχνουμε απλά γεύματα, θα μπούμε στην κουζίνα για να επιμεληθούμε ένα μενού με πολλά πιάτα και διαφορετικές απαιτήσεις.
Πώς θα συντηρήσετε τα υπολείμματα της γαλοπούλας – Πόσο μένει στο ψυγείο
Δεν είναι εύκολο έργο. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τα κρούσματα ορισμένων ειδών τροφικής δηλητηρίασης τείνουν να αυξάνονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Μολυσμένη γαλοπούλα, μη καλά μαγειρεμένη γέμιση και σάλτσες με μικρόβια από μπουφέδες εορταστικών τραπεζιών έχουν προκαλέσει στο παρελθόν ασθένειες σύμφωνα με ερευνητές του CDC.
Είναι δύσκολο για τους περιστασιακούς μάγειρες να προετοιμάσουν μεγάλα γεύματα με τρόπο που να αποφεύγονται οι συνηθισμένοι κίνδυνοι, επισημαίνει ο Donald Schaffner, ειδικός επιστήμονας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers.
«Το μαγείρεμα διαρκεί περισσότερο με μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Το ίδιο και η ψύξη», αναφέρει ο Schaffner, ο οποίος είναι και συνδιοργανωτής του podcast για την ασφάλεια τροφίμων «Risky or Not?».
Ποια χριστουγεννιάτικα φαγητά μπορούν να χαλάσουν τον ύπνο σας
Μαγειρέψτε νόστιμα και με ασφάλεια
Μαζί με τον συνεργάτη του στο podcast, Benjamin Chapman, επιστήμονα τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ο Schaffner ανέφερε μερικούς κοινούς τρόπους για να παραμείνουν τα γιορτινά γεύματα νόστιμα και ασφαλή.
Προετοιμασία της γαλοπούλας
Η γαλοπούλα έχει ταυτιστεί και στην Ελλάδα πλέον με τα Χριστούγεννα γι’αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς την μαγειρεύουμε.
Η ωμή γαλοπούλα μπορεί να περιέχει βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, όπως σαλμονέλα, καμπυλοβακτήριο και άλλα μικρόβια. Πρέπει να χειρίζεται με ασφάλεια για να αποτρέπεται η μόλυνση των επιφανειών του ψυγείου, του νεροχύτη και των πάγκων της κουζίνας.
Μια κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει πρώτα να αποψυχθεί. Υπάρχουν διάφορες αποδεκτές μέθοδοι, όπως στο ψυγείο, στον φούρνο μικροκυμάτων ή με κρύο τρεχούμενο νερό, εξηγεί ο Schaffner.
«Όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν κινδύνους», προειδοποιεί.
Μια κατεψυγμένη γαλοπούλα χρειάζεται περίπου 24 ώρες για κάθε 1,8 με 2,3 κιλά βάρους για να αποψυχθεί στο ψυγείο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Εάν χρησιμοποιήσετε φούρνο μικροκυμάτων ή κρύο νερό, η γαλοπούλα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.
Μην πλένετε τη γαλοπούλα. Είναι κακή ιδέα να την ξεπλένετε στον νεροχύτη, ακόμη κι αν πολλοί μάγειρες επιμένουν σε αυτή τη συνήθεια, συχνά από συνήθεια, αναφέρει ο Chapman.
«Οτιδήποτε χτυπήσει την επιφάνεια και δημιουργήσει πιτσιλίσματα, θα εξαπλώσει ουσιαστικά τη μόλυνση στην κουζίνα σας», προειδοποιεί.
Αντί γι’ αυτό, σκουπίστε τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας και πετάξτε το ή χρησιμοποιήστε πετσέτα κουζίνας και απολυμάνετέ την στο πλυντήριο.
Το χριστουγεννιάτικο τρόφιμο που μειώνει τη χοληστερόλη και μας δίνει ενέργεια
Τι γίνεται με το ψήσιμο της γαλοπούλας;
Η γαλοπούλα πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία περίπου 74°C πριν το σερβίρισμα. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν είναι έτοιμη είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ψηφιακό θερμόμετρο και να το εισάγετε στο πιο εσωτερικό μέρος του μηρού, χωρίς να ακουμπά το κόκκαλο.
Μην βασίζεστε στα πλαστικά θερμόμετρα που υπάρχουν σε ορισμένες εμπορικές γαλοπούλες. Έρευνες του Chapman έχουν δείξει ότι αυτά τα κουμπιά μπορούν να ενεργοποιηθούν πολύ πριν η γαλοπούλα είναι πραγματικά έτοιμη.
Ταυτόχρονα, μην βασίζεστε σε ενδείξεις όπως το χρυσοκάστανο δέρμα, αν το κρέας δεν είναι πλέον ροζ ή αν το ζουμί της είναι καθαρό.
«Κανένα από αυτά δεν είναι καλός δείκτης θερμοκρασίας», εξηγεί ο Chapman.
Κατσαρόλες: Το έξυπνο κόλπο καθαρισμού που θα θέλατε να είχατε μάθει νωρίτερα
Ο τρόπος που χειρίζεστε το υπόλοιπο γεύμα, όπως ο πουρές πατάτας, η σάλτσα, τα φασολάκια ή οι γλυκοπατάτες, είναι εξίσου σημαντικός με το κύριο πιάτο. Είναι κρίσιμο να αποφεύγετε τη λεγόμενη “επικίνδυνη ζώνη” θερμοκρασιών μεταξύ 4°C και 60°C, όπου τα βακτήρια μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν.
Κρατήστε τα πάντα καθαρά
Ένας βασικός τρόπος για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση είναι η σχολαστική καθαριότητα στην κουζίνα.
Πλύνετε τα χέρια σας πριν από την προετοιμασία του φαγητού και μετά την επαφή με ωμό πουλερικό. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής, μαχαίρια και άλλα σκεύη για το ωμό κρέας και τα φρέσκα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά και οι σαλάτες.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε επιφάνεια μπορεί να έχει μολυνθεί. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε πρώτα με σαπούνι και νερό και στη συνέχεια να απολυμαίνετε με απολυμαντικό.