Χριστουγεννιάτικος μπουφές: Πόσο μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου – Συμβουλές από γιατρό

Χριστουγεννιάτικος μπουφές - εκτός ψυγείου

Όταν πρόκειται για την ασφάλεια του φαγητού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να το χειριστούμε και να το αποθηκεύσουμε σωστά αυτά τα Χριστούγεννα, ώστε να απολαύσουμε την ημέρα χωρίς ανησυχίες.

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές για πολλές οικογένειες. Η συγκέντρωση με αγαπημένα πρόσωπα γύρω από ένα πλούσιο τραπέζι γεμάτο φαγητά και γλυκίσματα είναι αναμφίβολα μια από τις πιο όμορφες στιγμές του χρόνου. Ας μην καταστρέψουμε τη στιγμή με φαγητά που έχουν μείνει για ώρα εκτός ψυγείου και έχουν αρχίσει να χαλάνε.

11 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στο ψυγείο σας

Πολλοί αναρωτιούνται πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει το φαγητό από το μπουφέ των Χριστουγέννων εκτός ψυγείου, χωρίς να κινδυνεύει από μολύνσεις. Στην περίπτωση αυτή, η γνώμη ειδικών, όπως η γιατρός Λίνα Ουέν, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Η Δρ. Λίνα Ουέν είναι ιατρός επειγόντων περιστατικών και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington. Στο παρελθόν υπηρέτησε ως επικεφαλής υγειονομικής ασφάλειας στη Βαλτιμόρη, έχοντας υπό την ευθύνη της και την επιτήρηση της ασφάλειας των τροφίμων. Στην ερώτηση του CNΝ για το πώς να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του φαγητού σε τέτοιες περιστάσεις, η Δρ. Ουέν αναφέρει μερικούς βασικούς κανόνες και πρακτικές.

Ο κίνδυνος των τροφικών μολύνσεων

Η Δρ. Ουέν εξηγεί ότι οι τροφικές μολύνσεις προκαλούνται από παθογόνους οργανισμούς, όπως βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Ο πιο κοινός ιός που προκαλεί τροφικές μολύνσεις είναι η γαστρεντερίτιδα, η οποία μεταδίδεται εύκολα μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα ή από τη χρήση κοινών σκευών.

Ωστόσο, η Δρ. Ουέν τονίζει ότι υπάρχουν και άλλοι επικίνδυνοι παράγοντες, όπως τα βακτήρια Σαλμονέλα, E. coli, Καμπυλοβακτήριο και Λιστέρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.

Τα συμπτώματα αυτών των μολύνσεων περιλαμβάνουν κοιλιακούς πόνους, ναυτία, διάρροια και εμετό και όπως αναφέρει η γιατρός, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γαστρεντερίτιδα: Πως αντιμετωπίζονται οι διάρροιες και η ναυτία – Πότε να ανησυχήσω

Ο κανόνας των δύο ωρών

Όταν πρόκειται για το πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει το φαγητό εκτός ψυγείου, η Δρ. Ουέν αναφέρει έναν βασικό κανόνα που όλοι πρέπει να θυμόμαστε: «Ο κανόνας των δύο ωρών». Δηλαδή, τα μαγειρεμένα φαγητά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από δύο ώρες. Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω 32°C, πράγμα αρκετά σπάνιο για τον χειμώνα, αυτή η περίοδος μειώνεται σε μία ώρα. Αυτό ισχύει για όλα τα ευπαθή τρόφιμα, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όπως διευκρινίζει η γιατρός:

«Αυτός ο κανόνας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αποφυγή της ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων που μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα όταν τα τρόφιμα παραμένουν σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 4 και 60°C».

Το δημοφιλές συστατικό στα ελληνικά φαγητά που είναι κακό για το έντερο – Προκαλεί αέρια και φούσκωμα

Αν το φαγητό παραμένει ζεστό ή κρύο

Στην περίπτωση που το φαγητό παραμένει ζεστό μέσω ενός θερμαντικού μέσου, όπως μια κουζίνα σε σταθερή θερμοκρασία ή ένα ζεστό σκεύος, η Δρ. Ουέν εξηγεί ότι τα τρόφιμα μπορούν να παραμείνουν ασφαλή για περισσότερο χρόνο.

«Εάν η θερμοκρασία των φαγητών διατηρείται πάνω από τους 60 βαθμούς, τότε το φαγητό δεν μετράει για τον κανόνα των δύο ωρών», εξηγεί η Δρ. Ουέν. «Το ίδιο ισχύει και αν το φαγητό είναι παγωμένο και διατηρείται σε θερμοκρασίες κάτω από 4 βαθμούς».

Αυτό σημαίνει ότι τα ζεστά φαγητά μπορούν να παραμείνουν εκτός ψυγείου περισσότερο, εφόσον διατηρείται η θερμοκρασία τους υψηλή, ενώ τα κρύα φαγητά πρέπει να παραμένουν σε ψυγείο ή σε πάγο για να παραμείνουν ασφαλή.

Ασφάλεια τροφίμων: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να πλένετε και ποια πρέπει

Ασφάλεια των περισσευμάτων

Ό,τι περισσεύει από το φαγητό πρέπει επίσης να αποθηκεύεται προσεκτικά για να μην υπάρξουν κίνδυνοι. Η Δρ. Ουέν συνιστά ότι τα περισσεύματα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το τέλος του γεύματος.

«Τα περισσεύματα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 3-4 μέρες και μπορούν να καταψυχθούν για 3-4 μήνες», εξηγεί η γιατρός.

Στην περίπτωση που τα φαγητά δεν αποθηκευτούν έγκαιρα ή παραμείνουν για πολύ ώρα εκτός ψυγείου, ο κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση αυξάνεται σημαντικά, ιδιαίτερα όταν τα φαγητά περιέχουν κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη τροφικών μολύνσεων και για την ασφάλεια των αγαπημένων μας προσώπων κατά τη διάρκεια των γιορτινών γευμάτων.

Κατάψυξη: To κόλπο με το κέρμα που δείχνει αν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση

Η Δρ. Ουέν τονίζει ότι η καλύτερη πρακτική είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες αποθήκευσης, να χρησιμοποιούμε θερμόμετρα για τα κρέατα και να αποφεύγουμε την κατανάλωση φαγητού που έχει μείνει εκτός ψυγείου για παραπάνω από δύο ώρες. Με την κατάλληλη προσοχή, μπορούμε να απολαύσουμε το γεύμα μας χωρίς ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top