Αυτό είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο στο μπάνιο που δεν πλένουμε αρκετά συχνά

μπάνιο

Το μοναδικό αντικείμενο μπάνιου όπου αναπτύσσονται βακτήρια – αλλά οι άνθρωποι το πλένουν πιο σπάνια από ο,τι θα έπρεπε.

Καθώς διανύουμε τον πρώτο μήνα τους έτους, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον μήνα για να συνέλθουν από τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκεμβρίου και να προσαρμοστούν στο νέο έτος. Αλλά η γρίπη εξαπλώνεται με πολλούς να αρρωσταίνουν και ένας ειδικός έχει μια θεωρία για μια από τις αιτίες.

Μια έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότεροι άνθρωποι δεν πλένουν τις πετσέτες τους όσο συχνά πρέπει, γεγονός που τις καθιστά πρόσφορο έδαφος για βακτήρια. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων παραβλέπει την καθαριότητα ενός βασικού αντικειμένου στο μπάνιο που «αρρωσταίνει τους ανθρώπους», ισχυρίστηκε ειδικός.

Ο ιδρυτής του Showers to You, Μάρτιν Σμιθ, δήλωσε: «Το μπάνιο θα έπρεπε θεωρητικά να είναι ένα από τα πιο καθαρά δωμάτια στο σπίτι, ωστόσο η έρευνά μας δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να αγνοούν ένα βασικό βήμα για τη διασφάλιση της ενδελεχούς καθαριότητας του μπάνιου».

Είπε ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες έπλεναν τακτικά τις πετσέτες τους, αλλά πρόσθεσε: «Όλοι θα πρέπει να διασφαλίσουν μια πιο τακτική φροντίδα καθαριότητας σύμφωνα με τις οδηγίες των επαγγελματιών υγείας».

Παρά τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι επαγγελματίες υγείας, το 11% των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε καμία ανησυχία για βακτήρια ή ζητήματα υγιεινής που προέρχονται από το σπάνιο πλύσιμο της πετσέτας. Οι ειδικοί είπαν ότι ιδανικά, οι άνθρωποι θα πρέπει να πλένουν τις πετσέτες τους πιο συχνά.

Σύμφωνα με τις περισσότερες επιστημονικές έρευνες, οι πετσέτες του μπάνιου πρέπει να πλένονται κάθε 2-3 ημέρες. Αυτό επειδή οι πετσέτες δημιουργούν ένα υγρό, ζεστό, πορώδες περιβάλλον, ιδανικό για την ανάπτυξη μικροβίων, όπως βακτήρια, μύκητες και μούχλα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Applied Microbiology“, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι οι πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν για δύο ημέρες είχαν υψηλά επίπεδα μικροβίων, συμπεριλαμβανομένων βακτηριδίων που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του δέρματος, όπως Staphylococcus aureus και Escherichia coli.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Hospital Infection” διαπίστωσε ότι οι πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν για τρεις ημέρες είχαν ακόμη υψηλότερα επίπεδα μικροβίων, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις των ματιών, όπως Staphylococcus aureus και Streptococcus pneumoniae.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συχνότητα με την οποία πρέπει να πλένονται οι πετσέτες μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με ορισμένους παράγοντες, όπως:

  • Το επίπεδο δραστηριότητας του χρήστη. Οι άνθρωποι που ασκούνται ή ιδρώνουν συχνά θα πρέπει να πλένουν τις πετσέτες τους πιο συχνά.
  • Το κλίμα. Οι πετσέτες που στεγνώνουν αργά σε υγρό κλίμα θα πρέπει να πλένονται πιο συχνά.
  • Η κατάσταση της υγείας του χρήστη. Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να πλένουν τις πετσέτες τους πιο συχνά.

Γενικά, είναι καλύτερο να πλένετε τις πετσέτες σας πιο συχνά παρά λιγότερο συχνά. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων και στη διατήρηση της υγείας σας.

Ορίστε μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε τις πετσέτες σας καθαρές:

  • Πλένετε τις πετσέτες σας σε ζεστό νερό (τουλάχιστον 60 βαθμούς Κελσίου).
  • Χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό που σκοτώνει τα βακτήρια.
  • Στεγνώστε τις πετσέτες σας εντελώς πριν τις ξαναχρησιμοποιήσετε.
  • Εάν οι πετσέτες σας έχουν σωματικά υγρά, όπως ιδρώτα, αίμα ή εμετό, πρέπει να πλένονται αμέσως.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top