Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα αυγά που έχετε στο σπίτι είναι φρέσκα και ασφαλή για κατανάλωση; Υπάρχει ένας απλός τρόπος να σβήσετε τις αμφιβολίες, χωρίς ειδικό εξοπλισμό, κάτι που θα σας γλιτώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις.
Πότε τα αυγά είναι ασφαλή για κατανάλωση;
Τα άτομα που καταναλώνουν αυτό το αγαπημένο τρόφιμο παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης διαταραγμένης γλυκόζης νηστείας και υπέρτασης, με μια πρόσφατη μελέτη να αναφέρει ότι τα αυγά μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στην υγεία του μεταβολισμού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Πώς, όμως, γνωρίζουμε αν τα αυγά είναι ασφαλή για κατανάλωση; Η πρώτη και κύρια ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση αυγών είναι η σαλμονέλλα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ακόμη και αυγά που δεν έχουν σπάσει, είναι καθαρά και με φρέσκο κέλυφος μπορεί να περιέχουν βακτήρια σαλμονέλλας που μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες. Για να είναι ασφαλή, τα αυγά πρέπει να χειρίζονται σωστά, να ψύχονται και να μαγειρεύονται.
Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αυγά;
- Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι καθαρά και όχι ραγισμένα.
- Αγοράστε αυγά που έχουν μπει στο ψυγείο. Εάν υπάρχουν βακτήρια στα αυγά, θα αναπτυχθούν γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.
Πώς να αποθηκεύετε τα αυγά;
- Φυλάσσετε στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή χαμηλότερη. Φυλάξτε τα στο κουτί τους και τοποθετήστε τα μέσα στο ψυγείο, όχι στην πόρτα. Η πόρτα του ψυγείου είναι η πιο ζεστή περιοχή του ψυγείου.
- Μην πλένετε τα αυγά γιατί αφαιρείτε την προστατευτική επικάλυψη ορυκτελαίου και αυξάνετε την πιθανότητα εισόδου βακτηρίων.
- Χρησιμοποιήστε τα αυγά μέσα σε 4 έως 5 εβδομάδες από την ημέρα που θα τοποθετηθούν στο ψυγείο.
- Μην κρατάτε τα αυγά εκτός ψυγείου. Εάν τα αυγά μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες, πετάξτε τα.
Αυγό: Πόσο διατηρείται στο ψυγείο ή μετά το μαγείρεμα -Το κόλπο για να καταλάβετε αν είναι φρέσκο
Αυγά: Τα 2 βασικά βήματα για ασφαλές μαγείρεμα
Ο καθηγητής Tim Spector, ειδικός στη γενετική επιδημιολογία στο King’s College London και συνιδρυτής της εφαρμογής υγείας Zoe, μοιράστηκε τις απόψεις του δημόσια. Παρότι διαβεβαίωσε ότι η κατανάλωση αυγών είναι απολύτως ασφαλής, τόνισε ότι υπάρχουν δύο βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθούνται κατά το μαγείρεμα: να διασφαλίζεται ότι το νερό φτάνει τους 73°C ώστε να εξαλείφονται πιθανοί ιοί, καθώς και ο σωστός καθαρισμός των αυγών πριν από το μαγείρεμα.
Είναι ασφαλή τα αυγά για κατανάλωση;
Ο κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα της διατροφής αναφέρθηκε στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αυγών, καθώς η έξαρση της γρίπης των πτηνών έχει περάσει ήδη στην Ευρώπη με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η νόσος μπορεί να αφανίσει ολόκληρα σμήνη πτηνών, οδηγώντας στη δημιουργία ζωνών προστασίας όπου τα εμπορικά πτηνά, συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων, πρέπει να διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους. Ο Spector υπογράμμισε ότι τα αυγά είναι ασφαλή εφόσον λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις.
«Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται, και εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε από επιδημιολογική άποψη. Αν και αυτές οι εξάρσεις επηρεάζουν τις πτηνοτροφικές μονάδες, ο πραγματικός κίνδυνος από τα αυγά παραμένει ελάχιστος. Οι μολυσμένες όρνιθες δεν γεννούν αυγά και οι εμπορικές φάρμες θανάτωσης των προσβεβλημένων σμηνών γίνεται πριν φτάσουν τα αυγά στα καταστήματα».
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αυγά πλένονται και απολυμαίνονται, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο κατά τη διαχείρισή τους. Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που ένα μολυσμένο αυγό έφτανε στην κουζίνα σας, το σωστό μαγείρεμα στους 73°C εξαλείφει πλήρως τον ιό. Τα παστεριωμένα προϊόντα αυγών αποτελούν επίσης μια ασφαλή επιλογή».
Βραστό αυγό: Πώς να το μαγειρέψετε για να γίνει πιο θρεπτικό – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Πρέπει να πλένετε τα αυγά σας;
Ο καθηγητής Spector απάντησε και σε ένα συχνό ερώτημα: αν πρέπει να πλένουμε τα αυγά πριν τη χρήση.
«Πρέπει να πλένω τα αυγά μου, ακόμα κι αν φαίνονται βρώμικα; Η απάντηση είναι όχι. Το πλύσιμο με νερό καταστρέφει το προστατευτικό στρώμα του αυγού, καθιστώντας πιο πιθανό να εισχωρήσουν ιοί ή βακτήρια στο εσωτερικό του. Αν είναι βρώμικα, απλώς καθαρίστε τα με ένα πανί πριν τα μαγειρέψετε».
Τα οφέλη των αυγών για την υγεία
Τονίζοντας τα σημαντικά διατροφικά οφέλη των αυγών, ο Spector ανέφερε ότι είναι πλούσια σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, Β12, σελήνιο και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.
«Ο κρόκος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε χολίνη, ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την υγεία του εγκεφάλου και τα αυγά είναι από τις λίγες φυσικές πηγές βιταμίνης D. Το μόνο που τους λείπει είναι οι φυτικές ίνες, οπότε συνδυάστε τα με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες».
Καρδιακές παθήσεις: Πόσα αυγά την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 29%;
Μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε αυγά;
Ο Spector ολοκλήρωσε με ένα καθησυχαστικό μήνυμα σχετικά με την κατανάλωση αυγών:
«Πρέπει να σταματήσετε να τρώτε αυγά; Όχι. Εάν ακολουθείτε σωστές πρακτικές διαχείρισης τροφίμων και τα μαγειρεύετε σωστά, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ο αντίκτυπος αυτών των εξάρσεων στην τροφοδοσία, τις τιμές και τη γεωργία, αλλά όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: τα αυγά παραμένουν μια ασφαλής και θρεπτική επιλογή».