Πιστεύετε ότι ακολουθείτε σωστά όλα τα βήματα στην κατανάλωση του φαγητού; Υπάρχει ένα συνηθισμένο λάθος που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης και να επηρεάσει την υγεία σας. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε για την καλύτερη ασφάλεια τροφίμων.
Αυγά: Πότε κινδυνεύουμε από σαλμονέλα – Τι να προσέχουμε όταν τα αγοράζουμε και τα αποθηκεύουμε
Ποιο είναι το λάθος που κάνουμε όλοι στην προετοιμασία των γευμάτων;
Η τήρηση των κανόνων της ασφάλειας τροφίμων δεν αφορά μόνο τη βιομηχανία που κυκλοφορεί συσκευασμένα τρόφιμα στην αγορά αλλά και εμάς τους ίδιους προσωπικά και τις πρακτικές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι. Η τήρηση υψηλών προτύπων ασφάλειας μειώνει τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών, προστατεύοντας τους καταναλωτές και μειώνοντας τις πιέσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Παράλληλα, συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι ασφαλείς τροφές ενισχύουν τις εξαγωγές και διατηρούν τη φήμη των παραγωγών σύμφωνα με το Food Safety Science & Research Center.
Τι πρέπει, όμως, να κάνουμε εμείς για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια;
Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων προειδοποιούν να μην βασιζόμαστε στη «δοκιμή με την όσφρηση» για να ελέγξουμε αν ένα τρόφιμο είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Μπορεί να μυρίζει και να φαίνεται φυσιολογικό, αλλά να είναι γεμάτο με επιβλαβή και δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια, σύμφωνα με νέα προειδοποίηση της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων (FSA).
Η προειδοποίηση έρχεται ύστερα από έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της FSA και αποκάλυψε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των ανθρώπων χρησιμοποιούν την όσφρηση για να ελέγξουν αν το γάλα και το γιαούρτι είναι ασφαλή προς κατανάλωση, ενώ τα δύο τρίτα κάνουν το ίδιο για τα ψάρια. Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι.
«Η “δοκιμή με την όσφρηση” δεν είναι κατάλληλη μέθοδος για να διαπιστώσει κανείς αν το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση ή μαγείρεμα», αναφέρει η προειδοποίηση της FSA.
«Αυτό συμβαίνει επειδή ένα τρόφιμο μπορεί να φαίνεται και να μυρίζει φυσιολογικά ακόμη και μετά την ημερομηνία λήξης, όμως να μην είναι ασφαλές προς κατανάλωση και να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση λόγω επιβλαβών βακτηρίων που δεν μπορούμε να δούμε ή να μυρίσουμε».
Αυγό: Πόσο διατηρείται στο ψυγείο ή μετά το μαγείρεμα -Το κόλπο για να καταλάβετε αν είναι φρέσκο
Ασφάλεια τροφίμων: Λάθος πρακτικές στην κουζίνα που βλάπτουν την υγεία μας
Η έκθεση ανέδειξε επίσης και άλλα ανησυχητικά λάθη υγιεινής τροφίμων που γίνονται τακτικά από ανθρώπους που μαγειρεύουν στο σπίτι.
Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα κατανάλωναν γιαούρτι, γάλα ή μαγειρεμένα κρέατα ακόμη και μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Παράλληλα, σχεδόν το 40% παραδέχτηκε ότι πλένουν το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν.
«Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εκτόξευση επιβλαβών βακτηρίων στα χέρια σας, σε πάγκους εργασίας, σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και σε μαγειρικά σκεύη», προειδοποιεί η FSA.
Ορισμένα από τα πιο θετικά ευρήματα της έκθεσης έδειξαν ότι το 94% των ερωτηθέντων δεν θα κατανάλωνε ποτέ λουκάνικα όταν είναι ροζ ή έχουν ροζ ζουμιά.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων ανέφερε ότι πάντα ελέγχει τις ημερομηνίες λήξης πριν μαγειρέψει ή ετοιμάσει φαγητό.
Οι ημερομηνίες λήξης δείχνουν την τελευταία ημερομηνία κατά την οποία το τρόφιμο θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση, ενώ οι ημερομηνίες που γράφουν «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αφορούν την ποιότητα του προϊόντος και δείχνουν πότε είναι στην καλύτερη γεύση και υφή του.
Ένα προϊόν μπορεί να εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση και μετά την ημερομηνία αυτή.
Σε ποιο ράφι του ψυγείου πρέπει να βάζουμε το φαγητό που περίσσεψε – Πώς το ξαναζεσταίνουμε;
Τροφική δηλητηρίαση – Πόσο επικίνδυνη είναι
Τα ευρήματα έρχονται έπειτα από μια σοκαριστική κυβερνητική έκθεση που καταγράφει την ανησυχητική έκταση των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το περασμένο έτος, χωρίς να έχουμε στοιχεία για το τι συμβαίνει ακόμη στην Ελλάδα.
Αυτό περιλαμβάνει ένα κύμα θανατηφόρων κρουσμάτων E.coli που συνδέθηκαν με μολυσμένα σάντουιτς σούπερ μάρκετ, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε δύο άτομα, οδήγησε περισσότερους από 100 στο νοσοκομείο και προκάλεσε ασθένεια σε σχεδόν 300.
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το μαρούλι που υπήρχε στα σάντουιτς ήταν υπεύθυνο, καθώς πιθανώς είχε έρθει σε επαφή με επιβλαβή βακτήρια από νερό μολυσμένο με περιττώματα ζώων.
Το συγκεκριμένο στέλεχος της E.coli που ευθυνόταν για την επιδημία είναι γνωστό ότι προκαλεί αιματηρή διάρροια καθώς και μια δυνητικά θανατηφόρα νεφρική πάθηση που ονομάζεται σοβαρό αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2022 που δημοσιεύθηκαν από την FSA, καταγράφονται περίπου 2,4 εκατομμύρια περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.
Αυτός ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος από την εκτίμηση του 2009, η οποία ήταν περίπου ένα εκατομμύριο περιστατικά.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα που υποχωρούν σε λίγες ημέρες, ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία.
Για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τα βακτήρια που μεταφέρονται με τρόφιμα, όπως η E.coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια, μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα.
Σύμφωνα με την FSA, το 37% των περιστατικών τροφικής δηλητηρίασης αποδίδεται σε γεύματα εκτός σπιτιού, το 26% σε φαγητό από takeaway και περίπου το 30% σε μαρούλια από σούπερ μάρκετ.