Οι φριτέζες αέρα -κοινώς air fryer– έχουν αλλάξει τη ζωή μας κάνοντας πιο εύκολο και πιο γρήγορο το μαγείρεμα. Ωστόσο, ένας ειδικός προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τον τρόπο χρήσης τους για να αποφύγετε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Τα air fryer είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες δημιουργίες της σύγχρονης εποχής στη μαγειρική. Μας εξοικονομεί χρόνο, χρήμα και πολλή ακαταστασία στην κουζίνα. Ταυτόχρονα, το μαγείρεμα στον αέρα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή γιατί ουσιαστικά εξαλείφει τα πρόσθετα έλαια, όπως επιβεβαιώνει η διαιτολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ, Julia Zumpano.
Μαγείρεμα σε air fryer ή τηγάνισμα σε φριτέζα: Ποιο είναι πιο υγιεινό
Αυτό όμως που μπορεί να μην γνωρίζουν πολλοί χρήστες είναι ότι χρειάζονται σημαντική συντήρηση για να διασφαλίσουμε ότι δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία.
Μπορεί να αφήσετε τα καλάθια να μουλιάσουν και να πλύνετε τους δίσκους μέσα, αλλά ένας ειδικός προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσετε ακόμη περισσότερο στη διαδικασία καθαρισμού.
Το στρώμα της βρωμιάς στο εσωτερικό της φριτέζας μπορεί να μεταμορφωθεί με την πάροδο των ημερών, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι κανένας στην οικογένεια δεν θα αρρωστήσει.
Τι να κάνετε για να μην αναπτυχθεί μούχλα στο air fryer
Ο Martin Senders, ειδικός στις φριτέζες αέρα της Philips, εξήγησε ότι όλα έχουν να κάνουν με το τι θα μπορούσε να «αναπτύσσεται» μέσα σε αυτές.
«Ο συνδυασμός υπολειμμάτων τροφής, υγρασίας και λίπους στο air fryer δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Και δεδομένου ότι οι φριτέζες χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στο νοικοκυριό, δεν είναι απίθανο να περάσει απαρατήρητη», εξήγησε ο ειδικός και πρόσθεσε:
«Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε περισσότερες περιοχές από το καλάθι της φριτέζας. Για παράδειγμα, εάν το air fryer έχει μια πλάκα στο κάτω μέρος του καλαθιού, αυτή μπορεί συνήθως να αφαιρεθεί για να καθαριστεί αποτελεσματικά».
»Είναι σημαντικό να μην παραμελήσετε αυτό το βήμα, καθώς ο χώρος κάτω και γύρω από την πλάκα στο κάτω μέρος μπορεί να παγιδεύσει λίπος και υγρασία», συμπλήρωσε ο Senders.
Το μαγείρεμα στη φριτέζα αέρος είναι υγιεινό; Τι λένε οι ειδικοί του Κλίβελαντ
Προσοχή στη θερμάστρα
Μια άλλη «επικίνδυνη ζώνη» θα μπορούσε να είναι η θερμάστρα στο πάνω μέρος της συσκευής. «Μην ξεχνάτε το θερμαντικό στοιχείο στο επάνω μέρος της φριτέζας σας, το οποίο συχνά παραβλέπεται. Μπορεί εύκολα να παγιδεύσει το λίπος από το πιτσίλισμα των λιπαρών τροφών, δημιουργώντας ένα κρυφό σημείο όπου μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα», εξήγησε ο ειδικός και συνέχισε:
«Πολλοί κατασκευαστές θα σας προειδοποιήσουν να μην καθαρίσετε αυτό το στοιχείο, καθώς η εισαγωγή νερού και σαπουνιού στις εσωτερικές λειτουργίες της φριτέζας είναι απαγορευτική. Ωστόσο, εξακολουθείτε να ελέγχετε τη μονάδα τακτικά για συσσωρεύσεις λίπους και υγρασίας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν σχηματίζεται μούχλα».
Μην αφήνετε βρώμικο το καλάθι της φριτέζας
Προειδοποίησε, επίσης, ότι το να αφήνετε το καλάθι του air fryer βρώμικο για πολλές μέρες μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνο.
Ξύδι: Πώς αφαιρεί άλατα και λεκέδες – 6 κόλπα στην καθαριότητα του σπιτιού
«Αφού μαγειρέψετε, ακόμα κι αν δεν το καθαρίσετε αμέσως, αφαιρέστε το καλάθι, ώστε το φαγητό να μην έρχεται σε επαφή με την υπόλοιπη φριτέζα. Κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων», καταλήγει.