Ρούχα: 8 λάθη που εμποδίζουν την καθαριότητά τους

καθαριότητα στα ρούχα

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ρίξετε πολλά βρώμικα ρούχα μαζί στο πλυντήριο για να ξεμπερδεύετε γρήγορα, ο σωστός καθαρισμός των ρούχων σας είναι μια πιο λεπτομερής διαδικασία και πρέπει να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο σ’ αυτό.

Από την ταξινόμηση των ρούχων σας ανά ύφασμα και τη μέτρηση του απορρυπαντικού μέχρι την προεπεξεργασία των λεκέδων και το κλείσιμο των φερμουάρ, υπάρχουν διάφορα βήματα που πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι όλα θα πάνε όπως τα είχατε σχεδιάσει κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης.

Ο λόγος; Η μη σωστή προετοιμασία μπορεί να σας αφήσει με ρούχα που φαίνονται και μυρίζουν βρώμικα. Για να διασφαλίσετε ότι τα ρούχα σας βγαίνουν από το πλυντήριο με φρέσκο άρωμα και, κυρίως, είναι καθαρά, αποφύγετε αυτά τα κοινά λάθη όταν πλένετε τα ρούχα.

8 λάθη που εμποδίζουν την καθαριότητα στα ρούχα:

  1. Δεν χωρίζετε σωστά τα ρούχα
  2. Δεν χρησιμοποιείτε σωστή ποσότητα απορρυπαντικού
  3. Αφήνετε ανοιχτά φερμουάρ
  4. Δεν καθαρίζετε το πλυντήριο ρούχων
  5. Χρησιμοποιείτε υπερβολικό μαλακτικό
  6. Δεν ελέγχετε την ετικέτα του ρούχου
  7. Δεν επεξεργάζεστε σωστά τους λεκέδες
  8. Γεμίζετε με πολλά ρούχα το πλυντήριο

Σχετικό άρθρο: Ο εύκολος τρόπος για να καθαρίσετε τα λευκά αθλητικά παπούτσια

1. Δεν χωρίζετε σωστά τα ρούχα

Η ταξινόμηση των ρούχων σας ανά χρώμα και, όταν είναι απαραίτητο, ανά ομάδα υφασμάτων, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διασφαλίσετε ότι τα ρούχα σας θα καθαρίσουν.

«Ναι, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλετε περισσότερα πλυντήρια, αλλά αν κάνετε το λάθος να μην ταξινομήσετε σωστά και απλώς να τα ρίξετε όλα μαζί, μπορεί να καταλήξετε σε προβλήματα όπως μεταφορά χρωστικών ουσιών ή συσσώρευση χνουδιών» τονίζει στο Marthastewart η Mary Gagliardi, ειδικός καθαρισμού της Clorox.

«Η μεταφορά χρωστικής μπορεί να είναι άμεσα ορατή ή να συμβάλλει στη θαμπή εμφάνιση των ανοιχτόχρωμων ρούχων μετά από αρκετούς κύκλους πλύσης. Η συσσώρευση χνουδιού συμβαίνει όταν τα υφάσματα που προσελκύουν χνούδι (όπως το κοτλέ) καταλήγουν καλυμμένα με ίνες που παράγονται από αντικείμενα όπως οι πετσέτες που παράγουν εύκολα χνούδι» αναφέρει η ίδια.

2. Δεν χρησιμοποιείτε σωστή ποσότητα απορρυπαντικού

Η χρήση της σωστής ποσότητας απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων είναι απαραίτητη όταν πρόκειται να καθαρίσετε σωστά τα ρούχα σας.

Στην πραγματικότητα, η χρήση υπερβολικής ποσότητας απορρυπαντικού είναι εξίσου κακή με τη χρήση υπερβολικά μικρής ποσότητας.

«Τα ρούχα μας καθαρίζονται στο πλυντήριο με το να τρίβονται μεταξύ τους – αυτή η τριβή βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων και της βρωμιάς από τα υφάσματα. Η χρήση πολύ απορρυπαντικού μπορεί να μειώσει αυτή την τριβή, πράγμα που σημαίνει ότι τα ρούχα σας μπορεί να μην βγουν τόσο καθαρά» λέει η Sarah Armstrong, υπεύθυνη νέων προϊόντων της Maytag. Για να προσδιορίσετε πόση ποσότητα απορρυπαντικού χρειάζεστε, ξεκινήστε με την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα και στη συνέχεια προσθέστε περισσότερη αν έχετε μεγαλύτερο ή πιο βρώμικο φορτίο.

3. Αφήνετε ανοιχτά φερμουάρ

Βεβαιωθείτε ότι τα φερμουάρ στα τζιν, τα φορέματα και τα άλλα ρούχα σας είναι κλειστά πριν από το πλύσιμο. «Τα ανοιχτά φερμουάρ έχουν δόντια που μπορούν να γδάρουν τα υφάσματα καθώς πλένονται μαζί στο πλυντήριο ρούχων, ειδικά τα μεταλλικά φερμουάρ» λέει η Gagliardi. Σύμφωνα με την ίδια, το κλείσιμο του φερμουάρ πριν από το πλύσιμο προστατεύει τόσο το αντικείμενο όσο και τα υπόλοιπα ρούχα.

Σε αντίθεση με τα φερμουάρ, θα πρέπει να αφήνετε τα ρούχα με τα κουμπιά ανοιχτά. «Το εσωτερικό των γιακάδων στα επίσημα πουκάμισα θα μπορούσε να ωφεληθεί από λίγη περισσότερη μηχανική δράση στο πλυντήριο ρούχων για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ρύπων που συσσωρεύονται εκεί» λέει η Gagliardi. Το ίδιο ισχύει και για τις μανσέτες. Επιπλέον, το να μην κουμπώνετε τα ρούχα σας εξασφαλίζει ότι τα νήματα δεν θα τραβηχτούν κατά τη διάρκεια του πλυσίματος.

4. Δεν καθαρίζετε το πλυντήριο ρούχων

Ο μη καθαρισμός του πλυντηρίου σας μπορεί να οδηγήσει σε βρώμικα και δύσοσμα ρούχα. «Οι εσωτερικές λειτουργίες ενός πλυντηρίου ρούχων (η αντλία, οι σωλήνες, το εσωτερικό κ.λπ.) παγιδεύουν το νερό και φιλοξενούν συσσωρεύσεις χώματος που αποτελούν το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια που προκαλούν οσμές» λέει η Gagliardi.

Σύμφωνα με την ίδια, «Η οσμή μεταφέρεται στα επόμενα φορτία ρούχων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύσοσμες οσμές σε καθαρά ρούχα». Θα πρέπει να καθαρίζετε το πλυντήριο ρούχων σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

5. Χρησιμοποιείτε υπερβολικό μαλακτικό

Όπως η χρήση υπερβολικού απορρυπαντικού, έτσι και η χρήση υπερβολικού μαλακτικού είναι επίσης ένα συνηθισμένο λάθος στο πλυντήριο. «Η χρήση υπερβολικού μαλακτικού υφασμάτων μπορεί συχνά να οδηγήσει σε συσσώρευση στα ρούχα ή στις συσκευές σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως ένας βρώμικος αναδευτήρας» λέει η Armstrong. Η καλύτερη πρακτική είναι να εξετάζετε τη συσκευασία για να μάθετε τη σωστή ποσότητα μαλακτικού που πρέπει να χρησιμοποιείτε.

6. Δεν ελέγχετε την ετικέτα του ρούχου

Ελέγχετε πάντα την ετικέτα φροντίδας των ρούχων σας, ειδικά αν πρόκειται για καινούριο ρούχο ή για ρούχο που δεν πλένετε συχνά. «Ο έλεγχος της ετικέτας φροντίδας στα ρούχα σας είναι πολύ σημαντικός, καθώς αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της μακροζωίας τους» αναφέρει η Armstrong. Οι ετικέτες φροντίδας των ρούχων θα σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πλένετε το ρούχο σας.

7. Δεν επεξεργάζεστε σωστά τους λεκέδες

Ένα ξέβγαλμα στο πλυντήριό σας δεν είναι πάντα αρκετό για να αφαιρέσετε τους λεκέδες, γι’ αυτό και η προεπεξεργασία τους είναι απαραίτητη.

«Με την προεπεξεργασία των λεκέδων διαλύετε καλύτερα τους λεκέδες πριν βάλετε τα ρούχα στο πλυντήριο» αναφέρει η Armstrong. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζετε τους λεκέδες, τόσο λιγότερο χρόνο έχουν για να εγκατασταθούν στα ρούχα σας» προσθέτει.

8. Γεμίζετε με πολλά ρούχα το πλυντήριο

Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από την υπερπλήρωση του πλυντηρίου σας. «Η υπερπλήρωση ενός πλυντηρίου μπορεί να δυσκολέψει την καλή λειτουργία του πλυντηρίου, επειδή τα ρούχα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, να ανακυκλωθούν ή να αναπηδήσουν ελεύθερα μέσα στον κάδο πλύσης, οπότε δεν θα καθαρίσουν τόσο καλά» λέει η Gagliardi.

«Ένα υπερφορτωμένο πλυντήριο μπορεί να έχει δυσκολία στην εξισορρόπηση του φορτίου, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων στυψίματος για την επαρκή εξαγωγή του νερού πλύσης και ξεβγάλματος από το φορτίο» καταλήγει η Gagliardi.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top