Site icon Όλο Υγεία

11 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στο ψυγείο σας

τρόφιμα ψυγείο

Συνηθίζουμε να στοιβάζουμε όλα μας τα τρόφιμα στο ψυγείο για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χαλάσουν, αλλά τα παρακάτω τρόφιμα, παραμένουν πιο φρέσκα σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ να αγοράσετε τρόφιμα, τα τοποθετείτε συνήθως όλα στο ψυγείο, σκεπτόμενοι ότι θα κρατήσουν πολύ περισσότερο καιρό, λόγω της ψύξης.

Είναι όμως το ψυγείο κατάλληλο για όλους τους τύπους τροφίμων; Η απάντηση είναι όχι, καθώς κάποια τρόφιμα σίγουρα είναι καλύτερο να τα διατηρείτε στο ψυγείο, αλλά κάποια άλλα, παραμένουν για περισσότερο καιρό φρέσκα, αν δεν τα βάλετε στο ψυγείο. Πάμε να τα δούμε.

Τα 11 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο:

  1. Βασιλικός
  2. Πατάτες
  3. Αγγούρια
  4. Κρεμμύδια
  5. Ντομάτες
  6. Καφές
  7. Σκόρδο
  8. Ταμπάσκο
  9. Μέλι
  10. Φέτες ψωμί για τοστ
  11. Σοκολάτα

1. Βασιλικός

Αν αυτό το φυτό αποθηκευτεί κάτω από τους 4 βαθμούς, γρήγορα μαυρίζει. Καλύτερα να διατηρείτε τον βασιλικό στον πάγκο, κατά προτίμηση σε ένα σκιερό μέρος, και ιδανικά σε ένα ποτήρι/βάζο με νερό.

2. Πατάτες

Οι κρύες θερμοκρασίες, μετατρέπουν το άμυλο της πατάτας, σε ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πατάτα να αποκτά σκληρή υφή και κάπως γλυκιά γεύση. Ιδανικά, οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται στους 7 βαθμούς Κελσίου (τα περισσότερα ψυγεία έχουν θερμοκρασία 1-3 βαθμούς). Αποθηκεύστε τις πατάτες σε μία χάρτινη σακούλα και τοποθετήστε τις στον πάγκο, αλλά όχι κοντά στον ήλιο. Το φως του ήλιου προκαλεί τη συγκέντρωση χλωροφύλλης, μετατρέποντας τις πατάτες σε πράσινες στην όψη και πικρές στη γεύση.

3. Αγγούρια

Τα αγγούρια πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου. Το κοινό λάθος που κάνουν όλοι και τα βάζουν στο ψυγείο, τα κάνει πιο νερουλά και ζαρωμένα.

4. Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια χρειάζονται ανανέωση του αέρα για να παραμένουν φρέσκα. Διατηρήστε ολόκληρα τα κρεμμύδια σε μία σακούλα με μικρές τρυπούλες εκτός ψυγείου, και όχι δίπλα στις πατάτες. Τα κρεμμύδια απελευθερώνουν αέρια και υγρασία που μπορεί να οδηγήσει πιο γρήγορα τις πατάτες στη σήψη. Τοποθετείστε τα κρεμμύδια στο ψυγείο, μόνο όταν τα έχετε κόψει.

5. Ντομάτες

Ο παγωμένος αέρας μεταβάλλει τις χημικές ενώσεις μιας ντομάτας, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερο φρέσκια γεύση. Αν θέλετε να διατηρούν την γεύση τους, τοποθετείστε τις στον πάγκο.

6. Καφές

Κυκλοφορεί η φήμη ότι με το να βάζεις τον καφέ στο ψυγείο, παρατείνει την έντονη γεύση του. Στην πραγματικότητα όμως, συμβαίνει το αντίθετο: Η υγρασία του ψυγείου σας διαβρώνει τους κόκκους του καφέ, επομένως εσείς δεν τον απολαμβάνετε φρέσκο. Επίσης, η θερμοκρασία μεταβάλλεται κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη υγρασία. Αποθηκεύστε τον καφέ σας σε ένα γυάλινο, αεροστεγές βάζο σε ένα ντουλάπι.

7. Σκόρδο

Οι σκελίδες σκόρδου διατηρούνται πολύ καλύτερα σε θερμοκρασίες δωματίου, ανάμεσα στους 15-18 βαθμούς Κελσίου.

8. Ταμπάσκο

Το ξύδι και τα συντηρητικά που περιέχονται μέσα στη σάλτσα ταμπάσκο, μπορούν να το διατηρήσουν για καιρό εκτός ψυγείου. Μέσα στο ψυγείο όμως, το ταμπάσκο και γενικά οι καυτερές πιπεριές, χάνουν λίγη από την πικάντικη γεύση τους.

9. Μέλι

Αυτό το κολλώδες, γλυκό και παχύρευστο υγρό, δεν είναι για ψυγείο. Το μέλι παγώνει και αποκτά μια υφή κρυστάλλου, όταν το αποθηκεύετε στο ψυγείο. Η θερμοκρασία δωματίου, είναι η ιδανική θερμοκρασία για να διατηρήσετε το μέλι σε καλή κατάσταση καθώς ως γνωστόν, το μέλι δεν χαλάει.

10. Φέτες ψωμί για τοστ

Παρόλο που το να διατηρείτε το ψωμί στο ψυγείο, το προστατεύει από τη μούχλα, ταυτόχρονα το ξεραίνει. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να βάζετε το ψωμί στην κατάψυξη, και κάθε φορά που θέλετε να φάτε, να το αφήνετε να ξεπαγώσει πρώτα.

Σοκολάτα

Ναι, όταν έχει ζέστη η σοκολάτα λιώνει, αλλά αν θέλετε να την απολαύσετε να μην χάσει λίγη από τη γεύση της, δεν πρέπει να τη βάζετε στο ψυγείο. Βρείτε ένα σημείο στο σπίτι που να είναι δροσερό, και αφήστε την εκεί.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version