Site icon Όλο Υγεία

Σύνδρομο μικρού πέους: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται και κυρίως πώς μετράμε το πέος

σύνδρομο μικρού πέους τι είναι

Πώς ένα ανατομικό χαρακτηριστικό μπορεί να κάνει δυστυχισμένο έναν άντρα και να μειώσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του στις ικανότητές του. Το σύνδρομο μικρού πέους δημιουργεί στρες επειδή αντανακλά τον αντρισμό των αρσενικών. Σε αυτήν την περίπτωση το «μέγεθος» μετράει. Ή μήπως όχι;

Οι περισσότεροι άντρες αισθάνονται μειονεκτικά για το μέγεθος του πέους τους. Fact. Όμως τα άτομα με σύνδρομο μικρού πέους δεν νιώθουν απλώς μειονεκτικά, δεν έχουν κάποια πάθηση αλλά βιώνουν έντονο άγχος. Ανησυχούν ότι το πέος τους είναι πολύ μικρό ή ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν από το μέγεθός του.

Εδώ και 16.000 χρόνια υπάρχουν καταγεγραμμένες αποδείξεις ότι το μέγεθος του πέους αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας και άγχους των αντρών. Παρ ‘όλα αυτά, στην πλειονότητά τους, το μήκος του πέους τους είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.

Το 90% των Ελλήνων που κάνουν αυξητική πέους δεν τη χρειάζονται, με στοιχεία από το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής στη Θεσσαλονίκη.*

Τι είναι το σύνδρομο μικρού πέους;

Το μικρό πέος δεν είναι πάθηση. Πολύ σπάνια, το πέος ενός ατόμου είναι αρκετά μικρό ώστε να παρεμβαίνει στη σεξουαλική λειτουργία. Τα άτομα με το σύνδρομο αυτό νιώθουν ντροπή και άγχος για το μέγεθός του. Μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν ότι έχουν μικρό πέος (μικροφαλλία), ακόμα και όταν το μέγεθος του πέους τους είναι φυσιολογικό. Η ανησυχία αυτή οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, σε σεξουαλική δυσλειτουργία, ακόμη και ψυχιατρικές διαταραχές.

Πώς μετράμε το πέος;

Οι άνδρες συνήθως εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η μέτρηση του πέους δεν γίνεται όταν αυτό είναι σε στύση. Η μέτρηση γίνεται όταν αυτό είναι τεντωμένο, ενώ βρίσκεται σε χάλαση. Πιο συγκεκριμένα:

Πόσα εκατοστά έχει το μέσο μεγέθους πέους

Οι εκτιμήσεις για το μέσο μέγεθος του πέους ποικίλλουν. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα τυπικό πέος έχει μήκος 17 – 19 εκατοστά, αλλά αυτό είναι ψευδές και παραπλανητικό ενώ προκαλεί άγχος σε όσους ανησυχούν ότι έχουν μικρό πέος. Μια ανάλυση που έγινε από 15.521 άνδρες ανακάλυψε τα ακόλουθα σχετικά με το μέγεθος του πέους:

Άλλες έρευνες προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν τι θεωρείται μικρό πέος. Μια μελέτη του 2014 όρισε ως μικρό πέος ένα πέος που έχει μήκος μικρότερο από 7 cm όταν είναι σε στύση. Επιπλέον, έρευνα σε περισσότερους από 52.000 ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι το 85% των γυναικών ήταν ικανοποιημένες με το μέγεθος του πέους του συντρόφου τους. Συγκριτικά, μόνο το 55% των ανδρών ήταν ικανοποιημένοι με το μέγεθος του πέους τους.

Σύνδρομο μικρού πέους και συμπτώματα

Είναι σύνηθες για τους άντρες να ανησυχούν ότι το πέος τους μπορεί να μην είναι αρκετά μεγάλο, ειδικά όταν αισθάνονται πίεση από τα μέσα ενημέρωσης, τα social media με τους «προικισμένους» γυμνούς άντρες ή τους πορνοστάρ στις πορνό ταινίες. Ωστόσο, τα άτομα με σύνδρομο μικρού πέους ανησυχούν εμμονικά για το μέγεθος του πέους.
Μερικά συμπτώματα του συνδρόμου μικρού πέους είναι:

Μερικοί άνθρωποι με σύνδρομο μικρού πέους υποφέρουν από σωματοδυσμορφικές διαταραχές και εμφανίζουν:

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο μικρού πέους

Με σωστή ενημέρωση: Για άτομα με ήπιο έως μέτριο άγχος σχετικά με το μέγεθος του πέους, η έρευνα δεδομένων σχετικά με τα μέσα μεγέθη του πέους ή η ερώτηση από έναν γιατρό σχετικά με το τι συνιστά ένα μικροπέος μπορεί να βοηθήσει.

Με συνεχή επιβεβαίωση: Εάν ένα άτομο ανησυχεί για τη σεξουαλική του απόδοση, θα χρειαστεί την επιβεβαίωση και την υποστήριξη της συντρόφου του.

Με γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Αυτό το είδος ψυχοθεραπείας βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς οι σκέψεις τους επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους και μπορεί να τους βοηθήσει να βρουν τρόπους για να μειώσουν το άγχος.

Με κατανόηση και αντιμετώπιση των ερεθισμάτων: Για μερικούς, συγκεκριμένα ερεθίσματα – όπως η πορνογραφία ή τα προβλήματα σχέσεων – μπορεί να προκαλέσουν άγχος για το μέγεθος του πέους. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα εντοπίζοντας τα ερεθίσματά τους και προσπαθώντας να τα διαχειριστούν.

Με σεξουαλική θεραπεία ή συμβουλευτική ζευγαριών: Όταν το άγχος για το μέγεθος του πέους επηρεάζουν τη σχέση ή την ικανότητα ενός ατόμου να κάνει σεξ, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να συνεργαστεί για να ξεπεράσει το άγχος.

* Πηγή: 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, ανακοίνωσης με θέμα: Αυξητική πέους με χρήση βλαστικών κυττάρων-πλάσματος και λιπώδους μεσεγχυματικού ιστού  – H εμπειρία μας τα τελευταία 5 χρόνια μέσα από 85 περιστατικά.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version