Site icon Όλο Υγεία

Στυτική δυσλειτουργία: 4 φάρμακα για κοινές παθήσεις που επηρεάζουν τη στύση – Στη λίστα είναι παυσίπονα και αντισταμινικά

Στυτική δυσλειτουργία: 4 κοινά φάρμακα που επηρεάζουν τη στύση - Τι πρέπει να ξέρουν οι άντρες

Photo: rf123

Ποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη στυτική δυσλειτουργία και ποιες είναι οι φυσικές αιτίες αυτής. Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι αρκετά συχνή, ειδικά σε άνδρες άνω των 40 ετών και ορισμένες από τις πιθανές αιτίες της περιλαμβάνουν το άγχος, την κούραση, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και ορισμένα φάρμακα. Επιπλέον αιτίες μπορεί να αποτελούν η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, η κατάθλιψη ή και προβλήματα ορμονών. Δεν θεωρείται κάτι σοβαρό, ωστόσο θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με αυτό, ειδικά εάν σας προκαλεί δυσφορία.

Άνδρες: Η κοινή συνήθεια που οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία και απώλεια μαλλιών

Επί της ουσίας, στυτική δυσλειτουργία έχουν οι άνδρες που πολύ συχνά δεν μπορούν να αποκτήσουν στύση και που δεν μπορούν να διατηρήσουν τη στύση για αρκετό διάστημα, ώστε να κάνουν σεξ.

Περίπου το 50% των ανδρών θα εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία 

Ο Δρ. Ντόναλντ Γκραντ (Donald Grant), γενικός γιατρός και κλινικός σύμβουλος στο The Independent Pharmacy τονίζει ότι «η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου το 50% των ανδρών μεταξύ 40 και 70 ετών θα εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία κάποια στιγμή. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο εντοπισμός πιθανών αιτιών».

«Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην πρόκληση αυτής της περιοριστικής κατάστασης», εξήγησε ο Δρ. Γκραντ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα που στοχεύουν στη θεραπεία συγκεκριμένων καταστάσεων ή χάπια τόσο κοινά όπως παυσίπονα και αντιισταμινικά.

Τα 4 φάρμακα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία

  1. Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
  2. Αντικαταθλιπτικά
  3. Παυσίπονα
  4. Αντιισταμινικά

1. Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση αναφέρουν συχνά τη στυτική δυσλειτουργία ως παρενέργεια. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την τεστοστερόνη, ενώ επηρεάζουν επίσης τη ροή του αίματος, δύο παράγοντες που αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης. Μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με στυτική δυσλειτουργία, αλλά μπορείτε να απευθυνθείτε για αυτό στον γιατρό σας.

Στυτική δυσλειτουργία: Η συνήθεια που μπορεί να την προκαλεί σε άνδρες κάτω των 40 ετών

2. Αντικαταθλιπτικά

Τα φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψης συχνά αναφέρουν τη μειωμένη σεξουαλική ορμή και τη σεξουαλική δυσλειτουργία ως παρενέργεια. Τα αντικαταθλιπτικά έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ορμόνες, αυξάνοντας τη σεροτονίνη που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και ντοπαμίνης, με επίπτωση στη λίμπιντο και την ικανότητα σεξουαλικής διέγερσης.

3. Παυσίπονα

Μια κοινή κατηγορία παυσίπονων που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Αυτά αποτελούν μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα, με την ασπιρίνη και την ιβουπροφαίνη να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πιθανή παρενέργεια, καθώς αυτά τα δισκία μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος και την ικανότητα διατήρησης της στύσης.

4. Αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση αλλεργικών συμπτωμάτων. Χρησιμοποιούνται επίσης για την ανακούφιση από κνίδωση, επιπεφυκίτιδα και αντιδράσεις σε τσιμπήματα εντόμων. Λειτουργούν μπλοκάροντας τις επιδράσεις μιας ουσίας που ονομάζεται ισταμίνη στο σώμα σας.

Η ισταμίνη απελευθερώνεται κανονικά όταν το σώμα σας ανιχνεύει κάτι επιβλαβές, όπως μια μόλυνση, συμβάλλοντας στην προστασία του σώματος, προκαλώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και πρήξιμο του δέρματος. Ωστόσο, πρόκειται για μια ουσία που μπορεί να παίξει ρόλο στις στύσεις.

Στυτική δυσλειτουργία: Μπορεί να οδηγήσει σε χωρισμό; Τι να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε

Η ισταμίνη είναι σημαντική για τη στύση, καθώς βοηθά στην αραίωση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και επιτρέποντας τη στύση στους άνδρες. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αντιισταμινικά μπορούν να αυξήσουν δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τον Δρ. Γκραντ.

Ποια είναι τα φυσικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Υπάρχουν τέσσερις φυσικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες:

Συμβουλές για την αντιμετώπιση των στυτικών δυσλειτουργιών

Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η διασφάλιση ότι δεν υπερβάλλετε στην κατανάλωση των φαρμάκων που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το πρόβλημα. Η επίσκεψη στο γιατρό είναι επίσης το κλειδί για την πρόληψη και τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Στυτική δυσλειτουργία: Πως μπορεί να βοηθήσει η άσκηση και γιατί είναι εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα

Ο Δρ. Γκραντ συνιστά επίσης να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές που ενισχύουν τη ροή του αίματος, όπως τα μήλα, τα καρύδια και τα χόρτα, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version