Σεξυπνία | Τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

σεξυπνία

Βρίσκεστε σε κατάσταση ύπνου και μπορείτε να κάνετε σεξ; Ναι, αν πάσχετε από σεξυπνία.

Μπορεί να συμβεί αλλά όχι στον κάθένα! Όταν κοιμάστε και κάνετε σεξ αλλά το πρωί δεν θυμάστε απολύτως τίποτα, δεν είναι όνειρο. Σύμφωνα με το Sleep Foundation είναι μία διαταραχή που ονομάζεται σεξυπνία ή sexsomnia (ή και σεξουαλική αϋπνία) και χρειάζεται προσοχή (και ίσως μία μελέτη ύπνου)!

Τι είναι η σεξυπνία;

Η Sexsomnia ή σεξυπνία, είναι μια διαταραχή ύπνου που ανήκει στις παραϋπνίες. Οι παραϋπνίες είναι φαινόμενα του ύπνου και παρουσιάζονται είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, είτε κατά την αφύπνιση από αυτόν. Οι πιο συχνές είναι η υπνοβασία, ο νυκτερινός τρόμος, οι εφιάλτες, η νυκτερινή ενούρηση, η υπνική παράλυση, η υπνολαλία και η διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM. Στην περίπτωση της σεξυπνίας, τα άτομα εμπλέκονται σε σεξουαλικές συμπεριφορές όπως αυνανισμό, βογγητά, σεξουαλική επιθετικότητα ή διείσδυση. Αν και τα μάτια τους μπορεί να είναι ανοιχτά και να κάνουν βογγούν, ο εγκέφαλός τους κοιμάται κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων και δεν θυμούνται τίποτα μόλις ξυπνήσουν.

Είναι δύσκολο για τους ειδικούς να υπολογίσουν πόσοι άνθρωποι βιώνουν σεξυπνία. Η διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί απροσδόκητα και ένα άτομο να μην γνωρίζει ότι τη βιώνει, εκτός εάν κάποιο άλλος το παρατηρήσει.

Η σεξυπνία προκαλεί ντροπή, ενοχές και αγωνία τόσο στους ανθρώπους που τη βιώνουν όσο και στους συντρόφους τους. Ωστόσο, η θεραπεία είναι δυνατή και περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο, αλλά το υποκείμενο χαρακτηριστικό αυτής της παραϋπνίας είναι ότι ένα άτομο που κοιμάται εκδηλώνει σεξουαλικές συμπεριφορές που δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να ελέγξει. Αυτές οι συμπεριφορές περιλαμβάνουν:

  • Αυνανισμό
  • Χάδια
  • Βογγητά
  • Διείσδυση
  • Σεξουαλική επίθεση ή και επιθετικότητα

Η σεξυπνία μπορεί να εμφανιστεί παράλληλα με άλλες παραϋπνίες, συμπεριλαμβανομένης της υπνοβασίας και της ομιλίας στον ύπνο. Φαίνεται να είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες, πιθανώς έως και τρεις φορές πιο συχνή. Ο αυνανισμός είναι η πιο κοινή συμπεριφορά στις γυναίκες με σεξυπνία.

Τα σημάδια ότι κάποιος βρίσκεται σε σεξυπνία

  • Μη ανταπόκριση ή ελάχιστη ανταπόκριση στον άλλον ή στο περιβάλλον
  • Ασυνήθιστες σεξουαλικές αντιδράσεις ή επιθετικότητα
  • Αδυναμία αφύπνισης ή δυσκολία αφύπνισης
  • Καμία ανάμνηση των σεξουαλικών τους συμπεριφορών όταν ξυπνήσουν

Η ονείρωξη δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη σεξυπνία. Η ονείρωξη θεωρείται φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης των εφήβων και βιώνεται επίσης από ενήλικες άνδρες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μπερδέψουν την κατάστασή τους με ονείρωξη.

Τι την προκαλεί;

Η έρευνα για τα αίτια της παραμένει περιορισμένη, αλλά οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα υποκείμενων καταστάσεων και παραγόντων κινδύνου. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Άλλες παραϋπνίες, όπως η υπνοβασία και η διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM
  • Υπνική άπνοια ύπνου
  • Επιληπτικές κρίσεις που σχετίζονται με τον ύπνο
  • Σύνδρομο Kleine-Levin
  • Χρόνια αϋπνία
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
  • Ναρκοληψία
  • Σύνδρομο επίμονης σεξουαλικής διέγερσης
  • Ψυχωσικές διαταραχές
  • Βρουξισμός (τρίξιμο) των δοντιών

Οι παραϋπνίες και το σύνδρομο Kleine-Levin είναι οι πιο συχνοί υποκείμενοι παράγοντες. Ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες ή από τον τρόπο ζωής. Αυτά τα ερεθίσματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν την εμφάνισή της σε άτομα με υποκείμενη διαταραχή. Οι συνήθεις αιτίες που αναφέρονται περιλαμβάνουν το στρες, το άγχος, την κατάθλιψη, τη χρήση αλκοόλ και ουσιών και την αϋπνία.

Πώς διαγιγνώσκεται;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν συμπτώματα σεξυπνίας δεν τα αναφέρουν στον γιατρό τους ή σε ειδικό ύπνου. Η ντροπή είναι ένας κοινός παράγοντας μεταξύ των ατόμων με αυτή τη διαταραχή.

Εάν ανησυχείτε για την πιθανότητα να εμφανίσετε αυτή την παραϋπνία, η επικοινωνία με έναν επαγγελματία ιατρό είναι το πρώτο βήμα στη διάγνωση και τη θεραπεία. Η σεξυπνία είναι θεραπεύσιμη. Ο γιατρός θα σας συστήσει μια πολυγραφική μελέτη ύπνου (ή βίντεο-πολυυπνογραφία), προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα την κατάστασή σας και τυχόν υποκείμενες αιτίες που σχετίζονται με τον ύπνο.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελέτης ύπνου, ενδέχεται να απαιτούνται άλλες εξετάσεις για να να διαπιστωθεί εάν υπάρχει άλλη ιατρική πάθηση που σχετίζεται με τη σεξυπνία.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Άτομα των οποίων η σεξυπνία σχετίζεται με άλλη παραϋπνία, οι βενζοδιαζεπίνες είναι χρήσιμες.
Η σεξυπνία που σχετίζεται με άλλες διαταραχές ύπνου συνήθως ανακουφίζεται με τη θεραπεία του υποκείμενου προβλήματος, όπως η χρήση μηχανής συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς (CPAP) για την υπνική άπνοια ύπνου. Οι περιπτώσεις που προκαλούνται από επιληπτικές κρίσεις ανταποκρίνονται καλά με αντισπασμωδικά.

Καθώς φαίνεται να προκαλείται από ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, ο γιατρός σας θα σας συστήσει εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές που σχετίζονται με τη δική σας περίπτωση. Μπορεί επίσης να σας προτείνει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αποφύγετε πιθανούς παράγοντες και να λάβετε μέτρα για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των άλλων στο σπίτι σας, έως ότου η κατάσταση τεθεί υπό έλεγχο.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Καθώς η θεραπεία της σεξυπνίας μπορεί να μην είναι άμεσα αποτελεσματική, είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις. Ανάλογα με την κατάστασή σας, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Να κοιμάστε σε ξεχωριστό δωμάτιο
  • Να κλειδώνετε τα παράθυρα της κρεβατοκάμαρας
  • Να αποφεύγετε τα πιθανά ερεθίσματα
  • Να ρυθμίσετε τον συναγερμό κίνησης, ιδιαίτερα αν υπνοβατείτε
Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top