Σεξ μετά τον καρκίνο: Πώς θα το απολαύσετε ξανά

sex meta ton karkino zeygari pou agkaliazetai

Μπορείτε να ανακτήσετε την οικειότητα με τον σύντροφο σας και να απολαύσετε και πάλι το σεξ μετά τον καρκίνο

Σεξ και καρκίνος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναφέρουν ποτέ αυτές τις λέξεις στην ίδια πρόταση. Αλλά για τους καρκινοπαθείς, τους επιζώντες και τους συντρόφους τους, το θέμα τους απασχολεί αν και πολλές φορές διστάζουν να το συζητήσουν.
Εάν νοσήσατε με καρκίνο, όταν τελειώσει η θεραπεία, μπορεί να έχετε την επιθυμία να κάνετε σεξ ξανά, αλλά ίσως χρειαστεί χρόνος. Η απώλεια της λίμπιντο μετά τη θεραπεία του καρκίνου είναι συχνή, μεταξύ 40 και 65% των γυναικών που επιζούν από καρκίνο αναφέρουν απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας. Και οι σεξουαλικές αλλαγές μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από άλλες παρενέργειες της θεραπείας.

Τι προκαλεί η θεραπεία κατά του καρκίνου

Η θεραπεία κατά του καρκίνου προκαλεί ένα ευρύ φάσμα διαταραχών στη σεξουαλική λειτουργία του ασθενούς και στην ψυχική διάθεση, όπως μείωση της αυτοεκτίμησης, της αυτοπεποίθησης, της εικόνας του σώματος. Τόσο ο/η ασθενής όσο και ο/η σύντροφός του είναι πιθανό να έχουν άγχος, κατάθλιψη και κόπωση, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία τους για σεξ. Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και τη θεραπεία, αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι πιο συχνές παρενέργειες για τις γυναίκες μετά τη θεραπεία του καρκίνου είναι:

  • Δυσκολία οργασμού
  • Λιγότερη ενέργεια για σεξ
  • Απώλεια της επιθυμίας για σεξ
  • Πόνος κατά τη διείσδυση
  • Μειωμένο μέγεθος κόλπου
  • Ξηρότητα κόλπου

Επίσης, η σεξουαλικότητα μετά τον καρκίνο του μαστού μπορεί να επηρεαστεί από την απώλεια μέρους ή ολόκληρου του μαστού (ή των μαστών) μετά από χειρουργική επέμβαση.

Οι πιο συχνές παρενέργειες στους άντρες:

  • Δυσκολία απόκτησης ή διατήρησης στύσης (στυτική δυσλειτουργία). Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή της λεκάνης μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα στύσης.
  • Αλλαγές στην εκσπερμάτιση, όπως ο ξηρός οργασμός

Ποιες είναι οι σωματικές επιπτώσεις του καρκίνου

Ορισμένοι καρκίνοι επηρεάζουν άμεσα τα αναπαραγωγικά όργανα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θεραπείες του καρκίνου επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα. Στις γυναίκες, αυτό οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία για σεξ και τη σεξουαλική τους ζωή, και ακράτεια ούρων. Για τους άνδρες, εκτός από την ακράτεια, μπορεί να εμφανίσουν σωματική αδυναμία να κάνουν σεξ και ορμονικές αλλαγές που μειώνουν την επιθυμία για σεξ.
Όταν ο καρκίνος επηρεάζει τα γεννητικά όργανα ή το ορμονικό σύστημα, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να ενημερώσουν γι’ αυτά τα ευαίσθητα θέματα, ώστε οι ασθενείς να γνωρίζουν πού να απευθυνθούν όταν χρειαστούν βοήθεια.

 

sex meta ton karkino stytiki dysleityourgia banana

Γιατί δεν μπορούμε διαχειριστούμε τη σεξουαλική μας ζωή μετά τον καρκίνο;

Για να μπορέσετε να επιστρέψετε στην κανονική και τη σεξουαλική σας ζωή, μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία, απαιτείται ανοιχτή συζήτηση για τις επιπτώσεις του καρκίνου και της θεραπείας, καθώς και ειλικρινείς συζητήσεις για τα συναισθήματά σας και τα συναισθήματα του/της συντρόφου σας. Ωστόσο η ικανότητα να διαχειριστεί κάποιος τη σεξουαλική του ζωή μετά τον καρκίνο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

Ηλικία: Η σεξουαλική λειτουργία τείνει να μειώνεται με την ηλικία.

Πολιτισμικό υπόβαθρο και θρησκευτικές πεποιθήσεις: Η συζήτηση για το σεξ είναι ταμπού σε ορισμένους πολιτισμούς και θρησκείες.

Επίπεδο κατανόησης: Οι ασθενείς που δεν κατανοούν καλά την ασθένεια, τη θεραπεία και τις παρενέργειές της συχνά δυσκολεύονται να συζητήσουν το σεξ μετά τον καρκίνο. Οι ασθενείς που έχουν κατανοήσει τη νόσο, είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις συμβουλές του γιατρού τους μπορούν να το συζητήσουν πιο εύκολα.

Ικανότητα έρευνας για το θέμα: Γνωρίζοντας ποιες ερωτήσεις να κάνετε, σε ποιον να τις κάνετε, πότε να ρωτήσετε και τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, διευκολύνει τη συζήτηση για το σεξ μετά τον καρκίνο. Για παράδειγμα κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία για καρκίνο.

  • Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που θα συμβάλλουν στη θεραπεία αλλά και θα διατηρήσουν τη σεξουαλική μου λειτουργία;
  • Πρέπει να σταματήσω να κάνω σεξ; Εάν ναι, πώς θα ξέρω πότε μπορώ να ξεκινήσω ξανά;
  • Θα επηρεάσει η χημειοθεραπεία τη σεξουαλική μου λειτουργία;
  • Πώς θα επηρεάσει η χειρουργική επέμβαση την ικανότητά μου να έχω φυσιολογική σεξουαλική διέγερση και ευχαρίστηση;
  • Εάν οι ωοθήκες μου δεν παράγουν οιστρογόνα, αυτό θα επηρεάσει τη σεξουαλική μου λειτουργία;
  • Πώς θα επηρεάσει η ακτινοβολία προς ή κοντά στα γεννητικά όργανα;

Η σεξουαλικότητα ξεκινά από τον εγκέφαλο. Το μυαλό είναι επίσης υπεύθυνο για την εικόνα του σώματός σας, πώς αισθάνεστε για το σώμα σας και πώς νομίζετε ότι φαίνεται.

sex meta ton karkino frouto san aidoio

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές στη σεξουαλική σας ζωή

  • Ζητήστε επαγγελματική συμβουλή και υποστήριξη. Μιλήστε με το γιατρό ή έναν σεξοθεραπευτή. Μπορούν να προτείνουν τρόπους διαχείρισης αλλαγών που επηρεάζουν τη σεξουαλική σας ζωή.
  • Δοκιμάστε ορμονικές κρέμες και κολπικές ενυδατικές κρέμες για να ανακουφίσετε την κολπική δυσφορία και την ξηρότητα.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με φάρμακα που βοηθούν σε προβλήματα στύσης.
  • Χρησιμοποιήστε κολπικούς διαστολείς για να διατηρήσετε τα τοιχώματα του κόλπου ανοιχτά και εύκαμπτα, εάν η χειρουργική επέμβαση ή η ακτινοθεραπεία έχει στενέψει ή βραχύνει τον κόλπο .
  • Δείξτε τρυφερότητα στον /στη σύντροφό σας αγγίζοντας, αγκαλιάζοντας, κάνοντας μασάζ, συζητώντας και κρατώντας τα χέρια.
  • Προτού δοκιμάσετε να κάνετε σεξ με τον σύντροφό σας, ελέγξτε την περιοχή των γεννητικών σας οργάνων για τυχόν πόνους. Ενισχύστε τους μυς στην περιοχή της πυέλου κάνοντας ασκήσεις Kegel.
  • Κάνετε σεξ όταν για εσάς είναι η καλύτερη στιγμή (π.χ. όταν ο πόνος σας είναι μειωμένος ή τα επίπεδα ενέργειάς σας υψηλά).
  • Μιλήστε με έναν ψυχολόγο για να διαπιστώσετε εάν η χαμηλή λίμπιντο σας μπορεί να σχετίζεται με την κατάθλιψη.
  • Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στα προκαταρκτικά παιχνίδια και δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους διέγερσης. Κάντε ό,τι σας κάνει να νιώθετε καλά εσείς και ο σύντροφός σας.
  • Χρησιμοποιήστε λιπαντικό με βάση το νερό ή τη σιλικόνη κατά τη διάρκεια του σεξ.
  • Αποφύγετε προϊόντα με αρώματα ή χρωστικές για να μειώσετε τον ερεθισμό.
  • Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις κατά τη διάρκεια του σεξ για να καταλάβετε ποια είναι η πιο άνετη για εσάς και να ελέγξετε τη διείσδυση.
  • Εξερευνήστε άλλους τρόπους για να νιώσετε ευχαρίστηση, εάν η σεξουαλική διείσδυση είναι επώδυνη ή δύσκολη.
  • Αυνανιστείτε, εάν αισθάνεστε άνετα. Θα καθησυχάσει τις αμφιβολίες σας σχετικά με τη διέγερση.
  • Ελάτε πιο κοντά. Για τους περισσότερους, το σεξ δεν αφορά μόνον τη διέγερση, τη σεξουαλική επαφή και τους οργασμούς. Περιλαμβάνει συναισθήματα οικειότητας και αποδοχής, καθώς και τη δυνατότητα να αγαπάτε και να αγαπιέστε. Παρόλο που η σεξουαλική επαφή μπορεί να μην είναι πάντα δυνατή, η εγγύτητα μπορεί να είναι μέρος της σχέσης σας.
  • Επικοινωνήστε. Η επικοινωνία είναι σημαντικός παράγοντας για την υγιή σεξουαλικότητα σε μια σχέση. Εσείς και ο/η σύντροφός σας μπορείτε να διαχειριστείτε τις αλλαγές που προκύπτουν, ανακτώντας έτσι μέρος του ελέγχου και της αυτοεκτίμησης που πιθανά αισθάνεστε ότι έχετε χάσει.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι επειδή δοκιμάζουν νέα πράγματα, η σεξουαλική τους ζωή καταλήγει να είναι πολύ καλύτερη μετά τον καρκίνο.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top