Ζούμε σε μια κοινωνία που συνδέει το σεξ με τη νεότητα κάτι που μπορεί εύκολα να σας κάνει να πιστεύετε ότι η ερωτική ζωή σβήνει όταν φτάσετε σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, αυτό δεν ισχύει.
Σύμφωνα με έρευνα του 2019 της εφαρμογής γνωριμιών Lumen, το 43% των Αμερικανών άνω των 50 δηλώνουν ότι η σεξουαλική τους ζωή είναι «το ίδιο ή πιο περιπετειώδης» από ό,τι ήταν στα νεότερα χρόνια τους. Μια άλλη έρευνα του 2021 έδειξε ότι το 35% αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική διάθεση τώρα από ό,τι παλιότερα.
Αυνανισμός: Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος; Τι υποστηρίζουν οι έρευνες
Σεξ μετά τα 50: Γιατί συμβαίνουν αλλαγές στην κρεβατοκάμαρα με τα χρόνια
Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα και η ζωή μας αλλάζουν, κάτι που μπορεί να επιφέρει αλλαγές και στην κρεβατοκάμαρα.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, ενώ οι αλλαγές στη σεξουαλική αίσθηση και λειτουργία καθώς μεγαλώνουμε είναι φυσιολογικές, τα προβλήματα δεν είναι, παρόλο που συχνά θεωρούμε ότι είναι,» αναφέρει ο Lawrence Siegel, κλινικός σεξολόγος και εκπαιδευτής σε θέματα σεξουαλικότητας.
Καθώς μεγαλώνουμε, χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα για εμάς τους ίδιους, προσαρμόζοντας τις προσδοκίες μας με την πάροδο του χρόνου.
«Ένας 55χρονος δεν θα πρέπει να προσπαθεί να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο ενδιαφέροντος ή αντοχής με έναν 25χρονο» σημειώνει ο Siegel. «Όταν είμαστε νέοι, τα πράγματα λειτουργούν αυτόματα. Καθώς μεγαλώνουμε, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και συνειδητότητα».
Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, ο Siegel και άλλοι θεραπευτές μίλησαν στη HuffPost για τα προβλήματα που εμφανίζονται συνήθως σε αυτή την ηλικία και πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε.
Γιατί παθαίνουμε ουρολοιμώξεις μετά το σεξ – Πώς να τις προλάβουμε
1. Αρνητικές αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα και τη γήρανση
Η αρνητική νοοτροπία σχετικά με το σεξ καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη σεξουαλική ικανοποίηση.
Η νοοτροπία μας γύρω από το σεξ καθώς μεγαλώνουμε επηρεάζει σημαντικά την ερωτική μας ζωή. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια και σεξοθεραπεύτρια Nan Wise, οι αρνητικές αντιλήψεις αποτελούν «ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι συνειδητοποιούμε».
«Χρειάζεται να καταρρίψουμε μερικούς από τους πιο επιβλαβείς μύθους και παρανοήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα καθώς μεγαλώνουμε,» αναφέρει η Wise, συγγραφέας του «Why Good Sex Matters».
«Ναι, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά, αλλά αυτό επιδεινώνεται από την κοινωνική προκατάληψη για το σεξ, ειδικά στην τρίτη ηλικία».
Οι άνθρωποι στα 50 τους πρέπει να ξεπεράσουν το κοινωνικό στίγμα ότι «είναι λιγότερο σεξουαλικοί λόγω της ηλικίας τους» αναφέρει η ψυχολόγος και σεξοθεραπεύτρια Shannon Chavez.
Στην εμπειρία της Chavez, πολλοί άνθρωποι αυτής της ηλικίας έχουν καλύτερη ερωτική ζωή από ό,τι όταν ήταν νεότεροι.
«Είναι πιο ξεκάθαροι για το τι θέλουν και πώς να το εκφράσουν» αναφέρει. «Το σεξ στα 50 είναι συχνά πιο συνδεδεμένο και άνετο, με λιγότερο άγχος απόδοσης και λιγότερα σεξουαλικά ταμπού από το παρελθόν».
Σεξ: 10 τροφές που αυξάνουν την ερωτική επιθυμία και 2 που ρίχνουν τη λίμπιντο
2. Κολπική ξηρότητα
Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων που συμβαίνει με την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα κάτι που, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση.
«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες ή άβολες σεξουαλικές εμπειρίες για μερικές γυναίκες, γι’ αυτό και όλες οι γυναίκες άνω των 50 θα πρέπει να έχουν ένα καλό λιπαντικό,» αναφέρει ο Siegel.
Περισσότερος χρόνος στα προκαταρκτικά μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η μεγαλύτερη διέγερση αυξάνει τη φυσική λίπανση του κόλπου, κάνοντας το σεξ πιο ευχάριστο. Εάν η διείσδυση είναι επώδυνη, άλλες δραστηριότητες, όπως ο στοματικός έρωτας ή η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών, μπορεί να είναι πιο ευχάριστες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση χωρίς «κανένα σοβαρό πρόβλημα» σύμφωνα με τον Siegel, «εκτός από το αίσθημα απελευθέρωσης από την πιθανότητα εγκυμοσύνης».
3. Προβλήματα στύσης και εκσπερμάτισης
Καθώς οι άντρες μεγαλώνουν, τα πράγματα αλλάζουν στον τομέα της στύσης και αυτό είναι φυσιολογικό.
«Δεν θα έχουν τον ίδιο αυθορμητισμό ή τις αντανακλαστικές στύσεις όπως παλιότερα» εξηγεί ο Siegel.
«Επίσης, μπορεί να χρειάζονται περισσότερη και διαφορετική διέγερση για να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν στύση. Επίσης, οι στύσεις μπορεί να μην είναι τόσο δυνατές όσο ήταν».
Η περιστασιακή δυσκολία στη στύση είναι φυσιολογική. Αν όμως δεν μπορείτε να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε στύση τις περισσότερες φορές που προσπαθείτε, ίσως πρόκειται για στυτική δυσλειτουργία. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας.
Επιπλέον, ο όγκος του σπέρματος και η δύναμη εκσπερμάτισης μπορεί να είναι «σημαντικά μειωμένα» προσθέτει ο Siegel.
Προφυλακτικά: Πότε δεν προστατεύουν από μολύνσεις; Τι πρέπει να προσέχετε
4. Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
Το άγχος, τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, οι παρενέργειες φαρμάκων και η μείωση των επιπέδων ορμονών μπορούν όλα να συμβάλουν στη μείωση της λίμπιντο.
Ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τα άτομα στα 50 τους είναι οι αλλαγές στο σώμα και τα επίπεδα ενέργειας, που μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλή επιθυμία, αναφέρει η Chavez. Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση, επηρεάζουν όχι μόνο τη φυσιολογία και τη σεξουαλική επιθυμία αλλά και την ψυχική υγεία, προκαλώντας κόπωση και αλλαγές στη διάθεση.
Η Chavez προτείνει να κάνετε έναν ορμονικό έλεγχο, ώστε να δείτε πώς μπορείτε να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας και να μειώσετε τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. «Οι περισσότερες ορμονικές αλλαγές είναι διαχειρίσιμες με τη σωστή υποστήριξη» σημειώνει.
Ο Siegel υπογραμμίζει ότι «είναι απολύτως φυσιολογικό» να έχετε λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ καθώς μεγαλώνετε.
«Για μερικούς, η ορμονική θεραπεία μπορεί να είναι κατάλληλη» επισημαίνει. «Για άλλους, πιο φυσικές μέθοδοι, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και τα συμπληρώματα, μπορούν να είναι χρήσιμα».
Η μείωση του άγχους μπορεί να βελτιώσει τη λίμπιντο και τη γενική σας ευεξία. Για παράδειγμα, η Wise προτείνει καθημερινές ασκήσεις αναπνοής, ώστε να ενεργοποιήσετε τη θεραπευτική δύναμη του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση του οργανισμού.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση “μάχης ή φυγής,” όπου το σώμα παράγει συνεχώς ορμόνες άγχους που δεν προορίζονται να είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα» εξηγεί. «Αυτή η συνεχής κατάσταση ορμονικού άγχους διαβρώνει την αίσθηση ευεξίας μας και μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική μας επιθυμία».
«Αφιερώστε πέντε λεπτά μία ή δύο φορές την ημέρα για να κάνετε την εξής πρακτική: Βρείτε ένα ήσυχο σημείο, καθίστε και «δώστε στον εαυτό σας την άδεια να είναι ακριβώς όπως είναι και στη στιγμή να είναι ακριβώς όπως είναι» συμβουλεύει η Wise. Αυτό ονομάζεται ριζική αποδοχή.
Στη συνέχεια, πάρτε μια μακριά, ήρεμη εισπνοή από τη μύτη και μια μακριά, απαλή εκπνοή.
«Όταν κάνετε την εκπνοή σας μεγαλύτερη από την εισπνοή, το σώμα σας μεταβαίνει σε λειτουργία αποκατάστασης: η καρδιά σας επιβραδύνει και οι ορμόνες του άγχους μειώνονται» σημειώνει η Wise.
Όταν το άγχος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, θεωρήστε το ως σημάδι να επιβραδύνετε την αναπνοή σας.
Πόσες φορές τον μήνα πρέπει να εκσπερματώνουν οι άνδρες για να αποφύγουν τον καρκίνο του προστάτη
«Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτή η απλή πρακτική γίνεται μια υπέροχη νέα συνήθεια που ενισχύει τη συνολική σας ευεξία και σας βοηθά να εστιάσετε ξανά στη χαρά της ζωής — τόσο μέσα όσο και έξω από την κρεβατοκάμαρα» αναφέρει η Wise. «Θυμηθείτε, η ευχαρίστηση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απαραίτητη για έναν υγιή νου, σώμα και μια ζωή που αξίζει να ζείτε!»