Site icon Όλο Υγεία

Πότε δεν πρέπει να κάνω σεξ

δεν πρέπει να κάνω σεξ

Υπάρχουν μέρες ή ώρες που δεν επιτρέπεται να κάνετε σεξ; Κι όμως, αν αναρωτιέστε “πότε δεν πρέπει να κάνω σεξ”, οι ειδικοί απαντούν σε “αρκετές περιπτώσεις”!

Μέχρι τώρα ξέρετε ότι το σεξ κάνει καλό στην υγεία σας, στη σχέση σας και είναι διασκεδαστικό. Αλλά προφανώς, η απόφαση να μην κάνετε σεξ δεν είναι πάντα αποκλειστικά δική σας. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, αποδεικνύεται ότι η αποχή από το σεξ είναι ό,τι καλύτερο!

Πριν από το τεστ Παπ

Ενώ το σπέρμα δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα του τεστ ή τη δυνατότητα του γιατρού να διεξάγει την εξέταση, η χρήση σπερματοκτόνου, προφυλακτικού ή λιπαντικού μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και αν τα χρησιμοποιείτε τότε πρέπει να απέχετε από το σεξ για 24 ώρες πριν την εξέταση. Τα χημικά που βρίσκονται σε αυτές τις μορφές αντισύλληψης μπορεί να επηρεάσουν το τεστ Παπ, δυσκολεύοντας την ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Το ίδιο ισχύει αν κάνετε το τεστ στη διάρκεια της περιόδου ή ακριβώς πριν. Τα αιμοσφαίρια μπορεί να «κρύψουν» τα κύτταρα του τραχήλου κι αυτό σημαίνει ότι ίσως να μην έχετε επαρκή αποτελέσματα και να χρειαστεί να επαναλάβετε το τεστ μέσα σε τρεις μήνες.

Μετά το χειρουργείο

Οι ιατρικές εξελίξεις στον τομέα της γυναικολογίας, όπως η λαπαροσκόπηση, επιτρέπουν πια στους ασθενείς να αναρρώνουν γρηγορότερα και να επανέρχονται στην καθημερινότητα πολύ πιο άμεσα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι μετά από μια χειρουργική επέμβαση δε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας για το πότε θα είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές. Ιδιαίτερα σε σοβαρές περιπτώσεις όπως η υστερεκτομή και η πρόπτωση μήτρας, ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να διαρκέσει έως και μερικούς μήνες.

Όταν πιστεύετε ότι έχετε κάποια λοίμωξη

Κνησμός; Καύσος; Οίδημα; Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε (ή όλα) από αυτά τα συμπτώματα, είναι καλύτερο να απέχετε μέχρι να υποχωρήσει οτιδήποτε συμβαίνει. Το χειρότερο σενάριο: να είναι ένα σεξουαλικώς μεταδίδομενο νόσημα, το οποίο μπορεί να το μεταδώσετε στον/στη σύντροφό σας. Μια μόλυνση από μύκητες προκαλεί φαγούρα, κάψιμο και ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ. Αλλά όχι μόνον αυτό: το σεξ με κολπική λοίμωξη δεν είναι μόνο επώδυνο, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση και εξάπλωση της μόλυνσης στα πυελικά όργανα.

Όταν πονάει το στομάχι σας

Το σεξ είναι πιθανώς το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε εάν είστε στην τουαλέτα όλη μέρα, αλλά ακόμα κι αν δεν είστε, οποιαδήποτε γαστρεντερική δυσφορία θα πρέπει να είναι το κόκκινο φως για το σεξ. Ο κύριος λόγος που θα θέλατε να αποφύγετε είναι ότι το πέος βρίσκει στον ορθό κατά τη διάρκεια του σεξ, οπότε αν έχετε ένα γαστρεντερικό πρόβλημα, ενδέχεται να προσθέσετε μια μόλυνση της ουροδόχου κύστης. Για να μην αναφέρουμε πως ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σεξ σίγουρα δεν θα ηρεμήσουν το στομάχι σας.

Όταν υπάρχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Όταν η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρχουν σεξουαλικές επαφές στο ζευγάρι. Εάν, όμως υπάρχει κύηση υψηλού κινδύνου, προβλήματα υγείας και επιπλοκές, δεν πρέπει να κάνετε σεξ. Επιπλέον, αν κατά τη σεξουαλική επαφή βιώσετε ανεξήγητο πόνο ή αιμορραγία, πρέπει να σταματήσει η σεξουαλική δραστηριότητα άμεσα και να ζητηθεί η συμβουλή του γυναικολόγου σας.

Μετά από το μασάζ

Το αισθησιακό μασάζ με το σύντροφό σας μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά αν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, αφήστε το σεξ για αργότερα.
Τα προϊόντα με βάση έλαια, όπως τα λάδια για μασάζ ή τα baby oil, μπορεί να αποδυναμώσουν το λάτεξ, με αποτέλεσμα το προφυλακτικό να γίνει λιγότερο αποτελεσματικό, με αυξημένες τις πιθανότητες να σπάσει. Κάντε ξεχωριστά το μασάζ ή χρησιμοποιείστε προφυλακτικά από συνθετική ρητίνη που είναι ασφαλή για χρήση μαζί με λάδι μασάζ.

Αν αιμορραγείτε συχνά μετά το σεξ

Τα σημάδια από αίμα μετά τη συνουσία μπορεί να οφείλονται σε πολλά διαφορετικά πράγματα, από ένα αντισυλληπτικό χάπι που ξεχάσατε μέχρι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή πρόβλημα στον τράχηλο. Όλα μπορούν να διορθωθούν εύκολα, αλλά είναι καλύτερα να απέχετε από το σεξ μέχρι να κάνετε τις εξετάσεις σας στο γυναικολόγο. Δε θα θέλατε να μεταδώσετε άθελά σας κάποια μόλυνση ή να καταλήξετε με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αν έχετε ξεχάσει τα αντισυλληπτικά σας.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version