Υπάρχει λίγη έρευνα που εξετάζει πώς οι στενές κοινωνικές σχέσεις μπορεί να είναι ωφέλιμες για τη γνωστική λειτουργία. Έτσι, οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν εάν και πόσο σεξ είναι αρκετό στους ηλικιωμένους ώστε να διατηρήσουν έναν υγιή εγκέφαλο.
Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue στην Αμερική πρότειναν ότι η αντιμετώπιση της σεξουαλικής ευημερίας μπορεί να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την αποτροπή της πνευματικής παρακμής στη μετέπειτα ζωή.
Σύμφωνα με την έρευνά τους, το σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μέχρι την ηλικία των 90 ετών διατηρεί τη φαιά ουσία σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Επίσης, η ερωτική συνεύρεση βρέθηκε να συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου σε όλους τους ηλικιωμένους.
«Για τους ενήλικες ηλικίας 62-74 ετών, η καλύτερη σεξουαλική ποιότητα και τα συναισθήματα σωματικής ευχαρίστησης και συναισθηματικής ικανοποίησης σχετίζονταν με καλύτερη γνωστική λειτουργία», ανέφεραν οι ερευνητές και πρόσθεσαν:
«Για τις ηλικίες 75–90, το συχνότερο σεξ σχετιζόταν με καλύτερη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, τα συναισθήματα σωματικής ευχαρίστησης σχετίζονταν με την καλύτερη γνωστική λειτουργία των ανδρών αλλά όχι των γυναικών».
«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ηλικίας και του φύλου στην τροποποίηση της σχέσης μεταξύ σεξουαλικότητας και γνώσης στη μετέπειτα ζωή», τονίζουν οι επιστήμονες.
Μεγάλη η σημασία των οικείων κοινωνικών σχέσεων για τη γνωστική λειτουργία
Οι συγγραφείς εξέτασαν περισσότερους από 1.600 ηλικιωμένους ως μέρος της μελέτης, οι οποίοι υποβλήθηκαν επίσης σε γνωστικά τεστ για να καθοριστεί το επίπεδο νοημοσύνης τους.
«Ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αυξάνεται και πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν πολλαπλές παθήσεις. Εστιάζω στις σεξουαλικές σχέσεις γιατί είναι μια οικεία μορφή κοινωνικών σχέσεων που συχνά παραβλέπονται στον ηλικιωμένο πληθυσμό», δήλωσε η ερευνήτρια και επικεφαλής της μελέτης Shannon Shen.
«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη έρευνα σχετικά με τη γνωστική παρακμή, είναι λίγη η εργασία που εξετάζει το κατά πόσο οι οικείες κοινωνικές σχέσεις μπορεί να είναι ωφέλιμες για τη γνωστική λειτουργία», κατέληξε η ειδικός.