Site icon Όλο Υγεία

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη σεξουαλική μας ζωή

η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη σεξουαλική μας ζωή

Photo: pixabay.com

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αύξηση της θερμοκρασίας και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη σεξουαλική μας ζωή αφού μειώνει τη λίμπιντο και τη γονιμότητα. Καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, η σεξουαλική σας επιθυμία μειώνεται.

 

Νιώθετε νευρικοί ή απρόθυμοι τον τελευταίο καιρό για σεξ; Πριν κατηγορήσετε τη σχέση σας ή υποθέσετε ότι το άγχος ευθύνεται για τη μειωμένη σεξουαλική σας επιθυμία, ο πραγματικός ένοχος είναι η κλιματική αλλαγή. Ναι, η υπερθέρμανση του πλανήτη καταστρέφει τη σεξουαλική μας ζωή, λέει η επιστήμη.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί κυριολεκτικά να εισχωρήσει κάτω από το δέρμα μας και στην κυκλοφορία του αίματός μας. Διαταράσσοντας την ευαίσθητη ισορροπία των ορμονών, εγκυμονεί κινδύνους για την αναπαραγωγική, τη μεταβολική και την ψυχική υγεία. Η προστασία του πλανήτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του ενδοκρινικού συστήματος και της σεξουαλικής μας ζωής. Οι ορμόνες μας, φαίνεται, εξαρτώνται από ένα υγιές, σταθερό κλίμα. Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική μας ζωή η κλιματική αλλαγή;

Μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, η έρευνα δείχνει ότι επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών – και τη σεξουαλική σας επιθυμία. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν το σώμα σας να παράγει λιγότερη τεστοστερόνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη λίμπιντο και την απόδοση στους άνδρες. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η τεστοστερόνη μειώνεται καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία.  Όταν κάνει ζέστη έξω, ο οργανισμός προσπαθεί να συγκεντρωθεί στο να δροσιστεί, μειώνοντας την ενέργεια για σεξ.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, μειωμένη διέγερση και προβλήματα στύσης ή εκσπερμάτισης. Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ανεπαίσθητος στην αρχή, αλλά μετά από εβδομάδες και μήνες παρατεταμένης ζέστης, τα αποτελέσματα αθροίζονται.

Αυξάνεται η υπογονιμότητα

Η αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων στους άνδρες. Μελέτες δείχνουν ότι για κάθε βαθμό Κελσίου που αυξάνεται, οι συγκεντρώσεις του σπέρματος μειώνονται έως και 5,9%.

Η γονιμότητα και οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι των γυναικών επηρεάζονται επίσης. Ο θερμότερος καιρός διαταράσσει τη λεπτή ορμονική ισορροπία που απαιτείται για την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη. Ορισμένες έρευνες δείχνουν 10%  μεγαλύτερη πιθανότητα στειρότητας για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου. Η έκθεση στη θερμότητα τους μήνες πριν από τη σύλληψη μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και για τους δύο συντρόφους.

Η ρύπανση σκοτώνει τη λίμπιντο

Η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους βλάπτει τις σεξουαλικές μας ορμές. Χημικές ουσίες όπως η δισφαινόλη Α (BPA) και οι φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται σε πλαστικά, καλλυντικά και προϊόντα οικιακής χρήσης παρεμβαίνουν στις ορμόνες και την αναπαραγωγική μας υγεία.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι τοξίνες:

Μειώνεται η διάθεση για σεξ

Το να νιώθετε στενοχώρια για την κατάσταση του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την επιθυμία σας για σεξ. Το άγχος για την αλλαγή του κλίματος μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα φόβου, θλίψης και αδυναμίας που μειώνουν τη σεξουαλική σας επιθυμία και την ικανότητα να συνδεθείτε σεξουαλικά με έναν σύντροφο.

Μεταβάλλονται οι ορμόνες μας

Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει το ενδοκρινολογικό μας σύστημα, τους αδένες που παράγουν ορμόνες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη, το μεταβολισμό και την αναπαραγωγή. Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, οι επιστήμονες βρίσκουν συνδέσεις μεταξύ του καιρού και των ορμονικών διαταραχών.

Ο πιο ζεστός καιρός σημαίνει ότι το σώμα μας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να παραμείνει δροσερό, ασκώντας πίεση στο ενδοκρινικό σύστημα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μεταβάλλοντας τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών όπως τα οιστρογόνα στις γυναίκες και τη τεστοστερόνη στους άνδρες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τα κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες και οι καταιγίδες δημιουργούν επίσης ορμονικό χάος. Η κορτιζόλη, η «ορμόνη του στρες», αυξάνεται, η οποία μπορεί να αναστείλει τη σεξουαλική επιθυμία και την απόδοση. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς που επηρεάζουν το μεταβολισμό και τη διάθεση παρουσιάζουν διακυμάνσεις, συμβάλλοντας δυνητικά στην αύξηση ή απώλεια βάρους και το άγχος.

Η μελατονίνη, η «ορμόνη του ύπνου», παράγεται στο σκοτάδι και καταστέλλεται από το φως. Καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, πολλοί περνούν λιγότερο χρόνο έξω το βράδυ. Ο περισσότερος χρόνος στο σπίτι, σε συνδυασμό με την αυξημένη χρήση οθόνης, διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας περιορίζοντας την παραγωγή μελατονίνης. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες και τη λίμπιντο.

Πώς να προστατέψετε τη σεξουαλική σας ζωή από την κλιματική αλλαγή

Καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, η ρύπανση αυξάνεται, όπως και η έκθεσή μας στις χημικές ουσίες που μειώνουν τη λίμπιντο αποκτήστε οικολογική συνείδηση. Γι΄αυτό:

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version