Πολλές γυναίκες νιώθουν δυσφορία, έχουν σπάνια ή καθόλου οργασμό, δεν λαμβάνουν καμία ευχαρίστηση από το σεξ, αλλά συνεχίζουν να αγνοούν τα συμπτώματα, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ως ταμπού. Κι όμως, για τη γυναικεία οργασμική διαταραχή, δεν ευθύνονται οι ίδιες. Μάθετε τι είναι, τι φταίει και τι θεραπείες υπάρχουν.
Η γυναικεία οργασμική διαταραχή αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή σεξουαλική διαταραχή στις γυναίκες. Μια σειρά από παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή τη διαταραχή, όπως σωματικές ασθένειες, ορμονικές αλλαγές, κοινωνικές προσδοκίες γύρω από το σεξ. Μπορεί μερικές φορές, επηρεάζουν την ψυχική διάθεση και τις σχέσεις μιας γυναίκας.
Τι είναι η γυναικεία οργασμική διαταραχή;
Όταν υπάρχει αξιοσημείωτη καθυστέρηση, σπανιότητα ή απουσία οργασμού (κολπικού, κλειτοριδικού ή μικτού) ή/και μειωμένη ένταση της αίσθησης του οργασμού τότε μιλάμε για γυναικεία οργασμική διαταραχή. Παρουσιάζεται είτε από την αρχή της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας (πρωτοπαθής), είτε μετά από κάποια περίοδο φυσιολογικής λειτουργίας (δευτεροπαθής).
Ποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στη γυναικεία οργασμική διαταραχή
-
- Κακή επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού: Ανεπαρκές προκαταρκτικό παιχνίδι, πρόωρη εκσπερμάτιση από τον σύντροφο, κακή επικοινωνία σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις
- Ψυχολογικοί παράγοντες: άγχος, στρες, έλλειψη εμπιστοσύνης σε έναν σύντροφο, έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, κακή εικόνα του σώματος
- Πολιτιστικοί παράγοντες: έλλειψη αναγνώρισης ή έλλειψης προσοχής στη γυναικεία σεξουαλική ευχαρίστηση, αυστηρή ανατροφή και ενοχοποίηση της σεξουαλικής ηδονής
- Φάρμακα: όπως ορισμένα αντιψυχωσικά ή, αντικαταθλιπτικά (συνήθως, εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης)
- Έλλειψη γνώσης για τη σεξουαλική λειτουργία
- Τραυματισμοί σε ιστούς ή αυτόνομα νεύρα των γεννητικών οργάνων (π.χ. λόγω διαβήτη ή σκλήρυνσης κατά πλάκας)
- Ορμονικοί παράγοντες: παθήσεις του θυρεοειδούς, περίοδος λοχείας, εμμηνόπαυση
- Ιατρικές παθήσεις: Τοπικές φλεγμονές και δερματικές παθήσεις των γεννητικών οργάνων, γυναικολογικά προβλήματα όπως ενδομητρίωση
- Ατροφία του κόλπου
- Σκληρυντικός λειχήνας: χρόνια κνησμώδης φλεγμονώδης νόσος του δέρματος
Συμπτώματα και διάγνωση της γυναικείας οργασμικής διαταραχής
Οι γυναίκες με οργασμική διαταραχή μπορεί να έχουν άλλους τύπους σεξουαλικής δυσλειτουργίας (π.χ. δυσπαρεύνια, δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους). Οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη είναι επίσης πιο συχνές μεταξύ των γυναικών με αυτή τη διαταραχή.
Η διάγνωση της οργασμικής διαταραχής είναι κλινική, με βάση τα κριτήρια του DSM-5-TR (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας:
- Καθυστερημένη, σπάνια ή απουσία οργασμού ή σημαντικά μειωμένη ένταση οργασμού μετά από σεξουαλική διέγερση σε όλες ή σχεδόν όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικής δραστηριότητας
- Δυσφορία ή διαπροσωπικά προβλήματα λόγω οργασμικής δυσλειτουργίας
- Καμία άλλη διαταραχή ή ουσία που να ευθύνεται αποκλειστικά για την οργασμική δυσλειτουργία
- Τα συμπτώματα είναι παρόντα για ≥ 6 μήνες.
Επειδή ο τύπος διέγερσης που πυροδοτεί τον οργασμό ποικίλλει ευρέως, οι ειδικοί πρέπει να χρησιμοποιούν να προσδιορίσουν εάν η ανταπόκριση της γυναίκας είναι ελλιπής, με βάση την ηλικία της, τη σεξουαλική εμπειρία και την επάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης που δέχεται.
Θεραπεία της γυναικείας οργασμικής διαταραχής
Οι γυναίκες δεν μπορούν πάντα να αποτρέψουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία και την οργασμική διαταραχή, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η πιθανότητά της.
1. Αυτοδιέγερση – αυνανισμός
Η θεραπεία πρώτης γραμμής των διαταραχών του γυναικείου οργασμού είναι ο κατευθυνόμενος αυνανισμός, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά από ασκήσεις. Ένας δονητής που τοποθετείται στον ηβικό λοφίσκο, κοντά στην κλειτορίδα, μπορεί να βοηθήσει, όπως και να αυξήσει τον αριθμό και την ένταση της αυτοικανοποίησης, εάν είναι απαραίτητο. Η εκπαίδευση σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία (π.χ. ανάγκη διέγερσης άλλων περιοχών του σώματος πριν από την κλειτορίδα) μπορεί να βοηθήσει.
2. Σεξουαλική θεραπεία
Η σεξουαλική θεραπεία για γυναίκες, με ή χωρίς τους συντρόφους τους, μπορεί συχνά να τις βοηθήσει εάν ανησυχούν σχετικά με τις σεξουαλικές επιδόσεις τους και τα συναισθήματα.
3. Ψυχοθεραπεία: ατομική θεραπεία και συμβουλευτική ζεύγους
Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να εντοπίσουν και να διαχειριστούν το φόβο της ευαλωτότητας και τα ζητήματα εμπιστοσύνης με έναν σύντροφο.
Η πρακτικής της ενσυνειδητότητας (mindfulness) και η χρήση της γνωσιακής θεραπείας που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα (MBCT) μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να δώσουν προσοχή στις σεξουαλικές αισθήσεις (εστιάζοντας στο παρόν) και να μην κρίνουν ή να παρακολουθούν αυτές τις αισθήσεις.
4. Orgasmic Shot
Aποκατάσταση της ευαισθησίας των σημείων που ενεργοποιούν τον γυναικείο οργασμό με χρήση υαλουρονικού οξέος και PRP, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αίσθησης κατά την επαφή και της αίσθησης οργασμού, την ισχυρότερη αίσθηση οργασμού, την αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και την αίσθηση κολπικού οργασμού.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι οποιοδήποτε φάρμακο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία για την γυναικεία οργασμική διαταραχή.