Site icon Όλο Υγεία

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση: Το σεξουαλικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ακόμα και νεαροί άντρες

σεξουαλικό πρόβλημα, σύφιλης

Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν περί πρόωρης εκσπερμάτισης και στυτικής δυσλειτουργίας, οι γιατροί λένε ότι υπάρχει ένα άλλο κοινό σεξουαλικό πρόβλημα από το οποίο υποφέρουν εκατομμύρια άνδρες.

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση – που συνήθως ορίζεται στα τουλάχιστον 30 λεπτά προσπάθειας για την επίτευξη οργασμού είτε μέσω αυνανισμού είτε μέσω του σεξ- επηρεάζει περίπου το 4% του ανδρικού πληθυσμού.

«Οι άνδρες με καθυστερημένη εκσπερμάτιση αναφέρουν λιγότερη σεξουαλική δραστηριότητα, υψηλότερα επίπεδα δυσφορίας στη σχέση, σεξουαλική δυσαρέσκεια, χαμηλότερη διέγερση, άγχος για τη σεξουαλική τους απόδοση και γενικά προβλήματα υγείας σε σύγκριση με σεξουαλικά λειτουργικούς άνδρες», αναφέρει ο Δρ. Juza Chen, ουρολόγος από το Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβίβ.

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς σεξουαλικής υγείας η λιγότερο μελετημένη από όλες τις ανδρικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες των ανδρών. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανδρών που υποφέρουν από την κατάσταση κυμαίνονται από περίπου 4% έως και 10% παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια για την αξιολόγηση ενός άνδρα που παραπονιέται για καθυστερημένη εκσπερμάτιση, επειδή οι αντιλήψεις για ένα «κανονικό» χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση είναι διαφορετικές. Αλλά 25 έως 30 λεπτά προσπάθειας για τον οργασμό είναι συνήθως το όριο που χρησιμοποιούν οι ψυχίατροι για να μετρήσουν και να διαγνώσουν την καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Παρά την ελάχιστη ερευνητική προσοχή που λαμβάνει η πάθηση, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στην αυτοεκτίμηση ενός άνδρα και στην υγεία της σχέσης του με τον/την σύντροφο.

«Ο ψυχολογικός και σχεσιακός αντίκτυπος της καθυστερημένης εκσπερμάτισης είναι συχνά σημαντικός καθώς συνήθως οδηγεί σε έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης τόσο για τον άνδρα όσο και για τη σύντροφό του», έγραψε ο Δρ. Chen το 2016.

Την ίδια χρονιά, ερευνητές στις ΗΠΑ και την Ολλανδία ανέφεραν: «Όπως οι άνδρες με άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι άνδρες με καθυστερημένη εκσπερμάτιση εξέφρασαν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση τους και αυξημένα επίπεδα φόβου για αποτυχία σε σεξουαλικές καταστάσεις, υποδεικνύοντας ένα σημαντικό ποσοστό ενόχλησης ή δυσαρέσκειας από την κατάστασή τους».

Πιθανές αιτίες

Βασισμένοι σε σχετικά μικρή επιστημονική έρευνα για τα αίτια της πάθησης, οι ειδικοί σεξουαλικής υγείας πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει τις ρίζες της στο παιδικό τραύμα και στις αντιλήψεις ντροπής και άγχους γύρω από το σεξ.

Η επίτευξη ενός οργασμού είναι συνήθως ο τελικός στόχος για τους άνδρες σε μια σεξουαλική επαφή. Αλλά οι άνδρες με σημάδια καθυστερημένης εκσπερμάτσης μπορεί να δυσκολεύονται να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πολύ πιο κοινή σεξουαλική δυσλειτουργία, με περίπου 18% των ανδρών 20 ετών και άνω να αναφέρουν επίμονη αδυναμία επίτευξης στύσης. Μερικοί άνδρες γεννιούνται με καθυστερημένη εκσπερμάτιση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αναπτύσσεται κάποια στιγμή στη ζωή ενός άνδρα και  μπορεί να επιμείνει για χρόνια.

Ο κίνδυνος καθυστερημένης εκσπερμάτισης αυξάνεται με την ηλικία, ομοίως με τη στυτική δυσλειτουργία, λόγω των πολλών αλλαγών που υφίσταται το σώμα λόγω ηλικίας, όπως η φυσική μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, οι εξασθενημένοι πυελικοί μύες και η επιδείνωση της νευρικής λειτουργίας που βοηθά τον εγκέφαλο επικοινωνεί με άλλα συστήματα του σώματος που οδηγούν σε στύση.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης συνήθως κορυφώνονται περίπου στην ηλικία των 20 ετών και μειώνονται σταδιακά κατά την υπόλοιπη ενήλικη ζωή. Στο υψηλότερο επίπεδο, τα επίπεδα τεστοστερόνης πρέπει να είναι μεταξύ 300 και 1.200 ng/dL. Μόλις οι άνδρες φτάσουν τα 30, τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν να μειώνονται κατά τουλάχιστον 1% ετησίως.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνει τον κίνδυνο ενός άνδρα για προβλήματα εκσπερμάτισης. 

Η ψυχική δυσφορία, το άγχος ειδικότερα, είναι μια σημαντική δύναμη που οδηγεί στην καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine ρώτησε περισσότερους από 3.000 άντρες ποια πίστευαν ότι ήταν η αιτία της καθυστερημένης εκσπερμάτισης τους.

Στην κορυφή της λίστας ήταν το γενικό άγχος (45% των ανδρών), ακολουθούμενο από το 34% που το απέδωσε στο άγχος ειδικά για τη σεξουαλική απόδοση, ακολουθούμενο από το 30% των ανδρών που κατηγόρησαν την ανεπαρκή διέγερση του πέους.

Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι τα αποτελέσματά τους επιβεβαίωσαν προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με πιθανές αιτίες της καθυστερημένης εκσπερμάτισης, αλλά περίμεναν ότι το άγχος θα έπαιζε τόσο μεγάλο ρόλο.

«Η συσχέτιση μεταξύ του άγχους και των προβλημάτων σεξουαλικής απόδοσης είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, αλλά μας εξέπληξε το γεγονός ότι κατείχε τέτοια πρωτοκαθεδρία στη λίστα των λόγων για τη συμπτωματολογία της καθυστερημένης εκσπερμάτισης», ανέφεραν.

Αντιμετώπιση

Συχνά, η αντιμετώπιση της καθυστερημένης εκσπερμάτισης απαιτεί τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνταγή για έναν εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης, το SSRI, τη χρυσή τυπική θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος.

Ωστόσο, οι άνδρες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα φαίνονται επίσης πιο πιθανό να πάσχουν από καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Μια αναφορά του 2009 στο Journal of Sexual Medicine υπολόγιζε ότι οι χρήστες SSRI είχαν επταπλάσιο κίνδυνο για καθυστερημένη εκσπερμάτιση σε σύγκριση με τους μη χρήστες.

Υπάρχουν επίσης πολλές πιθανές φυσικές αιτίες, όπως τραυματισμός των πυελικών νεύρων που ελέγχουν τον οργασμό, παθήσεις που σχετίζονται με ορμόνες όπως ο υποθυρεοειδισμός, προηγούμενη επέμβαση στον προστάτη ή ένα φαινόμενο που ονομάζεται ανάδρομη εκσπερμάτιση, κατά την οποία το σπέρμα πηγαίνει προς τα πίσω στην ουροδόχο κύστη και όχι προς τα έξω.

Σε περιπτώσεις όπου οι γιατροί υποψιάζονται χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, μπορεί να επιλέξουν να χορηγήσουν τεστοστερόνη για να αντιμετωπίσουν τα μειωμένα επίπεδα ως πιθανή αιτία για την πάθηση. Οι γιατροί μπορεί επίσης να χορηγήσουν ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται όταν μια έγκυος γυναίκα ξεκινά τον τοκετό.

Η ωκυτοκίνη είναι άφθονη κατά τη σεξουαλική διέγερση και μπορεί να ενισχύσει μια ήδη ευχάριστη εμπειρία. Είναι επίσης γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης», η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στο δέσιμο και στην οικειότητα κοντά με ένα άλλο άτομο.

Όλο Υγεία

Exit mobile version