Site icon Όλο Υγεία

Τι προκαλεί η αποχή από το σεξ στην υγεία;

αποχή από το σεξ

Η σεξουαλική ζωή στις μέρες μας είναι πιο ελεύθερη από ποτέ. Όμως πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν asexual ή κάνουν αποχή από το σεξ εκούσια (ή και ακούσια). Ωστόσο αυτή η απόσταση προκαλεί διάφορες αλλαγές στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Το τακτικό σεξ μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία όπως για το καρδιαγγειακό σύστημα και το ανοσοποιητικό. Όμως, η αποχή από το σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει αρνητικές παρενέργειες.

Το πόσο συχνά ένα άτομο κάνει σεξ αλλάζει φυσικά από καιρό σε καιρό, ανάλογα με την ηλικία, τις διακυμάνσεις στη σεξουαλική επιθυμία και την κατάσταση της σχέσης. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή, ακόμη και με αποχή από το σεξ.

Μελέτη που εξέτασε δεδομένα από 17.744 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έδειξε ότι το 15,2% των ανδρών και το 26,7% των γυναικών δεν έκαναν σεξ τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 8,7% των ανδρών και το 17,5% των γυναικών δεν έκαναν σεξ για 5 χρόνια ή περισσότερα. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι Αμερικανοί χωρίς σεξ ανέφεραν πολύ παρόμοια επίπεδα ευτυχίας με τους σεξουαλικά ενεργά άτομα».

Τι μπορεί όμως να συμβεί σωματικά και ψυχολογικά όταν η αποχή από το σεξ είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας;

1. Η αποχή από το σεξ δίνει… πόνο!

Το σεξ μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο, όπως κράμπες περιόδου, μυικοί πόνοι ή πονοκέφαλοι. Επίσης, προκαλεί δυσφορία εάν ξεκινήσετε να κάνετε σεξ, λόγω της ακινησίας των μυών του κόλπου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

2. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του στρες

Αν δεν κάνετε σεξ ή δεν ασχολείστε με άλλες μορφές άσκησης,  τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του στρες αυξάνονται. Επιπλέον, τα επίπεδα άγχους αυξάνονται και αυτά, κάτι που προκαλεί μείωση της διάθεσης.

3. Μειώνει τη μνήμη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ απέδειξαν ότι η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα δημιουργεί νέους νευρώνες στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Το σεξ μπορεί επίσης να προάγει μια καλύτερη μνήμη: μια μελέτη σε ενήλικες αρουραίους απέδειξε ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα προκαλεί ανάπτυξη κυττάρων στον ιππόκαμπο, που είναι το μέρος του εγκεφάλου που αποθηκεύει μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο – αίμα που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά ώστε τα εγκεφαλικά κύτταρα να παραμένουν υγιή. Στις γυναίκες, ένας οργασμός «φωτίζει» περίπου 30 περιοχές του εγκεφάλου σε μια λειτουργική μαγνητική τομογραφί (fMRI). Αυτό αποδεικνύει πώς ένας απλός οργασμός μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στο πιο ζωτικό σας όργανο.

4. Συσφίγγονται οι κολπικοί μύες

Μία μεγάλη χρονική περίοδος χωρίς σεξουαλικές επαφές μπορεί να οδηγήσει σε σύσφιξη των κολπικών μυών κατά την εμμηνόπαυση, σε λέπτυνση του κολπικού ιστού και προδιάθεση για αιμορραγία, εάν ξεκινήσετε σεξ ξανά μετά τη μεγάλη αποχή. Οι κολπικοί μύες συσφίγγονται καθιστούν αδύνατη τη διείσδυση και προκαλούν αφόρητο πόνο.
Επιπλέον, η αποχή από το σεξ μειώνει την παραγόμενη ποσότητα οιστρογόνων και τόσο ο κόλπος όσο και η μήτρα περιέρχονται σε κατάσταση ατροφίας. Τα τοιχώματα του κόλπου και της μήτρα ξηραίνονται και σταδιακά συρρικνώνονται και ατροφούν. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αλλά καλό είναι να μη συμβαίνει σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

5. Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με μια διαχρονική μελέτη του 2016 δημοσιευμένη στην Ευρωπαϊκή Ουρολογία, η συχνότητα της εκσπερμάτισης και ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη σχετίζονται αντιστρόφως. Πιο συγκεκριμένα, όσοι είχαν προστάτη και εκσπερμάτιζαν λιγότερες από επτά φορές το μήνα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη από εκείνους που εκσπερμάτιζαν περίπου 20 φορές το μήνα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αυτοϊκανοποίηση και το σεξ με σύντροφο προσφέρουν παρόμοια οφέλη.

6. «Πέφτει» η αυθόρμητη διέγερση

Μια μικρή μελέτη σε 174 άτομα που δημοσιεύθηκε στο The Canadian Journal of Human Sexuality διαπίστωσε ότι η ενασχόληση με το σεξ την πρώτη φροά μας κάνει να το λαχταράμε περισσότερο τη δεύτερη φορά. Και το αντίστροφο: η μη σεξουαλική επαφή μας κάνει να θέλουμε λιγότερο σεξ γενικά. Για μερικούς, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει πιο δύσκολο να διεγερθούν, ακόμα κι αν το επιθυμούν.

7. Το πυελικό έδαφος χαλαρώνει

Όταν δεν κάνουμε σεξ θέτουμε σε κίνδυνο τη δύναμη του πυελικού εδάφους. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να έχουμε ένταση στον οργασμό. Ο παλμός του πυελικού εδάφους είναι η πηγή των ευχάριστων παλμών που νιώθουμε κατά τον οργασμό.

8. Μειώνει την ποιότητα ύπνου

Όταν νιώθουμε έντονη ευχαρίστηση από το σεξ, το σώμα απελευθερώνει ένα κοκτέιλ ορμονών που βοηθούν στο να αποκοιμηθούμε. Ορμόνες όπως η βαζοπρεσίνη και η ωκυτοκίνη μειώνουν το στρες στο σώμα και μας χαλαρώνουν. Επίσης, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη βοηθούν το σώμα να μπει σε μια ροή κύκλων ύπνου REM, κάτι που ενισχύει τον ποιοτικό ύπνο.

9. Βάζει σε κίνδυνο τη σχέση

Για πολλούς το σεξ βελτιώνει την επικοινωνία και τα συναισθήματα οικειότητας. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι δεν κάνουν αρκετό σεξ ανησυχούν ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση τους ή φοβούνται ότι ο σύντροφός τους δεν τους ελκύει πλέον. Μελέτη αναφέρει ότι η σεξουαλική συχνότητα ήταν μόνο ένας δείκτης της ευτυχίας στη σχέση.

Το σεξ μία φορά την εβδομάδα σχετιζόταν με υψηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση. Αυτή η ικανοποίηση δεν φάνηκε να αλλάζει όταν η συχνότητα του σεξ αυξήθηκε σε περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα.

10. Αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology διαπίστωσε ότι οι άνδρες που επιδίδονταν σε σεξουαλική δραστηριότητα 2-3 φορές την εβδομάδα είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από τους άνδρες που είχαν σεξουαλική δραστηριότητα μία φορά το μήνα ή λιγότερο. Το σεξ έχει αποδειχθεί εξαιρετικό για την κυκλοφορία του αίματος.

Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια του σεξ διατηρεί επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης σε ισορροπία, κάτι που είναι χρήσιμο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

11. Εμφανίζονται συμπτώματα κατάθλιψης

Το σπέρμα είναι αντικαταθλιπτικό: Τουλάχιστον αυτό υποστήριξαν εξελικτικοί ψυχολόγοι στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σε μια μελέτη όπου συνέκριναν τη σεξουαλική ζωή 293 γυναικών με την ψυχική τους υγεία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και είχαν καλύτερη απόδοση στα γνωστικά τεστ.

Αν και το σεξ χωρίς προστασία δεν είναι σίγουρα η απάντηση σε όλα τα προβλήματά σας, το σπέρμα λέγεται ότι περιέχει πολλές ενώσεις που ανεβάζουν τη διάθεση: ενδορφίνες, οιστρόνη, προλακτίνη, ωκυτοκίνη, ορμόνη απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης και σεροτονίνη. Και το κολπικό τοίχωμα είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα απορροφητικό.

12. Μειώνεται το ανοσοποιητικό

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wilkes-Barre στην Πενσυλβάνια έδειξε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα παράγει περισσότερα αντισώματα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Αυτά τα αντισώματα ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) και είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στις ιώσεις. Όσο περισσότερο υπάρχει IgA στο σάλιο σας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να κολλήσετε κάποια ίωση. Η ομάδα των ζευγαριών σε αυτή τη μελέτη που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 30& περισσότερη IgA στο σάλιο τους από τα ζευγάρια που έκαναν σεξ λιγότερο συχνά.

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version