Παίρνετε αντικαταθλιπτικά; 5 τρόποι να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας επιθυμία

μειωμένη λίμπιντο και αντικαταθλιπτικά

Εάν η σεξουαλική σας επιθυμία έχει μειωθεί λόγω της φαρμακευτικής σας αγωγής, δείτε πώς θα την ενισχύσετε, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσετε τα φάρμακά σας.

 

Ορισμένες διακυμάνσεις στη σεξουαλική σας επιθυμία είναι φυσικές και υγιείς. Ωστόσο τα άτομα που υποφέρουν από άγχος, κρίσεις πανικού και κατάθλιψη λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά, που πολλές φορές μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) είναι μια από τις πιο κοινές μορφές αντικαταθλιπτικών και λειτουργούν επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο το σύμπτωμα του κεντρικού νευρικού συστήματος επαναπροσλαμβάνει τη φυσική σεροτονίνη που παράγεται από το σώμα. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που αποδίδεται στην ευτυχία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες, η μία είναι η απώλεια της libido.

Μιελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Mental Health Clinician (MHC), υπέθεσε ότι οι παρενέργειες των SSRIs αποδίδονται στην αύξηση της σεροτονίνης σε άλλες περιοχές του σώματος και μπορεί να επηρεάσει «άλλες ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, όπως η τεστοστερόνη και η ντοπαμίνη, Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, καθώς η τεστοστερόνη επηρεάζει τη σεξουαλική διέγερση και η ντοπαμίνη παίζει ρόλο στην επίτευξη οργασμού».

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά SSRI «επηρεάζουν πολλούς βασικούς νευροδιαβιβαστές (όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η ισταμίνη και η ακετυλοχολίνη) και μειώνουν την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο αλλάζει τη λίμπιντο.

Πώς να αυξήσετε τη σεξουαλική σας επιθυμία

Η επαναφορά της μειωμένης σεξουαλικής σας επιθυμίας σε φυσιολογικά επίπεδα εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τον εντοπισμό των αιτιών του προβλήματος. Αυτοί οι τρόποι μπορούν επίσης να την ενισχύσουν.

1. Ασκηθείτε πριν από το σεξ

Το σεξ εντός 30 λεπτών μετά από μέτρια προπόνηση αυξάνει σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία σε γυναίκες που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά. Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία και τη σεξουαλικότητα, προσφέρει περισσότερη ενέργεια, καλύτερο ύπνο, βελτιώνει την εικόνα του σώματος, μειώνει το άγχος. Επιπλέον, η άσκηση είναι εξαιρετικά ευεργετική για τη σεξουαλική επιθυμία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί αρκετά ώστε να φτάσει στον οργασμό.

Ποια άσκηση να προτιμήσετε: Καθημερινά με αερόβια άσκηση όσο και προπόνηση με αντιστάσεις, που τονώνουν τη διάθεση καθώς και τα επίπεδα ενέργειας. Επίσης η mindful yoga μπορεί να βοηθήσει.

2. Συγχρονίστε το σεξ με τη φαρμακευτική σας αγωγή

Το να πάρετε το φάρμακό σας όταν σκοπεύετε να κάνετε σεξ, τα επίπεδα από την προηγούμενη δόση θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την πρακτική, ωστόσο όταν τα επίπεδα των αντικαταθλιπτικών είναι πολύ χαμηλά, οι σεξουαλικές παρενέργειές τους είναι επίσης πιθανό να είναι χαμηλές.

3. Προγραμματίστε το σεξ

Αν και ο προγραμματισμός του σεξ μπορεί να φαίνεται κουραστικός, είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσετε την οικειότητα μεταξύ σας, κάτι που μπορεί συχνά να είναι ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της διέγερσης.

4. Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή

Η φροντίδα του σώματός σας μέσω μιας θρεπτικής διατροφής σας δίνει την ευκαιρία να συνεχίσει τις φυσικές του διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της λίμπιντο. Μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για νιώθει κάποιος καλύτερα.

5. Δοκιμάστε sex toys

Φυσικά, εάν η λίμπιντο έχει πέσει σε σημείο που εσείς ή ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεστε καθόλου για το σεξ, τότε αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να επιθυμείτε να συμπεριλάβετε το σεξ στη σχέση σας μέχρι να επιλυθεί το θέμα με την πεσμένη λίμπιντο, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη διέγερση για να φτάσετε στον οργασμό. Αν είστε γυναίκα ένας δονητής θα σας βοηθήσει να οδηγήσετε τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, κάτι που αυξάνει τη διέγερση.

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top