Zombieing: Η νέα τοξική τάση στις σχέσεις του σήμερα

zombieing και σχέσεις

Μπορεί να έχετε πέσει θύμα του, μπορεί και να το έχετε διαπράξει εσείς οι ίδιοι σε μια νέα γνωριμία ή σχέση. Τι ακριβώς είναι το zombieing και γιατί μιλάνε όλοι για αυτό στα social media;

 

Σας έχει συμβεί να γνωρίζετε κάποιο άτομο, να βγαίνετε μαζί του, και εκεί που νομίζετε ότι η σχέση προχωράει μια χαρά, εκείνος να εξαφανίζεται; Έτσι ξαφνικά, χωρίς κανέναν προφανή λόγο, χωρίς ούτε μια εξήγηση, απλά γίνεται «φάντασμα». Ναι, πρόκειται για το λεγόμενο ghosting. Υπάρχει όμως και η εξέλιξή του, και, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου ευοίωνη.

Τι σημαίνει zombieing

Ο όρος zombieing δεν σχετίζεται με τα ζόμπι, σε περίπτωση που πήγε εκεί το μυαλό σας γιατί σας αρέσει αυτή η θεματική σε σειρές στο γνωστό συνδρομητικό κανάλι. Το φαινόμενο zombieing συμβαίνει όταν ένα άτομο εξαφανίζεται άνευ λόγου από μια σχέση, αλλά μετά από λίγο καιρό επανακάμπτει σαν να μην τρέχει τίποτα. Το φάντασμα γίνεται ζόμπι, και σας ρουφάει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας εάν φυσικά του το επιτρέψετε.

4 λόγοι που εξηγούν το zombieing

Και ενώ οι κουβέντες στα πηγαδάκια των νέων (στα σόσιαλ μίντια δηλαδή) παίρνουν φωτιά, οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν τα αίτια που εξηγούν το φαινόμενο. Οι τρεις πιο πιθανοί λόγοι είναι οι εξής:

1. Η ανάγκη επιβεβαίωσης

Υπάρχουν άτομα που τους αρέσει να υποβάλλουν τους γύρω τους σε δοκιμασίες, προσπαθώντας διαρκώς να τραβούν την προσοχή τους. Πρόκειται για άτομα ανασφαλή που δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει τον εαυτό τους και περιμένουν από τους άλλους την επιβεβαίωση.

2. Οι ενοχές

Όταν κάποιος εξαφανίζεται από μία σχέση, είναι πιθανόν λίγο αργότερα να το μετανιώσει γιατί τον βασανίζουν οι Ερινύες. Φαίνεται τουλάχιστον ότι έχει λίγο φιλότιμο ή ένα ψήγμα ευαισθησίας. Ίσως όμως είναι καθαρά μια εγωιστική αντίδραση. Επιστρέφει, λοιπόν, για να ηρεμήσει πρώτα από όλα τον εαυτό του από τις τύψεις, και κατόπιν να τσεκάρει την αντίδραση του άλλου.

3. Η ανωριμότητα

Ο λόγος είναι προφανής. Το άτομο που κάνει μια σχέση, και μπαινοβγαίνει σε αυτήν όποτε έχει όρεξη και κέφι, δεν έχει μάθει τι σημαίνει «κάνω σχέση». Δεν ξέρει να σέβεται τους γύρω του, δεν έχει καμία αίσθηση ενσυναίσθησης και ευαισθησίας, και ίσως η ανωριμότητά του πηγάζει από δικές του, ανεπούλωτες πληγές. Το άτομο αυτό αναγνωρίζει ως απόλυτα φυσιολογική την ανώριμη συμπεριφορά του.

4. Η βαρεμάρα

Το άτομο που φεύγει για χ λόγους από μια σχέση και κάνει comeback λες και αυτό το μεσοδιάστημα της εξαφάνισης δεν υπήρξε ποτέ, είναι πιθανόν να το κάνει από καθαρή βαρεμάρα. Δεν βρήκε τίποτα ενδιαφέρον αφότου είπε το αντίο, βαρέθηκε απελπιστικά, και είπε να δοκιμάσει ξανά την τύχη του με το άτομο που τελικά ίσως περνούσε καλά.

Τι να κάνετε αν πέσετε θύμα του zombieing

Όταν το άτομο εξαφανίζεται, όσο κι αν σας πονάει, για λίγο καιρό μετά σας βασανίζει το γιατί. Τι έφταιξε, εάν κάνατε εσείς κάτι που τον ενόχλησε, και το κυριότερο, γιατί δεν έδωσε μια τίμια εξήγηση πριν φύγει. Με την προσμονή αυτών των απαντήσεων, η αναμονή μπορεί να διαρκέσει καιρό. Και το φάντασμα επιστρέφει ως ζόμπι. Τι κάνετε τότε;

  • Ζητάτε εξηγήσεις. Ήρεμα, απλά και ωραία. Χωρίς φωνές, χωρίς υστερίες, χωρίς παράπονα. Δείτε πρώτα εάν έχει κάποια καλή δικαιολογία να σας πει. Το πιθανότερο είναι πως όχι. Είτε προβάλλει όμως κάποια δικαιολογία για την εξαφάνισή του, είτε όχι, εσείς εξηγήστε του ότι αξίζετε μια σχέση με ειλικρίνεια και αλήθεια. Και προφανώς αυτή τη σχέση δεν θα τη συνάψετε μαζί του. Εφόσον εκείνος/η δεν δίνει εξηγήσεις, εξηγηθείτε εσείς.
  • Εάν πέσετε στην παγίδα να τον/την δεχτείτε πίσω, κάνοντας ότι δεν τρέχει τίποτα, είναι πολύ πιθανόν αυτή τη συμπεριφορά να επαναληφθεί ξανά και ξανά. Αυτή όμως δεν θα είναι σχέση αλλά κινέζικο βασανιστήριο. Θέλετε να το υποστείτε;

Σας αξίζει μια τοξική σχέση με φαντάσματα, ζόμπι και απανωτά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα ή μια σχέση με όχι τέλειους αλλά αληθινούς και ειλικρινείς ανθρώπους; Μέσα σας ξέρετε την απάντηση.

 

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top