Η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά μπορεί να είναι καταστροφικό αν δεν αντιμετωπιστεί με έναν υγιή τρόπο. Ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής δίνει 8 συμβουλές για να διαχειριστείτε τη ζήλια με υγιή τρόπο.
Ίσως ο συνάδελφός σας πήρε αύξηση ενώ εσείς δυσκολεύεστε να τα βγάλετε πέρα. Ή κάποιος/α φλέρταρε τον /την σύντροφός σας. Κάποια στιγμή, όλοι έχουμε ζηλέψει λίγο.
Ευτυχώς, αυτά τα τσιμπήματα ζήλιας συνήθως εξαφανίζονται μετά από λίγο. Τι θα συμβεί όμως αν η ζήλια σας συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονη σε σημείο που τη σκέφτεστε ασταμάτητα – ή ακόμη χειρότερα, όπου αρχίζει να επηρεάζει τη σχέση σας; Ίσως είναι καιρός να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα κατάματα. Δείτε τι λέει ο ειδικός για να ελέγξετε τα συναισθήματα της ζήλιας.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζήλια με υγιή τρόπο
Ίσως πιστεύετε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη ζήλια σας είναι απλώς να την αγνοήσετε και να προχωρήσετε. Αλλά το να προσποιείστε ότι τα συναισθήματά σας δεν υπάρχουν μπορεί να είναι η απόλυτη συνταγή για συναισθηματική καταστροφή. «Έτσι η ζήλια γίνεται τοξική και μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία, λέει ο ψυχοθεραπευτής. Για να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, ξεκινήστε παίρνοντας μια βαθιά ανάσα. Τώρα αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε πώς νιώθετε πραγματικά —και πώς θέλετε να ανταποκριθείτε— πριν κάνετε άλλη κίνηση. Ο ψυχοθεραπευτής Πάτροκλος Παπαδάκης δίνει τις παρακάτω 8 συμβουλές:
1. Ξεκαθαρίστε τα συναισθήματά σας
2. Εντοπίστε την πηγή της ζήλιας σας
3. Μιλήστε
4. Κάντε focus στις δυνάμεις σας, όχι στις αδυναμίες σας
5. Φροντίστε τον εαυτό σας
6. Κάντε παρέα με θετικούς ανθρώπους
7. Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
8. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια
1. Ξεκαθαρίστε τα συναισθήματά σας
Μην προσπαθήσετε να καταπιέσετε ή να αρνηθείτε τη ζήλια σας. Αντ’ αυτού, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ασχοληθείτε με τα συναισθήματά σας και να κατανοήσετε πραγματικά τι τα προκαλεί. Στη ζήλια υπάρχουν σύνθετα και αντικρουόμενα συναισθήματα, όπως ο θυμός, η οργή, οι ενοχές, η θλίψη, ο πόνος, ακόμη και η αγάπη, τα οποία μας προσεγγίζουν συνήθως μέσω του άγχους.
Τις περισσότερες φορές, πιστεύουμε ότι το άγχος οφείλεται σε μια εξωτερική απειλή, π.χ. το πρόσωπο που διεκδικεί τον σύντροφό μας ή υπερέχει εν συγκρίσει με εμάς, αλλά σχεδόν πάντα εκδηλώνεται όταν κινητοποιείται κάποιο έντονο ασυνείδητο συναίσθημα ή παρόρμηση που υπάρχει μέσα μας προς αυτό το πρόσωπο.
2. Εντοπίστε την πηγή της ζήλιας σας
Προέρχεται από κάτι που έχει κάνει ο άλλος άνθρωπος ή προέρχεται από τις δικές σας ανασφάλειες; Μόλις εντοπίσετε την πηγή, θα μπορέσετε διαχειριστείτε τη ζήλια σας.
3. Μιλήστε
Εάν η ζήλια σας αφορά κάτι που έχει κάνει ο φίλος σας, ή ο σύντροφός σας, μιλήστε του γι’ αυτό με ήρεμο τρόπο. Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς για το πώς νιώθετε και γιατί και να ζητήστε βοήθεια για να αντιμετωπίσετε τη ζήλια σας αντί να επικρίνετε. Εάν παραιτηθείτε από την ανάγκη να ελέγχετε τους άλλους, θα αντιληφθείτε ότι δεν είσαστε «θύματα» των άλλων, αλλά μόνο του εαυτού σας.
4. Κάντε focus στις δυνάμεις σας, όχι στις αδυναμίες σας
Όταν αισθάνεστε ζήλια, είναι εύκολο να επικεντρωθείτε σε αυτό που έχει ο άλλος άνθρωπος και όχι σε αυτά που έχετε εσείς. Αντ’ αυτού, αφιερώστε λίγο χρόνο για να θυμηθείτε τις δικές σας δυνάμεις και τα χαρακτηριστικά σας.
5. Φροντίστε τον εαυτό σας
Όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, μειώνονται οι πιθανότητας να νιώθετε ζήλια για τους άλλους. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε τακτικά. Επίσης, δείξτε αυτοσυμπόνια στον εαυτό της και στις προσπάθειες σας. Έτσι θα σέβεται τον εαυτό σας που κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί κάτω από δύσκολες συνθήκες, χωρίς να μειώνετε την αξία σας.
Μια απλή τεχνική αυτοφροντίδας – Τη συστήνει διάσημος ψυχολόγος
6. Κάντε παρέα με θετικούς ανθρώπους
Να είστε με άτομα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Αποφύγετε να περνάτε χρόνο με ανθρώπους που σας δημιουργούν αίσθημα της ανασφάλειας ή ζήλιας.
7. Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
Μην περιμένετε να είστε τέλειοι ή να έχετε τα πάντα όσα θέλετε. Όλοι βιώνουμε ζήλια από καιρό σε καιρό. Θυμηθείτε απλώς ότι η ζήλια είναι ένα προσωρινό συναίσθημα. Θα περάσει αλλά μην την αφήσετε να ελέγχει τη ζωή σας.
8. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Εάν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τη ζήλια μόνοι σας, μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη ζήλια σας και να αναπτύξετε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.
Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν νιώθετε ζήλια
- Αντισταθείτε στην παρόρμηση να ξεσπάσετε, ακόμα κι όταν νιώθετε ότι η ζήλια σας είναι απολύτως δικαιολογημένη. Το να επιτεθείτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο ή να το κατηγορήσετε για το πώς νιώθετε είναι ένας σίγουρος τρόπος να συγκρουστείτε. «Για τα συναισθήματά σας εσείς είστε υπεύθυνοι», λέει ο ψυχολόγος.
- Μην παρακολουθείτε τον σύντροφό σας ή μην εισβάλλετε στην ιδιωτικότητά του για να αποδείξετε ότι η ζήλια σας είναι «σωστή». Καμία σχέση δεν βελτιώθηκε ποτέ μέσω της κατασκοπείας.
- Μην αφήσετε τη ζήλια σας να ξεφύγει από τον έλεγχο. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ζήλια κάθε τόσο αλλά αν ζηλεύετε συνεχώς και σας προκαλεί συναισθήματα έντονης οργής ή ακόμα και βίας, μπορεί να αντιμετωπίζετε εσωτερικές ανασφάλειες που αξίζει να δουλέψετε με έναν ψυχοθεραπευτή.
Να θυμάστε: η ζωή δεν δίκαιη και το πώς νομίζουμε ότι «πρέπει» να είναι τα πράγματα δεν σημαίνει ότι έτσι πρέπει να είναι. Αν περάσετε μια ζωή οργισμένοι με την «κακή» σας τύχη, με τους άλλους που είναι πιο προνομιούχοι ή με την αδικία, θα πεθάνετε εξαντλημένοι, έχοντας δώσει μια μάχη που όλοι χάνουμε: τη μάχη ενάντια στην πραγματικότητα.