Το Νο1 μυστικό για να είστε πιο ευτυχισμένοι και παραγωγικοί στη δουλειά από το Χάρβαρντ

ευτυχισμένοι

Ερευνητές στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι όταν οι διευθυντές εξέφραζαν ανοιχτά την ευγνωμοσύνη τους, η παραγωγικότητα των ομάδων τους αυξήθηκε καθώς έγιναν πιο ευτυχισμένοι και παραγωγικοί.

Ωστόσο, ο τόπος και ο χρόνος που οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να εκφράσουμε ή να μην εκφράσουμε ευγνωμοσύνη δεν είναι πάντα ο κατάλληλος. Μια μελέτη 2000 Αμερικανών από το Ίδρυμα John Templeton ανακάλυψε ότι η εργασία είναι το μέρος που οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν και να εκφράσουν ευγνωμοσύνη.

Το να μην δείχνεις ευγνωμοσύνη στη δουλειά είναι μια χαμένη ευκαιρία. Το να δείχνουμε ευγνωμοσύνη στην εργασία ωφελεί όχι μόνο την υγεία μας, αλλά έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στους εαυτούς μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου 90.000 ώρες κατά τη διάρκεια της ζωής μας στη δουλειά, ίσως είναι ωφέλιμο να εξετάσουμε τον προσωπικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η ευγνωμοσύνη σε αυτό το μεγάλο τμήμα του χρόνου.

Όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη, αυτό μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε περισσότερο θετικές εμπειρίες, να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το άγχος, να χτίζουμε ισχυρότερες σχέσεις στη δουλειά και να χαλυβδώνουμε τις αντοχές μας. Η έρευνα δείχνει ότι η τακτική καταγραφή αυτών για τα οποία είμαστε ευγνώμονες μας επιτρέπει να νιώθουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση σε όλους τους τομείς της ζωής μας, είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι.

Σε βασικό επίπεδο, όταν εστιάζουμε στην ευγνωμοσύνη κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, αυτό ενισχύει το επίπεδο θετικότητας, η οποία όχι μόνο ενισχύει την παραγωγικότητα μας, αλλά έχει ως αποτέλεσμα έναν πιο υγιή και υποστηρικτικό χώρο εργασίας καθώς και καλύτερη συνολική ευημερία για όλους τους εμπλεκόμενους.

Οτιδήποτε εξασκείται με συνέπεια στο χώρο εργασίας έχει ένα διαδραστικό αποτέλεσμα. Η αρνητικότητα μπορεί να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει έναν τοξικό χώρο εργασίας. Στο αντίθετο φάσμα, η ευγνωμοσύνη θα ενθαρρύνει τους άλλους να συμμετάσχουν και να διαδώσουν τη θετικότητα. Αυτό συνθέτει έναν περίγυρο εργασίας φιλικό, ανοιχτό και όλο και πιο αισιόδοξο. Όταν η έκφραση ευγνωμοσύνης γίνεται μια δραστηριότητα με ανταμοιβή, οι άλλοι φυσικά θα έλκονται από αυτήν. Όταν όλα τα επίπεδα στην εργασία μαρτυρούν ότι εκφράζεται με συνέπεια από τη διοίκηση, όλοι θα το θεωρήσουν ως μία από τις προϋποθέσεις για την εξέλιξη τους εντός του οργανισμού.

Πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα του στρες και της επαγγελματικής εξουθένωσης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής που έχει επέλθει με αυξανόμενη ταχύτητα λόγω της τεχνικής καινοτομίας, των ασφυκτικών προθεσμιών και των πιέσεων λόγω του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review, η ευγνωμοσύνη βελτιώνει την ευημερία, μειώνει το άγχος και ενισχύει την αντοχή μας. Η τακτική έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των στρεσογόνων παραγόντων που αντιμετωπίζουν τόσο η διοίκηση όσο και το προσωπικό πρώτης γραμμής. Μπορεί να βοηθήσει στη διάχυση του υπερβολικού στρες και να κάνει τους χώρους εργασίας πιο χαλαρούς και διασκεδαστικούς χώρους.

«Μετά την υιοθέτηση της τακτικής εβδομαδιαίων συναντήσεων της ομάδας που έχουν ένα στοιχείο ευγνωμοσύνης πριν από σχεδόν 10 χρόνια, από κάτι που ήταν καινούργιο και άβολο μετατράπηκε σε κάτι που περίμενε κανείς ως ένα ομαδικό τελετουργικό», λέει η Sona Khosla, Chief Impact Officer, της Benevity. «Η ενσωμάτωση της ευγνωμοσύνης στον εργασιακό χώρο δεν έρχεται χωρίς τις προκλήσεις της – θα υπάρξουν αρνητές, άνθρωποι που θα παραμείνουν αδιάφοροι και μια συνεχής έλξη προς την αποτελεσματικότητα και την εστίαση μόνο στην εργασία».
διαφήμιση».

«Με το να παραμένω αφοσιωμένη στην πρακτική της ευγνωμοσύνης στο χώρο εργασίας, έχω δει μεμονωμένους συντελεστές της ομάδας μου να την εφαρμόζουν στις ομάδες τους σε νέους ρόλους και σε νέες εταιρείες, και τελικά, οι αδιάφοροι αρχίζουν να εκφράζονται και αυτοί. Έχω να σας πω ότι ενώ μπορεί να μην συμμετέχουν ενεργά, το εκτιμούν. Κάποια στιγμή, με την εξάσκηση , η ευγνωμοσύνη ξεπερνά την τυπολογία και γίνεται πολιτισμική».

Καθώς αγωνιζόμαστε με την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των εργαζομένων, η ευγνωμοσύνη είναι μια γνωστή μέθοδος για να έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία. Όταν οι συνάδελφοι και οι ηγέτες είναι σε θέση να εκφράσουν και να λάβουν ευγνωμοσύνη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αισιοδοξίας και την ενίσχυση των μηχανισμούς αντιμετώπισης, που μας επιτρέπουν να αντεπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά και να ξεφεύγουμε από οπισθοδρομήσεις και προκλήσεις.

Loading Poll…

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top