Site icon Όλο Υγεία

Τι φέρνει την ευτυχία, σύμφωνα με το Χάρβαρντ – 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα χρήματά σας

ευτυχία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Αν και δεν μπορείτε να «αγοράσετε» την ευτυχία, υπάρχουν τέσσερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα χρήματά σας και θα σας φέρουν την ευτυχία, σύμφωνα με τον Arthur Brooks, καθηγητή που διδάσκει την επιστήμη της ευτυχίας στο Harvard Business School. Και υπάρχει και ένα που δεν θα το κάνει!

«Μπορείτε να αγοράσετε πράγματα, μπορείτε να αγοράσετε εμπειρίες, μπορείτε να αγοράσετε χρόνο, μπορείτε να τα χαρίσετε ή μπορείτε να τα αποταμιεύσετε» λέει ο Δρ Brooks στον George Kamel -συμπαρουσιαστής του The Ramsey Show – σε ένα πρόσφατο επεισόδιο podcast.

«Τέσσερα από αυτά θα σας φέρουν την ευτυχία και ένα όχι» τονίζει ο Δρ Brooks. Διαβάστε ποιο είναι αυτό.

Σχετικό άρθρο:
6 φράσεις που οδηγούν σε μια ευτυχισμένη ζωή – Πώς θα μετρήσετε την ευτυχία σας

Τι δεν φέρνει την ευτυχία

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εγκέφαλός σας σας λέει να κάνετε το ένα πράγμα που δεν θα φέρει ευτυχία, δηλαδή να πάτε να αγοράσετε πράγματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή, λέει, οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να “ανεβαίνουν στην ιεραρχία”. Αυτό το κάνουμε σηματοδοτώντας την επιτυχία και την κατάστασή μας στους άλλους, όπως επιδεικνύοντας τον πλούτο μας – ότι έχουμε περισσότερα “πράγματα” από όσα χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε – τα οποία, με τη σειρά τους, είναι ελκυστικά για πιθανούς συντρόφους.

Σχετικό άρθρο:
Η Νο1 συμπεριφορά που έχουν οι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι σύμφωνα με έρευνα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση αυτής της παρόρμησης. Νομίζουν ότι αν αγοράσουν ένα πιο φανταχτερό αυτοκίνητο, θα είναι πιο ευτυχισμένοι, αλλά δεν είναι, λέει ο Δρ Brooks. Έτσι, στη συνέχεια, νομίζουν ότι χρειάζονται ένα ακόμα πιο φανταχτερό αυτοκίνητο. Μόλις καταλάβετε αυτή την παρόρμηση, θα την παρατηρήσετε και θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.

Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία;

Ενώ η αγορά πραγμάτων δεν μπορεί να αγοράσει την ευτυχία, ο Δρ Brooks επισημαίνει τέσσερις άλλους τρόπους με τους οποίους τα χρήματα μπορούν να φέρουν περισσότερη ευτυχία στη ζωή μας.

Αγοράζοντας εμπειρίες: Αν πρόκειται να ξοδέψετε χρήματα για μια εμπειρία, κάντε το με κάποιον που αγαπάτε πραγματικά, “γιατί τότε θα το θυμάστε για πάντα”, λέει ο Δρ Brooks. Έχουμε την τάση να θεωρούμε τα “πράγματα” μόνιμα, ενώ οι εμπειρίες είναι εφήμερες, αλλά λέει ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: “Θα ξεχάσετε τα πράγματα και δεν θα ξεχάσετε τις εμπειρίες“.

Αγοράζοντας χρόνο: Αν δεν σας αρέσει να καθαρίζετε το σπίτι σας, προσλάβετε κάποιον να το κάνει και “αγοράστε” πίσω τον χρόνο σας. Αλλά, όπως επισημαίνει ο Δρ Brooks, μην σπαταλάτε τον χρόνο σας κάνοντας scrolling στα social media. Ξοδέψτε τον κάνοντας κάτι που έχει νόημα για εσάς, όπως “να πάτε μια βόλτα στην εξοχή, να περάσετε χρόνο με το άτομο που αγαπάτε”.

Χαρίζοντάς τον: Αν και ακούγεται υπερβολικό, το να χαρίζετε χρήματα σε έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει, θα σας δώσει χαρά – και, ενδεχομένως, περισσότερα χρήματα. Η έρευνα του Brooks δείχνει ότι όσο περισσότερα δίνετε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τόσο πιο πλούσιοι γίνεστε.

Γιατί; Αυτό βασίζεται στην ψυχολογία: «Οι άνθρωποι που λύνουν προβλήματα και δίνουν τα χρήματά τους είναι άνθρωποι που αισθάνονται πιο αποτελεσματικοί και κερδίζουν περισσότερα χρήματα» σημειώνει ο Δρ Brooks.

Αποταμίευση: «Κάθε ευρώ που αποταμιεύετε θα σας αγοράσει την ευτυχία» λέει ο Δρ Brooks. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε προγραμματισμένοι να εξελισσόμαστε. «Τα ανθρώπινα όντα δεν παίρνουν τόση ικανοποίηση από την επίτευξη ενός στόχου, αλλά από την πρόοδο προς έναν στόχο» τονίζει ο Δρ Brooks.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μονοπάτια της ντοπαμίνης σας δίνουν μια προσδοκία ανταμοιβής και αυτή η προσδοκία είναι πραγματικά η γλύκα της ζωής.

Σχετικό άρθρο:
Νέα έρευνα αποκαλύπτει την ηλικία που είμαστε πιο ευτυχισμένοι – Οι ειδικοί εξηγούν τους λόγους

«Το χρέος είναι μια μορφή θανάτου της ευτυχίας»

Ενώ η αγορά «υλικών πραγμάτων» δεν θα σας αγοράσει την ευτυχία, το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε πράγματα όταν δεν έχετε τα χρήματα γι’ αυτά, λέει ο Δρ Brooks. Και το να δανείζεσαι χρήματα για να πληρώσεις “πράγματα” είναι πιθανό να σε κάνει πιο δυστυχισμένο.

«Το φοιτητικό χρέος μειώνει την ικανοποίηση από τη ζωή. Το χρέος του αυτοκινήτου μειώνει την ικανοποίηση από τη ζωή. Το χρέος πιστωτικών καρτών είναι καταστροφικό για την ικανοποίηση από τη ζωή» λέει ο Δρ Brooks.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το χρέος των ενυπόθηκων δανείων είναι το μόνο είδος χρέους που δεν μειώνει την ευτυχία – εκτός αν είναι πολύ μεγάλο και ανησυχείτε γι’ αυτό όλη την ώρα.

Αλλά ακόμη και αν έχετε χρέη, δεν είστε καταδικασμένοι σε μια ζωή δυστυχίας. Άλλωστε, η μείωση του χρέους θα σας δώσει το ίδιο χτύπημα ντοπαμίνης με την εξοικονόμηση των χρημάτων σας (και την πρόοδο προς έναν στόχο). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μέθοδος της χιονοστιβάδας θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο μείωσης του χρέους – από ψυχολογική άποψη.

Καθώς εξοφλείτε ένα μικρότερο χρέος, αισθάνεστε την ικανοποίηση της προόδου προς έναν μεγαλύτερο στόχο (την εξόφληση του μεγαλύτερου χρέους σας). «Όταν σημειώνετε πρόοδο σε ένα μέρος της ζωής σας, αρχίζετε να σημειώνετε πρόοδο σε όλα τα μέρη της ζωής σας» σημειώνει ο Δρ Brooks.

Έτσι, το μυστικό της ευτυχίας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ απλό: Αποπληρώστε τα χρέη σας και ζήστε μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας.

Σχετικό άρθρο:
Έλεγχος ευτυχίας: Κάντε αυτό το τεστ για να μάθετε ποιοι είναι οι πραγματικοί σας φίλοι – Και ποιους πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version