Η στιγμή που θα αποχωριστείτε τα παιδιά σας φτάνει. Σύντομα θα ξεκινήσουν τις διακοπές τους μαζί με τη γιαγιά και τον παππού. Εκείνοι είναι έτοιμοι, εσείς;
Τα σχολεία κλείνουν, τα παιδιά είναι έτοιμα από καιρό για τις καλοκαιρινές διακοπές, η άδειά σας όμως αργεί ακόμα. Αν ανήκετε στους τυχερούς που έχετε γονείς ή πεθερικά στο χωριό ή το νησί, ετοιμάζετε ήδη τη βαλίτσα των μικρών. Βάζοντας ένα ένα μέσα στη βαλίτσα τα μαγιό, τα σορτσάκια, και όλα τα απαραίτητα για τις διακοπές τους, ίσως σκέφτεστε: “Αχ, ωραία, θα ξεκουραστώ λίγο, θα αφοσιωθώ στη δουλειά μου, θα μοιραστώ περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό μου ή με τον εαυτό μου”.
Σίγουρα όμως δεν είναι το μόνο που σκέφτεστε, καθώς παρεισφρέουν άλλες ανησυχητικές και αγχώδεις σκέψεις, όπως:
“Θα τα καταφέρουν τα παιδιά χωρίς εμένα; Τι θα συμβεί εάν τύχει κάποιο ατύχημα, εάν αρρωστήσουν, εάν πέσουν και χτυπήσουν; Θα περάσουν ωραία ο παππούς και η γιαγιά μαζί με τα εγγόνια τους ή μήπως κουραστούν και επιβαρυνθεί η υγεία τους; Μήπως τα παιδιά μεγάλωσαν και βαριούνται να πάνε πάλι στο χωριό;”.
Οδηγός ψυχραιμίας προς άπαντες
Ας ξεκινήσουμε από το πλέον βασικό προαπαιτούμενο: Για να στέλνετε τα παιδιά να κάνουν διακοπές με τους γονείς σας ή τα πεθερικά σας σημαίνει ότι το επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Μπορεί απλά να το θέλουν ή και να το λαχταράνε!
Συνεχίζουμε με μια δύσκολη διαπίστωση: Τα παιδιά περνάνε υπέροχα και χωρίς εμάς. Δεν είναι εύπεπτο, αξίζει όμως όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, να αρχίσουμε να το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά. Δεν θα είμαστε πάντα δίπλα τους. Ας τους διδάξουμε, λοιπόν, δεξιότητες που τα βοηθούν να είναι αυτόνομα και ανεξάρτητα, όχι προσκολλημένα στη μαμά και τον μπαμπά.
Α. Τι να πείτε στον παππού και τη γιαγιά
Ενδέχεται να έχουν να δουν τα εγγόνια τους από κοντά, μπορεί έναν χρόνο ή και περισσότερο. Τα παιδιά εντωμεταξύ μεγάλωσαν, άλλαξαν συμπεριφορά, συνήθειες, προτιμήσεις. Εξηγήστε με τρόπο διακριτικό στους παππούδες τι αρέσει και τι όχι στα παιδιά να κάνουν στις διακοπές τους. Φυσικά, δεν χρειάζεται να τους δώσετε οργανόγραμμα καθώς και εκείνοι θα έχουν το δικό τους πρόγραμμα ή θα έχουν ήδη κάνει τα δικά τους σχέδια για τις διακοπές με τα εγγόνια τους. Σεβαστείτε το.
Μην γίνεστε υπερβολικοί με αγχωτικές οδηγίες και καθημερινό έλεγχο. Εννοείται ότι θα επικοινωνείτε με τα παιδιά σας μέσα στην ημέρα, όσες φορές θέλετε και θέλουν. Το να προσπαθείτε όμως να ελέγξετε την παραμικρή λεπτομέρεια της καθημερινότητάς τους, θα κάνει τόσο τα ίδια όσο και τους παππούδες να νιώσουν άβολα.
Εάν το παιδί δεν έχει κάποιο διατροφικό πρόβλημα, μην γίνεστε υπερβολικοί στο θέμα του φαγητού. Ναι, στη γιαγιά αρέσει να κακομαθαίνει τα εγγόνια της με λίγες τηγανητές πατάτες, ή ο παππούς τα βγάζει για παγωτό συχνότερα από ό,τι εσείς. Δεχτείτε ότι ακόμα κι αν δώσετε συγκεκριμένες οδηγίες για το φαγητό (ή το οτιδήποτε) σπάνια αυτές θα εφαρμοστούν.
Β. Τι να εξηγήσετε στα παιδιά
Αν αυτές είναι οι πρώτες τους διακοπές με τους παππούδες, μιλήστε λίγο στα παιδιά για τον τόπο καταγωγής σας, τι θα δουν εκεί, τι θα μπορούν να κάνουν ή τι όχι. Για παράδειγμα, εάν πάνε στο χωριό και είναι ορεινό, δεν θα κολυμπήσουν στη θάλασσα, θα εξερευνήσουν όμως το βουνό.
Τα μικρά παιδιά θέλουν να γνωρίζουν ακριβώς πότε θα φύγουν, και πότε θα επιστρέψουν στο σπίτι τους. Κάντε το σαφές. Επίσης, εξηγήστε τους τον λόγο που αυτή τη στιγμή δεν μπορείτε να κάνετε διακοπές μαζί τους, αλλά και ποια είναι τα πλάνα σας για τις οικογενειακές διακοπές σας.
Υποθετικό σενάριο “έκτακτης ανάγκης”
Σύμφωνα με ένα υποθετικό αλλά τόσο συχνό σενάριο, τα παιδιά φεύγουν, περνάνε καταπληκτικά, και ένα πρωί σας λένε κλαίγοντας στο τηλέφωνο «Έλα να μας πάρεις τώρα! Θέλουμε να γυρίσουμε σπίτι». Τι κάνετε; Μπαίνετε στο αμάξι στη στιγμή, παίρνετε το πρώτο αεροπλάνο ή καράβι, και τρέχετε με αγωνία να τα βρείτε;
Ψυχραιμία. Καταρχάς, ηρεμήστε το παιδί, και συζητήστε μαζί του ήρεμα για να καταλάβετε τι συμβαίνει. Μπορεί να το ενόχλησε μια συμπεριφορά του παππού ή της γιαγιάς, μπορεί να τσακώθηκε με ένα άλλο παιδάκι ή με το αδερφάκι του, μπορεί όμως απλά να του λείπετε. Οι ειδικοί λένε ότι αυτός ο μικρός αποχωρισμός από τους γονείς μόνο καλό μπορεί να κάνει στα παιδιά. Το μυστικό είναι να αντέξουμε εμείς οι γονείς αυτόν τον αποχωρισμό, κυρίως εάν είναι ο πρώτος.
Σκεφτείτε: Ποιες είναι οι δικές σας αναμνήσεις από τα παιδικά σας καλοκαίρια; Τι θυμάστε από τον δικό σας παππού και γιαγιά; Με ποιες μυρωδιές, συνήθειες, αισθήσεις τους έχετε συνδέσει; Τώρα, είναι η σειρά των παιδιών σας να δημιουργήσουν υπέροχες αναμνήσεις που θα θυμούνται για πάντα. Πόσο πολύτιμο είναι αυτό;