Site icon Όλο Υγεία

Τα 10 λάθη που κάνουν όσοι δεν πετυχαίνουν το στόχο τους – Πως θα τα αποφύγετε

στόχο

Από αυτούς τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι χάνουν τους στόχους και τα κίνητρά τους κάποιος μπορεί να σας αφορά…

Γνωρίστε τον λόγο για τον οποίο αισθάνεστε ότι δεν έχετε κίνητρο στη ζωή σας και αντιμετωπίστε το ριζικά . Σταματήστε να χρονοτριβείτε, κάντε το πρώτο σας βήμα για μια μικρή αλλαγή. Κάντε αυτή τη μικρή αλλαγή καθημερινή σας συνήθεια και θα παραμείνετε δραστήριοι για μια ζωή!

Τα λάθη

  1. Βλέπουν μόνο την κακή πλευρά σε οτιδήποτε συμβαίνει.
  2. Ξεχνούν τα οφέλη και τις ανταμοιβές
  3. Θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους
  4. Δεν γνωρίζουν τη δύναμη που έχουν οι μικρές συνήθειες
  5. Δεν εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες
  6. Δεν επιθυμούν να δουλέψουν πιο σκληρά
  7. Συχνά παίζουν το… παιχνίδι των κατηγοριών
  8. Δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τον χρόνο τους με σύνεση
  9. Δεν πιστεύουν ότι είναι ταλαντούχοι
  10. Βασίζονται στα κοινωνικά μέσα

1. Βλέπουν μόνο την κακή πλευρά σε οτιδήποτε συμβαίνει.

Συνήθως, οι μη κινητοποιημένοι άνθρωποι έχουν μια τρομερά απαισιόδοξη άποψη για τις πιθανότητες επιτυχίας τους.
Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι τα άτομα αυτά έχουν χαμηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας, δηλαδή μειωμένη την  έμφυτη ικανότητα να επηρεάζουν το αποτέλεσμα ενός έργου το οποίο πρέπει να φέρουν σε πέρας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τον τρόπο επίλυσης αυτού του ζητήματος, όπως η καταγραφή των στόχων σας και η απλή απεικόνιση της επιτυχίας.
Τι να κάνετε
Το μυστικό για να έχετε κίνητρα  στη ζωή σας είναι να δείτε με ειλικρίνεια τις δεξιότητές σας και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά. Μερικές φορές ένας δύσκολος στόχος είναι χρήσιμος για να ωθήσει κάποιον να κάνει κάτι καλύτερα.

2. Ξεχνούν τα οφέλη και τις ανταμοιβές

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν κίνητρα αποπροσανατολίζονται από μια σημαντική πρόκληση που στα μάτια τους φαντάζει τρομακτική. Σκέφτονται περισσότερο ότι πρέπει να κλάψουν ή να ιδρώσουν καθώς και τον κόπο ή τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να επιφέρει η επίτευξη ενός στόχου και όχι αυτά που θα κερδίσουν. Ξεχνούν με άλλα λόγια τις μακροπρόθεσμες ανταμοιβές και τα οφέλη, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο των κινήτρων.
Τι να κάνετε
Κάθε φορά που δεν αισθάνεστε ότι έχετε κίνητρο ή χάνετε το στόχο σας φέρτε κατά νου τις ανταμοιβές που προσπαθείτε να αποκομίσετε από αυτήν την προσπάθεια. Γιορτάστε τις μικρές νίκες πιο συχνά, έτσι ώστε να γνωρίζετε τα οφέλη και τα κέρδη δεν είναι τόσο μακριά από σας.

3. Θέτετε μη ρεαλιστικούς στόχους

Στον επιχειρηματικό κόσμο, η προσήλωση σε ένα μεγάλο στόχο θεωρείται ότι ο δρόμος προς την επιτυχία καθώς θα ενισχύσει τη θέληση και την επιμονή σας. Οι ερευνητές και οι ψυχολόγοι έχουν πρόσφατα διαπιστώσει ότι αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Η απογοήτευση μπορεί σε αυτή την περίπτωση να σας χτυπήσει την πόρτα επειδή τα προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με έναν μεγάλο στόχο φαντάζουν συχνά υπερβολικά περίπλοκα.
Τι να κάνετε
Μια πολύ καλύτερη προσέγγιση είναι να σπάσουμε το έργο που πρέπει να φέρουμε σε πέρας σε μικρότερες προκλήσεις και επιμέρους στόχους όπου μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτή η «διαμερισματοποίηση» θα σας  δώσει πολύ περισσότερα κίνητρα, ενθαρρύνοντας σας να φθάσετε στην ολοκλήρωση του μεγαλύτερου στόχου σας.

4. Δεν γνωρίζουν τη δύναμη που έχουν οι μικρές συνήθειες

Εκείνοι που χάνουν το στόχο τους έχουν έναν λάθος τρόπο. Σκέφτονται να πάρουν με τη μία αυτό που θέλουν και επιθυμούν να πετύχουν κάτι μεγάλο που να κρατήσει για πάντα και θα ανατρέψει μόνιμα και προς το καλύτερο όλη τους τη ζωή. Έτσι, όταν αποτυγχάνουν νιώθουν νικημένοι κατά κράτος. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι για να επιτευχθεί κάτι τόσο σπουδαίο πρέπει πρώτα να κάνουν μερικά μικρά βήματα κάθε μέρα.
Τι να κάνετε
Υπάρχει ένα μεγάλο βιβλίο για αυτό το θέμα που λέγεται «οι μικρές συνήθειες» του Stephen Guise. Τι ακριβώς υποστηρίζει σε αυτό ο συγγραφέας; Οι μικρότερες καθημερινές συνήθειες επιφέρουν τα μεγαλύτερα και μόνιμα αποτελέσματα. Η ιδέα είναι απλή και μπορεί να βοηθήσει άτομα που αποθαρρύνονται εύκολα από τις περιστάσεις. Μια πρόταση είναι να ξεκινήσετε με μια μικρή συνήθεια κάθε φορά και να προχωράτε σταδιακά. Αυτό θα μπορούσατε να κάνετε π.χ. να φάτε ένα λιγότερο γεύμα αν κάνετε δίαιτα ή να γράψετε μια παραπάνω παράγραφο αν έχετε blog. Η ιδέα είναι να αξιοποιήσετε τη δύναμη των προσωπικών σας καθημερινών συνηθειών με σκοπό την επίτευξη των μεγαλύτερων στόχων που αφορούν τον τρόπο ζωής σας.

5. Δεν εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες

Έχετε παρατηρήσει πόσο συχνά οι άνθρωποι που έχουν χάσει το στόχο ή έχουν αποτύχει στη ζωή τους λένε ότι ποτέ δεν στάθηκαν ποτέ τυχεροί; Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν αναζητούσαν τις ευκαιρίες που θα τους έδιναν την ευκαιρία για επιτυχία, πλούτο και ευτυχία. Το μυστικό είναι ότι οι ευκαιρίες είναι εκεί έξω και απλώς περιμένουν να τις αξιοποιήσετε.
Τι να κάνετε
Αδράξτε κάθε ευκαιρία και αναλάβετε τον κίνδυνο με τον οποίο ενδεχομένως αυτή συνεπάγεται. Μάθετε πώς να βγείτε από τη ζώνη της άνεσής σας. Θυμηθείτε, ποτέ δεν θα είστε έτοιμοι, έτσι κι αλλιώς!

6. Δεν επιθυμούν να δουλέψουν πιο σκληρά

Η τάση που έχουμε οι περισσότεροι είναι να ανταμειφτούμε προτού καταβάλουμε όλη αυτή την προσπάθεια με την οποία συνεπάγεται το κέρδος. Με άλλα λόγια θέλουμε να κερδίσουμε κάτι άμεσα και με τον λιγότερο δυνατό κόπο και όταν δούμε ότι αυτό είναι ανέφικτο τα παρατάμε.  Οι άνθρωποι που τα παρατάνε επομένως επιζητούν άμεση ικανοποίηση και δεν ξέρουν να επιμένουν. Επιπλέον σύμφωνα με τους ειδικούς η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο χώρο εργασίας τους μπορεί να τους αποσπάσει περαιτέρω. Μια μελέτη έχει διαπιστώσει ότι οι μη «κινητοποιημένοι» υπάλληλοι χάνουν χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εργασία τους.
Τι να κάνετε
Είναι απλό: να έχετε κατά νου ότι ακόμη και ο πιο ταλαντούχος άνθρωπος στον κόσμο εργάζεται σκληρά για να πάρει αυτό που θέλει. Η δουλειά είναι πάντα αποτελεσματικότερη από το ταλέντο. Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι η επιτυχία είναι 80% σκληρή δουλειά και 20% ταλέντο.

7. Συχνά παίζουν το… παιχνίδι των κατηγοριών

Η αποτυχία είναι πάντα λάθος κάποιου άλλου για εκείνους που αποτυγχάνουν. Η αντίληψη αυτή όμως εγγυάται την επόμενη αποτυχία. Όσοι από αυτούς έχουν χωρίσει θα σου που σίγουρα ότι δεν είναι δικό τους λάθος ότι ο γάμος τους έπεσα στα βράχια. Ήταν λάθος του συντρόφου τους, φυσικά!
Είναι γεγονός ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τι κάνουν άλλοι άνθρωποι ή πώς σκέφτονται. Αναγνωρίζοντας ότι η αποτυχία ήταν ως επί το πλείστον δικό σας λάθος θα σας βοηθήσει να αναλύσετε τι συνέβη και θα σας να αποφύγετε αυτήν την παγίδα την επόμενη φορά. Μόλις το κάνετε αυτό, θα είστε καλύτερα παρακινημένοι να προχωρήσετε μπροστά.
Τι να κάνετε
Αναλάβετε την ευθύνη για το τι συνέβη σε εσάς. Όταν συνειδητοποιείτε ότι έχετε πλήρη ευθύνη για τη ζωή σας, όλα είναι πιο εύκολα μετά. Ένας άνθρωπος μπορεί να αποτύχει πολλές φορές, αλλά αυτό δεν θεωρείται αποτυχία μέχρι να αρχίσει να κατηγορεί κάποιον άλλο – John Burroughs. Σταματήστε να παραπονιέστε και να αρχίσετε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τη ζωή σας.

8. Δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τον χρόνο τους με σύνεση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαχειριστείτε το χρόνο καλύτερα αλλά οι μη κινητοποιημένοι άνθρωποι τείνουν να βρίσκουν τον πιο χρονοβόρο. Δεν μπορούν να προγραμματίσουν πολύ αποτελεσματικά το χρόνο τους και πάντα χρονοτριβούν. Ο χρόνος είναι ελαστικός. «Τεντώστε» τον. λοιπόν, έτσι ώστε να μπορείτε να πάρετε περισσότερα από αυτόν. Μόλις ξεπεράσετε το πρόβλημα της διαχείρισης του χρόνου, θα νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση γιατί θα μπορείτε να επαινέσετε τον εαυτό σας για την επίτευξη όσων οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν πραγματικά δύσκολα. Η αναγνώριση αυτή των επιτευγμάτων σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε σε κίνητρο.
Τι να κάνετε
Ο καλύτερος τρόπος να παραμείνετε σε κίνητρο, όσον αφορά το χρόνο, είναι να επαναλάβετε στον εαυτό σας ότι είστε ο μόνος που μπορεί να ελέγξει το χρόνο σας. Κανείς ή τίποτε άλλο δεν μπορεί να το κάνει για εσάς. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα: πριν πέσετε για ύπνο, σημειώστε σε ένα χαρτί τις υποχρεώσεις που πρέπει να φέρετε εις πέρας την ημέρα που έρχεται. Ιεραρχήστε τες, τοποθετώντας πρώτες στη λίστα τις πιο επείγουσες. Τις υπόλοιπες μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε μια άλλη ημέρα. Διαμορφώστε ένα πρόγραμμα που γνωρίζετε ότι μπορείτε να φέρετε εις πέρας.

9. Δεν πιστεύουν ότι είναι ταλαντούχοι

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι δεν έχουν ταλέντο ή ότι τους λείπει η δημιουργικότητα τότε είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν και πολλά πράγματα. Ωστόσο, όταν επικεντρώνονται στις πραγματικές δεξιότητες, τα ταλέντα και τις κλίσεις τους αποκτούν περισσότερα κίνητρα. Θυμηθείτε: οι αρνητικές σκέψεις θα σας οδηγήσουν προς τα κάτω σε έναν φαύλο κύκλο, ενώ οι θετικές σκέψεις σας βοηθούν να ξεχωρίσετε από το πλήθος.
Τι να κάνετε
Πιστέψτε στον εαυτό σας και τα ταλέντα που έχετε. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει κάποιο ταλέντο. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι απλώς να το ανακαλύψετε.

10. Βασίζονται στα κοινωνικά μέσα

Οι έρευνες για τη χρήση των κοινωνικών μέσων από τους μαθητές επισημαίνουν ότι παρατηρείται μείωση της δημιουργικότητας τους, λιγότερη επιτυχία στις γραπτές εξετάσεις και αύξηση του φόρτου εργασίας για αυτούς τους μαθητές. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλουν στη μείωση των βαθμών τους και στις κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί απογοητεύονται και όχι μόνο οι μαθητές.  Η ωριμότητα και η πραγματική επιτυχία θα έρθει όταν σταματάτε να αναρτάτε κάθε λεπτομέρεια της ζωής σας στα social media.
Τι να κάνετε
Κάντε ένα διάλειμμα με τα κοινωνικά μέσα. Προσπαθήστε να τα χρησιμοποιήσετε με σύνεση και χωρίς υπερβολές. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στους στόχους σας αν χάσετε τον έλεγχο.
Extra tip: Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε σε κίνητρο είναι να προετοιμαστείτε για εμπόδια και αποτυχίες προτού καν να συμβούν. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της απογοήτευσης.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version