Όταν ο Steve Jobs έχτιζε την Apple πριν από 42 χρόνια, η τύχη είχε σημασία. Σημασία είχε το σωστό μέρος, ο σωστός χρόνος, η σωστή ιδέα αλλά και η υψηλή ευφυΐα. Την τύχη δεν μπορείτε να την ελέγξετε, αλλά μπορείτε να αναγνωρίζετε ποιο είναι το σημάδι της υψηλής ευφυΐας.
Μπορείτε, σε μεγάλο βαθμό, να ελέγξετε πόσο έξυπνοι είστε. Μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητά σας να μαθαίνετε πιο γρήγορα. Μπορείτε να βελτιώσετε την κρίση σας. Μπορείτε να βελτιώσετε τις ικανότητές σας στη λήψη αποφάσεων.
Θέλετε να γίνετε πιο έξυπνοι; Δείτε πώς θα το καταφέρετε, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες
Και μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε τους έξυπνους ανθρώπους, πράγμα που είναι ένα πλεονέκτημα, διότι είναι δύσκολο να περιβάλλετε τον εαυτό σας με έξυπνους ανθρώπους αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τους έξυπνους ανθρώπους.
Το Νο1 σημάδι υψηλής ευφυΐας, σύμφωνα με τον Steve Jobs
Σύμφωνα με τον Jobs, το σημάδι είναι η ρευστή νοημοσύνη.
Αλλά ένα μεγάλο μέρος είναι η δυνατότητα να μπορείς να κάνεις ζουμ, όπως όταν βρίσκεσαι σε μια πόλη και μπορείς να δεις το όλο θέμα από τον 80ο όροφο και κάτω στην πόλη. Και ενώ οι άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να καταλάβουν πώς να πάνε από το σημείο Α στο σημείο Β, διαβάζοντας αυτούς τους ηλίθιους μικρούς χάρτες, εσείς μπορείτε να το δείτε μπροστά σας. Μπορείς να τα δεις όλα.
Και μπορείς να κάνεις συνδέσεις που σου φαίνονται προφανείς, επειδή μπορείς να τα δεις όλα.
Αυτό είναι το θέμα με την ευφυΐα. Ανεξάρτητα από το πόσες πληροφορίες μπορείτε να συγκρατήσετε -ανεξάρτητα από τον βαθμό αποκρυσταλλωμένης ευφυΐας που διαθέτετε- το να έχετε μια εξαιρετική μνήμη δεν θα σας βοηθήσει απαραίτητα να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις- όλοι γνωρίζουμε έξυπνους ανθρώπους που κατά καιρούς δυσκολεύονται να πάρουν μια απλή απόφαση.
Αυτό που περιγράφει ο Jobs είναι η ρευστή νοημοσύνη, η ικανότητα να μαθαίνεις και να συγκρατείς νέες πληροφορίες και να χρησιμοποιείς αυτή τη γνώση για να λύσεις ένα πρόβλημα. Να μάθεις μια νέα δεξιότητα. Να ανακαλέσεις υπάρχουσες αναμνήσεις και να τις τροποποιήσεις με νέες γνώσεις.
Ο Jobs λέει ότι δεν πρέπει να είσαι μόνο έξυπνος με τα βιβλία (όχι ότι υπάρχει κάτι κακό σε αυτό) αλλά να είσαι πραγματικά έξυπνος.
Για τον Jobs, αυτό είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο προς την υψηλή νοημοσύνη. Ένιωθε ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι διακρίνονται για τη δημιουργία συνδέσεων. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις συνδέσεις αν δεν συλλέξεις μια ποικιλία εμπειριών που μπορείς στη συνέχεια να συνδέσεις.
Όπως είπε ο Τζομπς, ένα από τα περίεργα πράγματα του να είσαι έξυπνος είναι ότι όλοι σε βάζουν σε αυτό το μονοπάτι. Να πας στο λύκειο, να πας στο πανεπιστήμιο.
Αλλά το βασικό πράγμα που προκύπτει είναι ότι είχαν μια ποικιλία εμπειριών από τις οποίες μπορούσαν να αντλήσουν προκειμένου να προσπαθήσουν να λύσουν ένα πρόβλημα με μοναδικό τρόπο.
Ένα από τα πράγματα που θα σας πιέσουν πολύ να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια κατεύθυνση. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αποκτήσετε διαφορετικές εμπειρίες. Να κάνεις συνδέσεις που είναι καινοτόμες; Να συνδέσετε δύο εμπειρίες μεταξύ τους;
Πρέπει να μην έχετε την ίδια «σακούλα» εμπειριών με όλους τους άλλους. Αλλιώς θα κάνετε τις ίδιες συνδέσεις.
Αυτό είναι το δεύτερο βήμα. Πρέπει να δοκιμάζεις νέα πράγματα. Πρέπει να μάθεις νέα πράγματα, ακόμη και αν η μάθηση αυτών των πραγμάτων δεν φαίνεται να έχει σαφή σκοπό. Πρέπει να κάνεις πράγματα που δεν είναι άνετα, γιατί αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι τεντώνεις τον εαυτό σου σε νέους τομείς.
Το να μαθαίνεις περισσότερα για κάτι που ήδη γνωρίζεις είναι πιο εύκολο και παραδόξως ανακουφιστικό. Αλλά τότε θα έχεις την ίδια «σακούλα» εμπειριών και θα κάνεις τις ίδιες συνδέσεις με όλους τους άλλους.
Όσο περισσότερα γνωρίζετε για ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων, τόσο περισσότερο μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη της συνειρμικής μάθησης, τη διαδικασία της συσχέτισης κάτι νέου με κάτι που ήδη γνωρίζετε.
Όσο περισσότερο μαθαίνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσετε να συσχετίσετε την παλιά γνώση με νέα πράγματα και τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσετε να λύσετε ένα πρόβλημα ή να αντιμετωπίσετε ένα δίλημμα με νέο τρόπο.