Site icon Όλο Υγεία

Τοξικές σχέσεις: 5 άγνωστες συνέπειες για την υγεία σας σύμφωνα με τους ειδικούς

τοξικές Σχέσεις

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους έχει φανεί πως κάποιες τοξικές σχέσεις μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την υγεία μας.

Η εικόνα ζευγαριών που περπατούν χέρι χέρι ή ανταλλάσσουν φιλιά μπορεί να προξενήσει ένα αίσθημα ζήλιας σε κάποιον που είναι μόνος του. Όμως οι σχέσεις από μόνες τους δεν έχουν μόνο θετικά να προσφέρουν. Συχνά συνοδεύονται από θλίψη, θυμό, στρες, σύγχυση. Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους έχει φανεί πως οι σχέσεις μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία.

5 συνέπειες που έχουν στην υγεία οι τοξικές σχέσεις

  1. Αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο
  2. Προβλήματα πνευματικής υγείας
  3. Αρνητικές συνέπειες συνολικά στην υγεία
  4. Συσσώρευση στρες
  5. Χαμηλότεροι ρυθμοί αποθεραπείας

1. Αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο

Μία ερωτική σχέση ή ένας γάμος με πολύ στρες μπορεί να συμβάλει σε καρδιακές νόσους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2000 σε έκδοση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Στην έρευνα αυτή υποστηρίχθηκε πως οι γυναίκες που κατά δήλωσή τους βίωναν μέτριο έως έντονο στρες στον γάμο τους, είχαν 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν χειρουργείο καρδιάς, να πάθουν έμφραγμα ή να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με γυναίκες που ήταν σε μη στρεσογόνους γάμους.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν ενώ οι ερευνητές είχαν λάβει υπόψιν και σταθμίσει άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα, ο διαβήτης, οι αυξημένοι δείκτες χοληστερίνης και η υψηλή πίεση.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας συμπληρώθηκαν και από αυτά μιας άλλης έρευνας που δημοσιεύθηκε το 2006 στην Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας, που αναδείκνυαν πως η ποιότητα του γάμου και το υποστηρικτικό περιβάλλον παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη χρόνιων παθήσεων όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Η έρευνα έδειξε πως οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και κακή ποιότητα γάμου είχαν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες απώλειας της ζωής τους σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών, σε σχέση με ασθενείς με την ίδια κατάσταση υγείας αλλά έναν γάμο με καλή επικοινωνία και συναισθηματική υποστήριξη.

2. Προβλήματα πνευματικής υγείας

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως μια σταθερή και αφοσιωμένη σχέση κάνει καλό στην πνευματική μας υγεία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη πως μια σχέση με δυσκολίες και εντάσεις έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Αρνητικές συμπεριφορές, όπως εχθρικότητα και επικρίσεις στη διάρκεια διαφωνιών μέσα στη σχέση έχουν συνδεθεί με αρνητικό αντίκτυπο στην πνευματική υγεία των εμπλεκόμενων, ενώ και μια έρευνα του 2003 κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι επέλεξαν να μείνουν μόνοι διατήρησαν καλύτερη πνευματική υγεία από αυτούς που έμειναν σε μια ταραχώδη σχέση. Επίσης, οι πολλοί χωρισμοί έχει φανεί πως επιβαρύνουν την πνευματική υγεία.

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2004 στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, οι γυναίκες που είχαν βιώσει πληθώρα χωρισμών ή και διαζυγίων, είχαν επιβαρύνει σημαντικά την πνευματική τους υγεία, ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα ένα διαζύγιο έχει αντίκτυπο και στην γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.

3. Αρνητικές συνέπειες συνολικά στην υγεία

Ένας μη ευτυχισμένος γάμος μπορεί να βλάψει πέρα από τη διάθεσή μας και την σωματική μας υγεία. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει πως το στρες ενός γάμου με προβλήματα μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία που συγκρίνονται με αυτές που προκαλούνται από πιο κλασικούς ζημιογόνους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η έλλειψή σωματικής άσκησης.

Οι εντάσεις και οι σοβαροί καυγάδες εντός γάμου ή σχέσης έχουν συνδεθεί με την πρόκληση προβλημάτων όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη, υψηλούς γλυκαιμικούς δείκτες, πεσμένο ανοσοποιητικό. Επίσης, έχει προκύψει από έρευνες πως οι γυναίκες είναι αυτές των οποίων η υγεία επηρεάζεται αρνητικά περισσότερο σε σχέση με των αντρών.

4. Συσσώρευση στρες

Το στρες εντός γάμου μπορεί να αποδειχτεί μια χρόνια κατάσταση. Έρευνες έδειξαν πως το στρες του γάμου εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής, και προκαλεί προβλήματα σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων των εμπλεκόμενων.

Για παράδειγμα, έρευνα του 2005 επικεντρώθηκε στο πώς οι εντάσεις μέσα στο ζευγάρι επηρεάζουν και την απόδοση στην εργασία, και έδειξε πως όσοι βίωναν έντονα στρεσογόνες καταστάσεις στο σπίτι είχαν υψηλά επίπεδα άγχους και στη δουλειά τους, που εκδηλώνονταν και με υψηλή πίεση και αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που συνδέεται με το άγχος.

5. Χαμηλότεροι ρυθμοί αποθεραπέιας

Οι σχέσεις με προβλήματα και εντάσεις συντελούν όχι μόνο σε ανάπτυξη προβλημάτων υγείας αλλά και στην πιο αργή και λιγότερο αποτελεσματική αποθεραπεία.

Ασθενείς με προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γάμο τους, πέρα από τα αυξημένα επίπεδα στρες ή ίσως εν μέρει και λόγω αυτών, δυσκολεύονται περισσότερο να δουν βελτίωση στην κατάσταση της υγείας τους και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για μια αποτελεσματική θεραπεία.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως οι ασθενείς που είναι δυσαρεστημένοι με τον γάμο τους είναι συνήθως και λιγότερο συνεργάσιμοι με τους γιατρούς και πρόθυμοι να ακολουθήσουν με συνέπεια τις οδηγίες αυτών.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version