Το σύνδρομο του Οθέλλου: Πότε η ζήλια του συντρόφου σας είναι παθολογική

Φανταστείτε ένα άτομο που είναι τόσο απορροφημένο από τη ζήλια που υποβάλλει τον σύντροφό του σε τεστ ανιχνευτή ψεύδους κάθε φορά που επιστρέφει στο σπίτι, παρακολουθεί συνεχώς τις δραστηριότητες του συντρόφου του ελέγχοντας τα τηλέφωνα, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πολλές φορές την ημέρα, και φτάνει στο σημείο να περιορίζει τον σύντροφό του από το να παρακολουθεί τηλεοπτικές εκπομπές ή να κοιτάζει περιοδικά με το αντίθετο φύλο.

Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο βγαλμένο από ταινία, είναι μια σκληρή πραγματικότητα για τα άτομα που παλεύουν με το «σύνδρομο του Οθέλλου».

Τι είναι το σύνδρομο του Οθέλλου

Πήρε το όνομά του από τον διάσημο ζηλιάρη χαρακτήρα του έργου του Σαίξπηρ, τον Οθέλλο, του οποίου η αβάσιμη ζήλια οδηγεί στην καταστροφή του ιδίου και των αγαπημένων του προσώπων.

Αυτή η ασυνήθιστη ψυχιατρική πάθηση οδηγεί τα άτομα να πιστεύουν παράλογα ότι ο ερωτικός τους σύντροφος είναι άπιστος, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτή την πεποίθηση.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Psychiatry, το σύνδρομο Οθέλλου είναι μια ψυχιατρική κατάσταση που αποτελείται από παραληρηματική ζήλια και ευερεθιστότητα. Συχνά συνδέεται με ψυχιατρικές ή νευρολογικές διαταραχές. Οι πιο συχνές είναι η παραληρητική διαταραχή και η άνοια.

Τα άτομα με σύνδρομο Οθέλλου είναι πεπεισμένα, χωρίς καμία πραγματική απόδειξη, ότι ο σύντροφός τους τα απατά, αλλά κάνουν λάθος.

Τα σημάδια που παρουσιάζουν τα άτομα με «σύνδρομο Οθέλλου»

Επίμονη ζήλια. Το πάσχον άτομο κατηγορεί διαρκώς τον σύντροφό του για απιστία, χωρίς καμία πραγματική απόδειξη.

Σχετικό άρθρο: Ζήλεια: 5 τρόποι να την ξεπεράσετε

Εμμονικές σκέψεις. Μπορεί να ελέγχουν επανειλημμένα το τηλέφωνο, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συντρόφου τους για σημάδια απιστίας.

Αλλαγές στη συμπεριφορά. Μπορεί να γίνουν ελεγκτικοί, θέλοντας να γνωρίζουν πού βρίσκεται ο σύντροφός τους ανά πάσα στιγμή και με ποιον.

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του Οθέλλου έχουν συχνά ορισμένες νευρολογικές ή ψυχιατρικές παθήσεις. Οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίζουν ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες, που οδηγούν σε αβάσιμες κατηγορίες.

Όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια ή άνοια μπορεί να αναπτύξουν παράλογες πεποιθήσεις σχετικά με την απιστία του συντρόφου τους. Οι χρόνιοι χρήστες ουσιών μπορεί επίσης να εμφανίζουν παρανοϊκές σκέψεις ότι οι σύντροφοί τους τους απατούν.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που έπασχαν από το σύνδρομο του Οθέλλου ήταν τα 58 έτη, με τα περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται σε άνδρες (σχεδόν 2 άνδρες για κάθε γυναίκα).

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου Οθέλλου

  • Πρωτογενείς ψυχιατρικές διαταραχές (22% των περιπτώσεων)
  • Άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως εγκεφαλοαγγειακά ατυχήματα, νόσος Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια, μηνιγγίωμα και αδένωμα της υπόφυσης (52% των περιπτώσεων)
  • Φάρμακα ή άλλες ουσίες (26% των περιπτώσεων) που επηρεάζουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
  • Προηγούμενες εμπειρίες απιστίας ή εγκατάλειψης μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτών των παραληρητικών ιδεών.

Πώς επηρεάζει το σύνδρομο του Οθέλλου τις σχέσεις

Τα άτομα με παθολογική ζήλια μπορεί να επιδεικνύουν εμμονικές, ελεγκτικές και μερικές φορές ακόμη και βίαιες συμπεριφορές, καθώς προσπαθούν να διασφαλίσουν την πίστη του συντρόφου τους.

Η διαβίωση με το σύνδρομο Οθέλλου επηρεάζει σημαντικά τόσο τον πάσχοντα όσο και τον σύντροφό του. Για τον σύντροφο, οι συνεχείς κατηγορίες και οι επεμβατικοί έλεγχοι επιβαρύνουν τη σχέση, προκαλώντας άγχος και ανησυχία. Για το άτομο με το σύνδρομο, οι ψευδαισθήσεις δημιουργούν μια διαρκή κατάσταση δυσπιστίας και παράνοιας, επηρεάζοντας σοβαρά την ψυχική του ευεξία.

Η αγωνία και η σύγχυση που βιώνουν όσοι έχουν σύντροφο που πάσχει από το σύνδρομο του Οθέλλου είναι σημαντική. Οι αδυσώπητες κατηγορίες και η συνεχής παρακολούθηση μπορεί να δημιουργήσουν ένα τοξικό περιβάλλον, επιβαρύνοντας σοβαρά τη σχέση.

Η συνεχής δυσπιστία μπορεί να οδηγήσει σε συχνούς καβγάδες και διακοπή της επικοινωνίας. Τόσο το άτομο με σύνδρομο Οθέλλου όσο και ο σύντροφός του μπορεί να βιώσουν σημαντικό συναισθηματικό πόνο και άγχος.

Η κατανόηση του συνδρόμου Οθέλλου αναδεικνύει τον καταστροφικό αντίκτυπο της παράλογης ζήλιας στις σχέσεις και την ευημερία. Υπογραμμίζει τη σημασία της ψυχικής υγείας για τη διατήρηση υγιών σχέσεων και αποκαλύπτει πώς η ακραία ζήλια μπορεί να μετατρέψει το γάμο σε εφιάλτη.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top