Site icon Όλο Υγεία

Ανοιχτός γάμος μετά από 10 χρόνια μονογαμίας: 4 συμβουλές για την πολυσυντροφικότητα

πολυσυντροφικότητα γάμος

Καθώς η μονογαμία αποτελεί ζήτημα πολλών -παντρεμένων και μη- ζευγαριών, ο ανοιχτός γάμος και η πολυσυντροφικότητα αρχίζουν και γίνονται μία νέα τάση στις σχέσεις. Πώς, όμως, μπορεί κάτι τέτοιο να πετύχει χωρίς να διαλύσει τον γάμο;

Για δύο ανθρώπους που ζουν μαζί μονογαμικά για αρκετό καιρό, και αυτό συμβαίνει συνήθως σε έναν γάμο, μπορεί να είναι τρομακτικό να προσεγγίσουν μια ολοκαίνουργια δομή σχέσης. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι πρέπει να γνωρίζουν και να συναινούν για τη νέα συνθήκη. Ανάλογα με το αν ένα ζευγάρι αποφασίζει να ανοίξει τη σχέση του σεξουαλικά, ρομαντικά ή/και συναισθηματικά, η σχέση αλλάζει.

Ακόμη και εκείνοι που έχουν μονογαμική σχέση, πιθανότατα έχουν ακούσει τον όρο «ηθική και υπεύθυνη μη μονογαμία» που σχετίζεται με την πολυσυντροφικότητα. Σε αντίθεση με την ανήθικη μονογαμία -με άλλα λόγια, την απάτη ή την απιστία- οι σύντροφοι που ασκούν ηθική μη μονογαμία είναι ανοιχτοί σε συντρόφους εκτός γάμου και συχνά αυτές οι σχέσεις μπορεί να είναι καθαρά σεξουαλικές. Οι σχέσεις swing, οι ανοιχτές σχέσεις και οι μονογαμικοί τύποι σχέσεων εμπίπτουν σε αυτήν την ομπρέλα.

Στην πολυσυντροφικότητα, οι άνθρωποι μπορεί να είναι ρομαντικά, συναισθηματικά ή σεξουαλικά πολυγαμικοί και όσοι ήταν αρχικά μονογαμικοί μπορούν να ανοίξουν τη σχέση τους για διάφορους λόγους. Πάντως, ο πιο συχνός φόβος στο άνοιγμα της σχέσης ή του γάμου είναι η απώλεια του συντρόφου από κάποιον άλλο.

Πώς να χειριστείτε την έναρξη μιας πολυσυντροφικής σχέσης

Ειδικά στην αρχή, καθώς κινείστε σε νέα εδάφη και ανασφάλειες, η επαρκής επικοινωνία είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσετε, σύμφωνα με την Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, οικογενειακή θεραπεύτρια.

«Όταν πρόκειται για ζευγάρια που είναι πολυσυντροφικά, θα χρειαστεί να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους με τους συντρόφους τους», λέει η κ. Κανελλοπούλου και προσθέτει: «Ακόμα κι αν είστε μαζί 15 χρόνια και νιώθετε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας, θα χρειαστεί να εκφράσετε λεκτικά τα συναισθήματα και τα αιτήματά σας. Η ίδια η φύση της σχέσης αλλάζει και πολλά πράγματα που θεωρούνταν αυτονόητα, τώρα πρέπει να γίνουν πιο σαφή».

Το αν ένα ζευγάρι βρίσκει χαρά στην πολυσυντροφικότητα εξαρτάται από τα υπάρχοντα θεμέλια της σχέσης του. Μια νέα δομή μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για κάποιον που βρίσκεται ήδη σε μια σταθερή και στοργική σχέση. Το να ανοίξετε τη σχέση σας απλά για ενθουσιασμό -αν για παράδειγμα φοβάστε ότι λείπει το πάθος, ότι χάνετε το ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον ή ότι βαριέστε- μπορεί να μην είναι η καλύτερη αφορμή για να εξερευνήσετε την πολυσυντροφικότητα.

Οι ειδικοί επιμένουν: Η πολυσυντροφικότητα δεν μπορεί να διορθώσει μια σχέση. Εάν μια σχέση δεν λειτουργεί πλέον για διάφορους λόγους, η επιλογή της εξερεύνησης της πολυσυντροφικότητας είναι απίθανο να γίνει το «τσιρότο» που αναζητά ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι.

4 συμβουλές για να εξερευνήσετε την πολυσυντροφικότητα

Εάν σκέφτεστε να ανοίξετε τη σχέση σας ή να εξερευνήσετε την ηθική μη μονογαμία, λάβετε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές.

1. Καθιερώστε ένα πλαίσιο σχέσης

Εάν είστε κάποιος που μπορεί να ζηλεύει ή έχει ανασφάλεια απέναντι σε άλλους συντρόφους, ίσως είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα «πλαίσιο» σχέσης. Πώς θέλετε να δομήσετε τη σχέση σας; Τα ζευγάρια που ανοίγουν τη σχέση τους μπορούν να επιλέξουν να τη δομήσουν με δύο τρόπους: ιεραρχικά ή μη. Αυτό μπορεί να ξεπεράσει το σεξ, εξελισσόμενο σε κάτι ρομαντικό ή συναισθηματικό.

Σε μια ιεραρχική πολυσυντροφική σχέση, η μια σχέση χρησιμεύει ως πρωταρχική, ως μια «άγκυρα», ενώ όλες οι άλλες σχέσεις εκτός αυτής θεωρούνται δευτερεύουσες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν παρηγοριά σε μια ιεραρχική σχέση, ενώ άλλοι προτιμούν να δίνουν σε όλους τους συντρόφους τους την ίδια προσοχή. Αυτό περιλαμβάνει την ιεράρχηση του εαυτού σας και των αναγκών σας, καθώς σχετίζεται με διαφορετικούς συντρόφους.

Στη μη ιεραρχική πολυσυντροφικότητα, δεν υπάρχουν κύριοι σύντροφοι ούτε άγκυρες. Όλοι στη σχέση έχουν την ίδια προτεραιότητα και οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού, ως ομάδα.

2. Επικοινωνήστε αποτελεσματικά και θέστε σαφή όρια

Όσο προφανές κι αν ακούγεται, αυτό είναι το σημείο όπου οι προσπάθειες πολλών ζευγαριών αποτυγχάνουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, πληγωμένα συναισθήματα και αγανάκτηση. Η δυνατή επικοινωνία και τα ξεκάθαρα καθορισμένα όρια είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε αυτήν την αρχική είσοδο στον κόσμο της πολυσυντροφικότητας.

Εάν δεν έχετε ήδη συνηθίσει να συνομιλείτε μαζί, σκεφτείτε να πάτε μαζί στη θεραπεία, όπου μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Αναρωτηθείτε, ακόμα κι αν νομίζετε ότι γνωρίζετε ήδη: Ποια είναι τα όριά σας; «Προσπαθήστε να προσδιορίσετε ποιο είναι το “συναισθηματικό σας ανώτατο όριο” στις νέες σχέσεις», λέει η κ. Κανελλοπούλου και προσθέτει: «Θέλετε να βρείτε νέους φίλους που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σεξουαλική σχέση ή να αναπτύξετε μια βαθιά, οικεία σχέση με κάποιον άλλο και να ερωτευτείτε; Ή μήπως κάτι ενδιάμεσο;».

3. Κάντε ασφαλές σεξ και μη φοβάστε να μιλήσετε για τη σεξουαλική υγεία

Ένας σημαντικός τομέας συζήτησης είναι η σεξουαλική υγεία και ο έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ανάλογα με τη δομή της σχέσης, εξασκηθείτε στο να ενημερώνεστε για το σεξουαλικό ιστορικό των συντρόφων σας κάθε τόσο. Μπορείτε ακόμη και να προγραμματίσετε μια ημερομηνία εξετάσεων, εάν αυτό είναι κάτι στο οποίο είστε όλοι ανοιχτοί!

4. Πάρτε το χρόνο σας

Αν αρχίσετε να νιώθετε ότι τα ραντεβού ή το σεξ εκτός μιας μονογαμικής σχέσης σάς καταβάλλουν και πιάνετε τον εαυτό σας να επιστρέφει στη μονογαμία, δεν πειράζει. Να είστε χαλαροί με τον εαυτό σας. Εάν φοβάστε, μπορείτε πάντα να κάνετε ένα διάλειμμα και μετά να προσπαθήσετε ξανά.

Τελικά, η επιλογή να εξερευνήσετε την πολυσυντροφικότητα είναι δική σας. Απλώς καταλάβετε ότι το ταξίδι δεν είναι ενιαίο για όλους. Αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε τη διαδικασία. Φροντίστε να υπενθυμίζετε τακτικά στον εαυτό σας ότι τα πάτε περίφημα και ότι, στο τέλος της ημέρας, είτε είστε ελεύθεροι, μονογαμικοί ή πολυγαμικοί, η αγάπη είναι άφθονη.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version