Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η γλώσσα του σώματος, η συμπεριφορά αλλά και τα πράγματα που λέμε -πολλές φορές χωρίς να τα σκεφτούμε καν- μπορεί να βλάψουν τη σχέση μας; Ποιες είναι οι φράσεις «κίνδυνος» που μπορεί να βάλουν τέλος στη σχέση σας;
Τα 10 σημάδια ότι είστε τοξικοί στις σχέσεις – Πώς να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας
Επικοινωνία στις σχέσεις: Ποιες είναι οι 6 φράσεις που βάζουν τη σχέση σας σε κίνδυνο
Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω σε κάθε σχέση. Μπορεί να θρέψει τη σύνδεση, να ενισχύσει την κατανόηση και να χτίσει μια διαρκή οικειότητα. Αντίθετα, η προβληματική επικοινωνία μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη, να δημιουργήσει πικρία και, τελικά, να οδηγήσει στη διάλυση ακόμα και των πιο ισχυρών δεσμών. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα.
Ενώ η αποτελεσματική επικοινωνία δίνει τη δυνατότητα στα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν μαζί τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής, η ανεπαρκής επικοινωνία τα αφήνει με την αίσθηση ότι δεν τα ακούν, ότι δεν τα καταλαβαίνουν και ότι είναι αποσυνδεδεμένα. Αυτό το άρθρο εξετάζει λεπτές αλλά επιζήμιες μορφές επικοινωνίας που μπορούν να σαμποτάρουν τις σχέσεις, προσφέροντας πληροφορίες για το τι πρέπει να αποφεύγετε και πώς να καλλιεργήσετε πιο υγιείς και ικανοποιητικές αλληλεπιδράσεις.
Η Rachel Glik, Αμερικανή ψυχοθεραπεύτρια με εμπειρία άνω των 30 ετών και συντάκτις στο CNBC, μοιράζεται μερικές φράσεις που αποτελούν σημαντικές ενδείξεις προβλημάτων σε μια σχέση. «Πολλά από τα ζευγάρια που συναντώ απλώς δεν αντιλαμβάνονται πώς οι λέξεις και η γλώσσα του σώματός τους – ακόμα και όταν δεν φωνάζουν – δείχνουν έλλειψη σεβασμού», δήλωσε στο CNBC.
«Έχω δει ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη που κλονίστηκε σε έντονους και άσχημους καβγάδες. Άλλοι χάνουν την αίσθηση εμπιστοσύνης από σαρκαστικά σχόλια, στραβές ματιές ή ακόμα και υποτίμηση».
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εξετάσουμε τις μορφές επικοινωνίας που περνούν απαρατήρητες. Η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για να αναλάβετε την ευθύνη για τα όσα λέτε. Παρόλο που οι παρακάτω φράσεις μπορεί να φαίνονται αθώες μεμονωμένα, με την πάροδο του χρόνου μπορούν να κάνουν τον σύντροφό σας να αισθάνεται μειωμένος και μη αγαπημένος – και να θέσουν ολόκληρη τη σχέση σε κίνδυνο.
Η αποτελεσματική επικοινωνία σε μία σχέση
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι τα θεμέλια κάθε υγιούς σχέσης. Είναι κάτι περισσότερο από απλή συζήτηση. Σημαίνει να ακούτε πραγματικά, να κατανοείτε και να ανταποκρίνεστε με προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου σας. Αυτό περιλαμβάνει τις καλές στιγμές αλλά και τις δύσκολες.
Όπως τονίζεται σε μια μελέτη με τίτλο Communication, the Heart of a Relationship: Examining Capitalization, Accommodation, and Self-Construal on Relationship Satisfaction οι ενεργές και εποικοδομητικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα όταν γιορτάζουμε καλά νέα, είναι σημαντικές για να νιώθουμε ικανοποιημένοι από τη σχέση. Αυτό σημαίνει να συμμερίζεστε πραγματικά τη χαρά του συντρόφου σας και να δείχνετε ενθουσιασμό για τα επιτεύγματά του.
Αντίθετα, οι παθητικές ή καταστροφικές αντιδράσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμιες. Πέρα από τον εορτασμό των επιτυχιών, η υγιής επικοινωνία περιλαμβάνει επίσης την εποικοδομητική αντιμετώπιση στις διαφωνίες και τις συγκρούσεις. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε τις προσωπικές επιθέσεις, να ακούτε ενεργά την οπτική του συντρόφου σας και να συνεργάζεστε για την εξεύρεση λύσεων.
Οι 10 φράσεις που λέει κάποιος που θέλει να σας χειραγωγήσει και να ελέγξει τις αποφάσεις σας
Η προαναφερθείσα έρευνα τονίζει τη σημασία των ενεργών και εποικοδομητικών αντιδράσεων τόσο σε στιγμές χαράς όσο και σε καταστάσεις σύγκρουσης. Ανταποκρινόμενοι με έναν τρόπο που δείχνει στον σύντροφό σας ότι τον νοιάζεστε και τον εκτιμάτε, χτίζετε εμπιστοσύνη, ενισχύετε τον δεσμό σας και δημιουργείτε μια πιο ικανοποιητική σχέση.
Οι 6 συμπεριφορές που «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» σε μία σχέση:
- Ταπείνωση και υποτίμηση
- Σαρκασμός και χλευασμός
- Διαστρέβλωση της πραγματικότητας
- Σας λένε ή λέτε πράγματα που προσβάλλουν ή επικρίνουν
- Μετακυλούν ή μετακυλείτε τις ευθύνες στον άλλον
- Επιλέγουν ή επιλέγετε να μην δείξετε κατανόηση αλλά να συμβουλεύσετε και να διορθώσετε
1. Ταπείνωση και υποτίμηση – είτε είστε μόνοι σας ή και δημόσια
Παραδείγματα:
«Αλήθεια; Θα φας και δεύτερο πιάτο;»
«Αχ, το κάνει πάντα αυτό»
«Άσ’ τον, μην του δίνεις σημασία»
2. Σαρκασμός και χλευασμός που σκοπό έχουν να προσβάλλουν
Παραδείγματα:
«Μπράβο που φώναξες στα παιδιά. Συγχαρητήρια»
«Αυτό θα φορέσεις;»
«Ναι, λες και αξίζει να είσαι περήφανος γι’ αυτό»
3. Χειριστική γλώσσα που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα
Παραδείγματα:
«Όχι, δεν έγινε έτσι»
«Ποτέ δεν το είπα αυτό. Δεν με κατάλαβες»
«Είσαι τρελός αν το πιστεύεις πραγματικά αυτό»
4. Σας λένε ή λέτε πράγματα που προσβάλλουν, επιπλήττουν, επικρίνουν, υποτιμούν ή στιγματίζουν
Παραδείγματα:
«Τον κακομαθαίνεις πάρα πολύ, επειδή σε κακομάθησε κι εσένα η μητέρα σου»
«Είσαι μεγάλος εγωιστής»
«Αυτή είναι απλά ναρκισσιστική συμπεριφορά»
5. Μετακυλούν ή μετακυλείτε τις ευθύνες στον άλλον
Παραδείγματα:
«Δεν μου αρέσει να φωνάζω, αλλά με κάνεις να φωνάζω γιατί με νευριάζεις τόσο πολύ»
«Με κάνεις να έχω τύψεις λες και φταίω»
«Ίσως αν προσπαθούσες λίγο παραπάνω, δεν θα χρειαζόταν να εμπλακώ»
6. Επιλέγουν ή επιλέγετε να μην δείξετε κατανόηση αλλά να προχωρήσετε με συμβουλές, ανάκριση, επίδειξη ανωτερότητας ή συνεχή διόρθωση
Παραδείγματα:
«Γιατί δεν μου το είπες νωρίτερα;»
«Γιατί απλά δεν τον αγνοείς;»
«Το έχω κάνει αυτό άπειρες φορές. Δεν είναι και τόσο δύσκολο»
Συμβουλές για καλύτερη επικοινωνία: ενσυνείδηση
Αν και αυτό μπορεί να μην λύσει όλα τα προβλήματα σε μία σχέση, ένα καλό εργαλείο είναι η παύση. Είτε πρόκειται για μια στιγμή απομόνωσης, μια βόλτα για να αναπνεύσετε και να χαλαρώσετε, είτε για την επινόηση μιας λέξης «κώδικα» για να σταματάτε όταν η ατμόσφαιρα γίνεται τεταμένη, η ιδέα είναι η ίδια.
Κάντε ό,τι χρειάζεται για να καταστείλετε την παρορμητική αντίδραση. Αυτό το πετυχαίνουμε συνήθως με το να μακρύνουμε τον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στα θυμωμένα, παρορμητικά συναισθήματά σας και την ανάγκη να τα εκφράσετε με λόγια.
Η παύση μπορεί να διαρκέσει ένα λεπτό, πέντε λεπτά ή ακόμα και πέντε ημέρες. Αυτός ο μηχανισμός επιβράδυνσης είναι εξαιρετικά ευεργετικός στις σχέσεις, επειδή μας κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε επικριτικές και καταδικαστικές λέξεις.
Οι χειρότερες συμπεριφορές που βλάπτουν την ευτυχία σας, σύμφωνα με ψυχοθεραπευτές
Ουσιαστικά, η προεργασία πριν ανοίξετε το στόμα σας είναι το πιο σημαντικό και καθοριστικό κομμάτι των συζητήσεων που θεραπεύουν αντί να καταστρέφουν τη σχέση σας. Η παύση και η προετοιμασία έχουν να κάνουν με την εσωτερική σας σύνδεση για άντληση ενέργειας, πριν αναζητήσετε ενέργεια από τον σύντροφό σας.