Site icon Όλο Υγεία

Τα 6 σημάδια ότι ένας γάμος θα καταλήξει σε διαζύγιο, σύμφωνα με ψυχολόγο – Πώς να το αποτρέψετε

διαζύγιο

Μια κλασική μελέτη του 1997 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Marriage and Family ανέλυσε δεδομένα πάνω από μια δεκαετίας από χιλιάδες παντρεμένα ζευγάρια για να ανακαλύψει τις κύριες αιτίες που οδηγούν σε διαζύγιο. Κατέληξε σε έξι σημάδια.

Ενώ η έρευνα διεξήχθη σχεδόν πριν από 30  χρόνια, τα αποτελέσματα είναι τόσο σημαντικά σήμερα όσο και την ημέρα που πρωτοδημοσιεύτηκαν.

Πώς να ξεπεράσετε έναν οδυνηρό χωρισμό – 7 τρόποι να πάτε παρακάτω

Γάμος: 6 σημάδια που δείχνουν ότι θα καταλήξει σε διαζύγιο

  1. Απάτη/Απιστία
  2. Ανόητη σπατάλη χρημάτων
  3. Κατανάλωση αλκοόλ και/ή χρήση ναρκωτικών
  4. Ζήλια
  5. Κυκλοθυμία
  6. Ενοχλητικές συνήθειες

1. Απάτη/Απιστία

Η απιστία παραμένει ένας από τους κύριους προδρόμους του διαζυγίου, υπονομεύοντας σημαντικά την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική ασφάλεια μέσα σε μια σχέση. Όταν ένας σύντροφος παραβιάζει τη δέσμευση της πίστης, οδηγεί σε βαθύ συναισθηματικό πόνο και μια αίσθηση προδοσίας. Αυτή η παραβίαση μπορεί να διαβρώσει τα θεμέλια της σχέσης, καθιστώντας δύσκολο για το «θύμα» να ανακτήσει την εμπιστοσύνη ή την πλήρη αποκατάσταση της σχέσης.

Οι ψυχολογικές μελέτες δείχνουν σταθερά ότι η απιστία δεν είναι απλώς μια σωματική πράξη, αλλά μια παραβίαση της συναισθηματικής δέσμευσης και ακεραιότητας, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς συζυγικού δεσμού. «Σύμφωνα με την προηγούμενη βιβλιογραφία, η απιστία συνδέθηκε με μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των πιθανοτήτων διαζυγίου», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης του 1997, Paul Amato και Stacy Rogers.

2. Ανόητη σπατάλη χρημάτων

Οι οικονομικές διαφωνίες είναι η κύρια αιτία συζυγικών προβλημάτων, που συχνά επιδεινώνονται από τις ανεύθυνες συνήθειες δαπανών του ενός συντρόφου. Όταν ο ένας σύζυγος παίρνει σταθερά οικονομικές αποφάσεις χωρίς να συμβουλευτεί τον άλλον ή αγνοεί τους συμφωνηθέντες προϋπολογισμούς, μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια, άγχος και τελικά σε συζυγική κατάρρευση.

Αυτό το ζήτημα υπερβαίνει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα -αντανακλά βαθύτερα ζητήματα σεβασμού, επικοινωνίας και αμοιβαίων στόχων μέσα στη σχέση. Επειδή η «οικονομική απιστία» είναι η κύρια αιτία συζυγικών προβλημάτων, οι ερευνητές δημιούργησαν μια κλίμακα οικονομικής απιστίας για να μετρήσουν την έκταση του προβλήματος.

3. Κατανάλωση αλκοόλ και/ή χρήση ναρκωτικών

Η κατάχρηση ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή της χρήσης ναρκωτικών, μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά τον γάμο και αναφέρεται συχνά ως πρόδρομος του διαζυγίου. Οι διαταραχές χρήσης ουσιών μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά, να βλάψουν την κρίση και να οδηγήσουν σε συναισθηματική αστάθεια, δημιουργώντας ένα ανασφαλές ή απρόβλεπτο περιβάλλον μέσα στη σχέση.

Επτά χρόνια φαγούρα: Μην την αφήσετε να σαμποτάρει τη σχέση σας

Επιπλέον, η κατάχρηση ουσιών συχνά συσχετίζεται με άλλα ζητήματα όπως η οικονομική πίεση, η παραμέληση ευθυνών και η συναισθηματική απόσταση—όλα αυτά συμβάλλουν στη συζυγική δυσαρέσκεια και τις συγκρούσεις.

4. Ζήλια

Η ζήλια, είτε έχει τις ρίζες της σε προηγούμενες εμπειρίες είτε σε τρέχουσες ανασφάλειες, μπορεί να δηλητηριάσει μια σχέση ενισχύοντας τη δυσπιστία και τον έλεγχο των συμπεριφορών. Η υπερβολική ζήλια αντανακλά συχνά υποκείμενα ζητήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, φόβου εγκατάλειψης ή ανεπίλυτου τραύματος, που μπορεί να οδηγήσει σε εμμονικές σκέψεις, κατηγορίες και απόπειρα ελέγχου των ενεργειών του συντρόφου.

Με την πάροδο του χρόνου, η ζήλια μπορεί να καταπνίξει την οικειότητα και να διαβρώσει τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των συντρόφων, καθιστώντας τη συμφιλίωση δύσκολη χωρίς να αντιμετωπίζονται οι βαθύτερες αιτίες της.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες, περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν τη ζήλια των συζύγων ως σημαντική πίεση στη σχέση. Αυτό είναι επίσης συνεπές με το εύρημα ότι οι άνδρες ανέφεραν συνολικά λιγότερα συζυγικά προβλήματα από ό,τι οι γυναίκες.

Η θεραπεία με στόχο την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης, τη βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά τη ζήλια και να ενισχύσουν τους δεσμούς της σχέσης.

5. Κυκλοθυμία

Η χρόνια κυκλοθυμία ή η συναισθηματική αστάθεια μπορεί να επιδεινώσουν τις συζυγικές σχέσεις δημιουργώντας μια απρόβλεπτη και τεταμένη ατμόσφαιρα στο σπίτι. Οι εναλλαγές της διάθεσης, είτε προκαλούνται από υποκείμενες καταστάσεις ψυχικής υγείας είτε από στρες, μπορεί να οδηγήσουν σε συχνές συγκρούσεις, συναισθηματική αποστασιοποίηση και δυσκολία στην ήρεμη επίλυση των διαφορών.

Όταν οι διακυμάνσεις της διάθεσης του ενός συντρόφου κυριαρχούν στη δυναμική της σχέσης, μπορεί να αφήσει τον άλλον να αισθάνεται συναισθηματικά παραμελημένος ή σε αγωνία, συμβάλλοντας σε συναισθήματα δυσαρέσκειας και, τελικά, στην κατάρρευση της συζυγικής αρμονίας.

6. Ενοχλητικές συνήθειες

Με την πάροδο του χρόνου, φαινομενικά δευτερεύουσες συνήθειες ή συμπεριφορές που αρχικά φαίνονταν ελκυστικές ή ανεκτές μπορεί να γίνουν σημαντικές πηγές εκνευρισμού και έντασης σε έναν γάμο.

Είτε αφήνετε βρώμικα ρούχα, είτε καθυστερείτε και ξεχνάτε συνεχώς, αυτές οι συνήθειες μπορεί να εξαντλήσουν την υπομονή και την καλή θέληση μεταξύ των συντρόφων. Αυτό που μπορεί να ξεκινήσει ως ήπια ενόχληση μπορεί να κλιμακωθεί σε συχνές διαμάχες ή σε συναισθηματική αποστασιοποίηση, αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση.

Η θεραπεία ζεύγους συχνά επικεντρώνεται στη βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και των στρατηγικών διαπραγμάτευσης για την εποικοδομητική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση και συμβιβασμό. Η έγκαιρη αντιμετώπιση προβληματικών συνηθειών και συμπεριφορών μπορεί να τις αποτρέψει από το να γίνουν παγιωμένες πηγές σύγκρουσης που συμβάλλουν στη συζυγική δυσαρέσκεια και, ενδεχομένως, στο διαζύγιο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version