5 σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι ναρκισσιστής – Πώς θα τον αντιμετωπίσετε

ναρκισσιστής

Ο ναρκισσισμός είναι η ακραία εμπλοκή του ατόμου με τον εαυτό του σε βαθμό που να αγνοεί τις ανάγκες των άλλων. Υπάρχουν 5 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε να αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή.

Ενώ όλοι μπορεί να δείχνουν περιστασιακά ναρκισσιστική συμπεριφορά, οι αληθινοί ναρκισσιστές συχνά αγνοούν τους άλλους ή τα συναισθήματά τους. Επίσης, δεν καταλαβαίνουν την επίδραση που έχει η συμπεριφορά τους στους άλλους ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ναρκισσισμός είναι ένα χαρακτηριστικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι μέρος μιας διαταραχής προσωπικότητας.Ωστόσο δεν έχει κάθε ναρκισσιστής ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Η αιτία του ναρκισσισμού δεν είναι γνωστή. Αλλά μπορεί να συνδεθεί καταρχάς με το περιβάλλον. Οι γονείς του ναρκισιστή μπορεί να του έχουν είτε υπερβολική λατρεία είτε υπερβολική κριτική που δεν ταίριαζε με τις πραγματικές εμπειρίες και τα επιτεύγματά του.

Επίσης ο ναρκισσισμός μπορεί να συνδέεται με τα κληρονομικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.

Τα άτομα που δείχνουν σημάδια ναρκισσισμού μπορεί συχνά να είναι πολύ γοητευτικά και χαρισματικά. Συχνά δεν δείχνουν αρνητική συμπεριφορά αμέσως, ειδικά στις  ερωτικές σχέσεις . Τα άτομα που δείχνουν ναρκισσισμό θέλουν να περιβάλλουν τους εαυτούς τους με ανθρώπους που τρέφονται με το εγώ τους. Χτίζουν σχέσεις για να ενισχύσουν τις ιδέες τους για τον εαυτό τους, ακόμα κι αν αυτές οι σχέσεις είναι επιφανειακές.

Τύποι ναρκισσισμού:

Υπάρχουν δύο τύποι ναρκισσισμού στους οποίους μπορεί να εμπίπτει η ναρκισσιστική συμπεριφορά. Οι δύο τύποι μπορεί να έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά προέρχονται από διαφορετικές παιδικές εμπειρίες.

1. Μεγαλειώδης Ναρκισσισμός

Τα άτομα με αυτή τη συμπεριφορά πιθανότατα αντιμετωπίζονταν σαν να ήταν ανώτερα ή πάνω από άλλα κατά την παιδική ηλικία. Αυτές οι προσδοκίες μπορούν να τους ακολουθήσουν καθώς ενηλικιώνονται. Τείνουν να καυχιούνται και να είναι ελιτιστές.

Όσοι έχουν μεγαλοπρεπή ναρκισσισμό είναι επιθετικοί , κυριαρχούν και υπερβάλλουν τη σημασία τους. Έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και δεν είναι ευαίσθητοι.

2. Ευάλωτος Ναρκισσισμός

Αυτή η συμπεριφορά είναι συνήθως αποτέλεσμα παιδικής παραμέλησης ή κακοποίησης. Τα άτομα με αυτή τη συμπεριφορά είναι πολύ πιο ευαίσθητα. Η ναρκισσιστική συμπεριφορά βοηθά στην προστασία τους από το να αισθάνονται ανεπαρκείς. Παρόλο που αισθάνονται κατώτεροι από τους άλλους, αισθάνονται προσβεβλημένοι ή ανήσυχοι όταν οι άλλοι δεν τους συμπεριφέρονται σαν να είναι ξεχωριστοί.

Τα 5 σημάδια του ναρκισσισμού

Υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων με ναρκισσιστική συμπεριφορά που μπορεί να εντοπίσετε:

  1. Αίσθηση ότι δικαιούνται τα πάντα
  2. Χειριστική Συμπεριφορά
  3. Ανάγκη για θαυμασμό
  4. Έλλειψη ενσυναίσθησης
  5. Αλαζονεία

1. Αίσθηση ότι δικαιούνται τα πάντα

Ένα κοινό σημάδι των ατόμων με ναρκισσισμό είναι η πεποίθηση ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και αξίζουν ειδική μεταχείριση. Πιστεύουν ότι οι άλλοι πρέπει να είναι υπάκουοι στις επιθυμίες τους και ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτούς.

2. Χειριστική Συμπεριφορά

Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού είναι η χειριστική ή ελεγκτική συμπεριφορά . Ένας νάρκισσος στην αρχή θα προσπαθήσει να σας ευχαριστήσει και να σας εντυπωσιάσει, αλλά τελικά οι δικές του ανάγκες θα είναι πάντα πρώτες.

Όταν σχετίζονται με άλλους ανθρώπους, οι ναρκισσιστές θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τους ανθρώπους σε μια συγκεκριμένη απόσταση για να διατηρήσουν τον έλεγχο. Μπορεί ακόμη και να εκμεταλλεύονται τους άλλους για να κερδίσουν κάτι για τον εαυτό τους.

3. Ανάγκη για θαυμασμό

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια ενός ναρκισσιστή είναι η συνεχής ανάγκη για έπαινο ή θαυμασμό. Τα άτομα με αυτή τη συμπεριφορά πρέπει να αισθάνονται επικύρωση από τους άλλους και συχνά καυχιούνται ή υπερβάλλουν τα επιτεύγματά τους για αναγνώριση. Τους αρέσει επίσης να νιώθουν ότι τους εκτιμούν για να τονώσουν τον εγωισμό τους.

4. Έλλειψη ενσυναίσθησης

Η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι ναρκισσισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο ναρκισσιστής είναι απρόθυμος ή ανίκανος να συμπάσχει με τις ανάγκες, τις επιθυμίες ή τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Αυτό καθιστά επίσης δύσκολο για αυτούς να αναλάβουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά τους.

5. Αλαζονεία

Τα άτομα με ναρκισσιστική συμπεριφορά βλέπουν ήδη τον εαυτό τους ως ανώτερο από τους άλλους, επομένως μπορεί να γίνουν αγενείς ή καταχρηστικοί όταν δεν τυγχάνουν της μεταχείρισης που πιστεύουν ότι τους αξίζει. Ενώ θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους, μπορεί να μιλούν ή να συμπεριφέρονται με αγένεια απέναντι σε αυτούς που θεωρούν κατώτερους.

Άλλα σημάδια είναι:

  • Υπερβολή των επιτευγμάτων και των ταλέντων τους
  • Μια ενασχόληση με φαντασιώσεις επιτυχίας, δύναμης ή λαμπρότητας
  • Πεποίθηση ότι είναι πιο ξεχωριστοί ή μοναδικοί από άλλους και ότι πρέπει να συναναστρέφονται μόνο με άλλα άτομα υψηλού επιπέδου
  • Η πεποίθηση ότι οι άλλοι τους ζηλεύουν

Πώς θα αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή

Με τη σωστή θεραπεία, ορισμένοι ναρκισσιστές μπορούν να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη ζωή τους και τη ζωή των γύρω τους. Αλλά οι ναρκισσιστές συχνά δεν αναζητούν βοήθεια επειδή δεν ταιριάζει στην εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Μπορεί να χρειάζονται ενθάρρυνση για να λάβουν επαγγελματική βοήθεια.

  • Δημιουργήστε όρια. Να είστε ξεκάθαροι για τα όριά σας. Μπορεί να αναστατώσει ή να απογοητεύσει τον ναρκισσιστή, αλλά δεν πειράζει.
  • Μιλήστε για τον εαυτό σας. Όταν χρειάζεστε κάτι, να είστε σαφείς και περιεκτικοί.
  • Προσέξτε τη διατύπωσή σας. Οι ναρκισσιστές δεν δέχονται καλά την εποικοδομητική κριτική. Προσπαθήστε να κάνετε σχόλια με προσεκτικούς, θετικούς τρόπους.
  • Μείνετε ήρεμοι. Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε εάν προσπαθούν να αρχίσουν έναν καυγά ή  σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τη δική σας πραγματικότητα.
  • Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης. Η συμβίωση με έναν ναρκισσιστή μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανασφάλειας, σύγχυσης και αυτοπεποίθησης.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια βασική ομάδα ανθρώπων στη ζωή σας για να σας υποστηρίξει.
  • Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Η θεραπεία δεν θα θεραπεύσει τον ναρκισσισμό του συντρόφου σας, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε ορισμένα πράγματα. Ένας σύμβουλος μπορεί να σας δείξει τρόπους να προσεγγίσετε την επίλυση προβλημάτων με τον ναρκισσιστή.
  • Μην περιμένετε βαθιά, ουσιαστική επικοινωνία. Οι ναρκισσιστές έχουν πολύ λίγη ενσυναίσθηση, επομένως η ειλικρινής, εγκάρδια επικοινωνία συχνά δεν επιτυγχάνεται και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει ένα ξέσπασμα θυμού ή απόκριση τερματισμού λειτουργίας.

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας συνήθως δεν αλλάζουν, οπότε να το έχετε υπόψη σας. Ακόμα κι αν μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τη σχέση σας, πιθανότατα δεν θα είναι ποτέ μια υγιής σχέση.

Όλο Υγεία

Scroll to Top