12 σημάδια ότι η σχέση σας είναι υγιής – Δείτε αν έχετε τον ιδανικό σύντροφο

Τα 12 σημάδια ότι η σχέση σας είναι υγιής – Έχετε τον ιδανικό σύντροφο;

Είναι η σχέση σας υγιής ή τοξική; Υπάρχουν κάποια σημάδια στη συμπεριφορά του έτερού σας ήμισυ που δείχνουν ότι έχετε βρει τον ιδανικό σύντροφο. Πώς να τα αναγνωρίσετε και τι υποστηρίζει η επιστήμη.

Τα 10 σημάδια ότι είστε τοξικοί στις σχέσεις – Πώς να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας

Ο ιδανικός σύντροφος παρουσιάζει 12 χαρακτηριστικά σε μία σχέση. Είναι η δική σας σχέση υγιής;

Αναρωτιέστε αν η σχέση σας είναι πραγματικά υγιής; Πέρα από τον αρχικό ενθουσιασμό, μια καλή σχέση θεμελιώνεται με τον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και τις κοινές αξίες. Παρόλο που κάθε σχέση έχει τις δικές της αντιξοότητες, υπάρχουν βασικά σημάδια που φανερώνουν ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο. Αυτό το άρθρο εξερευνά τα ουσιώδη χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης και προσφέρει κατανόηση του τι κάνει μια σχέση καλή και υγιή, βοηθώντας σας να αξιολογήσετε τη δική σας σχέση με τον/τη σύντροφό σας.

Τι είναι η υγιής σχέση; Ποια είναι τα θεμέλια

Μια υγιής σχέση, στον πυρήνα της, βασίζεται σε:

  • Συναισθηματική σύνδεση: Ενσυναίσθηση και καλοσύνη. Η επίδειξη ενσυναίσθησης σημαίνει κατανόηση και συμμετοχή στα συναισθήματα του συντρόφου σας, ενώ η καλοσύνη εκδηλώνεται με μικρές χειρονομίες αγάπης και υποστήριξης.
  • Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία: Αξιοπιστία και δέσμευση. Το να είστε αξιόπιστοι σημαίνει να είστε παρόντες για τον σύντροφό σας, να τηρείτε τις υποσχέσεις σας και να είστε κάποιος στον οποίο μπορεί να βασιστεί. Η δέσμευση δηλώνει αφοσίωση στη σχέση και προθυμία να αντιμετωπίσετε μαζί τις προκλήσεις.
  • Σεβασμό στα όρια του άλλου: Αμοιβαίος σεβασμός στα όρια. Αυτό συνεπάγεται σεβασμό στον προσωπικό χώρο, τις απόψεις και τα όρια του άλλου, ακόμα και όταν διαφωνείτε.
  • Ομαδική συνεργασία: Η ικανότητα να λειτουργείτε ως ομάδα. Οι υγιείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από συνεργασία, συμβιβασμό και μια κοινή προσπάθεια για την επίτευξη των κοινών στόχων σας.
  • Κοινές αξίες και στόχους: Παρόμοιες αξίες και στόχοι. Οι κοινές αξίες και οι στόχοι είναι καθοριστικοί για την πορεία που έχει μία σχέση. Για παράδειγμα, αν ένας σύντροφος δίνει προτεραιότητα στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ενώ ο άλλος όχι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβάλλουν σε μια υγιή σχέση, και μερικά είναι πολύ προσωπικά για τον καθένα μας. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα εύλογο επίπεδο αξιοπιστίας και να νιώθετε και οι δύο ότι ο άλλος σας δίνει προτεραιότητα και είναι πιστός στον λόγο του σε κάθε βήμα», δηλώνει η Καναδή ψυχοθεραπεύτρια Natacha Duke, MA, RP, σύμφωνα με το Cleveland Clinic.

Είναι η σχέση μου υγιής; Πώς να το καταλάβω;

Δυστυχώς, δεν γνωρίζουν όλοι πάντα αν βρίσκονται σε μια υγιή σχέση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε εμπλακεί σε προβληματικές σχέσεις στο παρελθόν και αν δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια. Αν έχετε βιώσει κακές ή τοξικές σχέσεις, μπορεί να έχετε συνηθίσει σε ορισμένες αρνητικές συμπεριφορές και να τις εκλαμβάνετε ως φυσιολογικές ή ακόμα και αποδεκτές. Αντίστοιχα, το στυλ προσκόλλησης που αναπτύξατε στην παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε και διατηρούμε σχέσεις ως ενήλικες.

«Οι σχέσεις μπορεί κάποιες φορές να φαίνονται οικείες, άνετες ή καλύτερες από άλλες που είχατε, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υγιείς», επισημαίνει η Duke. «Αν έχουμε ιστορικό προβληματικών σχέσεων ή δεν έχουμε αναπτύξει ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης στην παιδική ηλικία, μπορεί να καταλήξουμε να επιλέγουμε αυτό που μας είναι οικείο, ακόμα κι αν δεν είναι υγιές. Και εκεί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Αυτό απαιτεί ένα επίπεδο αυτοστοχασμού πριν ξεκινήσετε μια νέα σχέση. Ακόμα όμως κι όταν είστε σε μια σχέση για κάποιο διάστημα, οι πιο υγιείς σχέσεις αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για αυτοστοχασμό, χτίζουν πάνω στα λάθη του παρελθόντος και επιτρέπουν σε όλους να αντιμετωπίσουν μαζί τις συγκρούσεις με ασφαλή, εποικοδομητικό και χρήσιμο τρόπο.

«Σε κάθε σχέση θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, αλλά σημασία έχει ο τρόπος που τις αντιμετωπίζετε», λέει η Duke. «Οι άνθρωποι σε μια υγιή σχέση πρέπει να νιώθουν άνετα ο ένας με τον άλλον, να έχουν τη διάθεση να εργαστούν και να αναπτυχθούν μαζί και να σέβονται ο ένας τον άλλον».

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε αν η σχέση σας είναι πραγματικά υγιής; Τα παρακάτω σημάδια θα προσφέρουν τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να απαντήσετε εσείς οι ίδιοι.

Τι κάνει μια σχέση καλή, σύμφωνα με μελέτη

Οι καλές σχέσεις δεν είναι απλώς θέμα τύχης. Ένα βασικό συστατικό μιας καλής σχέσης είναι η αίσθηση ότι ο σύντροφός σας ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα συναισθήματά σας, κατανοώντας τα και υποστηρίζοντάς τα. Όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη του 2011 με τίτλο Creating Good Relationships: Responsiveness, Relationship Quality, and Interpersonal Goals, η ανταπόκριση δεν είναι κάτι στατικό.

Επηρεάζεται από τους διαπροσωπικούς μας στόχους, ιδίως όταν αυτοί επικεντρώνονται στη συμπονετική υποστήριξη του άλλου. Η μελέτη υποδεικνύει μια κυκλική διαδικασία– όταν βάζουμε ως προτεραιότητα τη συμπονετική συμπεριφορά, τείνουμε να ανταποκρινόμαστε με μεγαλύτερη ευαισθησία.

Αυτή η αντιληπτή ανταπόκριση, είτε πηγάζει από τις δικές μας προβολές είτε από την πραγματική συμπεριφορά του συντρόφου μας, δημιουργεί έναν θετικό κύκλο ανάδρασης, βελτιώνοντας την ποιότητα της σχέσης και για τους δύο. Ουσιαστικά, εστιάζοντας στην υποστήριξη του συντρόφου μας και ανταποκρινόμενοι ουσιαστικά στις ανάγκες του, δεν ενισχύουμε μόνο τη δική μας ικανοποίηση από τη σχέση, αλλά παροτρύνουμε και τον σύντροφό μας να κάνει το ίδιο.

Έτσι δημιουργούμε μια ανοδική σπείρα θετικής αλληλεπίδρασης και αμοιβαίας ευημερίας. Έχουμε τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε τις σχέσεις που επιθυμούμε να τις γεμίσουμε με και πληρότητα, αλλά και να συμβάλουμε στη δημιουργία αντίστοιχων σχέσεων για τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Τα 12 σημάδια στη συμπεριφορά που δείχνουν ότι η σχέση σας είναι υγιής

Είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό μιας νέας σχέσης. Όταν, όμως, βασίζεται μια σχέση σε στιβαρά θεμέλια ανοίγει η πόρτα για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Αυτά τα σημάδια ενισχύουν την εικόνα μιας καλής και μακροχρόνιας σχέσης.

1. Σεβασμός: Κατανοήστε και τηρήστε τις αναγκες του/της συντρόφου σας

Η θέσπιση υγιών ορίων δεν αφορά απλώς το να βάζετε όρια κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης. Έχει να κάνει με την εγκαθίδρυση αμοιβαίου σεβασμού και την κατανόηση των αξιών του άλλου και του τι είναι σημαντικό για τον καθένα σας. Τα υγιή όρια προστατεύουν τη νοητική, συναισθηματική και σωματική σας ευημερία.

«Σε μια υγιή σχέση, δημιουργείτε χώρο ο ένας για τον άλλον, χώρο για τα συναισθήματα του άλλου και χώρο για να καλλιεργήσετε και να αναπτύξετε άλλες πτυχές της ζωής του άλλου», εξηγεί η Duke. «Είναι επίσης θέμα να γνωρίζετε τα δικά σας προσωπικά όρια».

Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας δεν είναι ιδιαίτερα φίλος με έναν από τους δικούς σας φίλους, αλλά αυτή η φιλία είναι σημαντική για εσάς, τότε δεν θα προσπαθήσει να σας απομονώσει ή να σας υπαγορεύσει με ποιους μπορείτε να συναναστραφείτε αν σας σέβεται πραγματικά.

Τα υγιή όρια επεκτείνονται επίσης στην οικειότητα και τη σεξουαλική επαφή. Κανείς δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται πίεση ή ντροπή σε αυτόν τον τομέα. Ο σεβασμός στις σχέσεις σημαίνει να τιμάτε το «ναι» και το «όχι» ο ένας του άλλου.

2. Εμπιστοσύνη: Ο λίθος ενός ισχυρού δεσμού

«Αν έχετε επεξεργαστεί τις τα συναισθηματικά τραύματα των σχέσεών σας από το παρελθόν και έχετε δουλέψει για να τα αντιμετωπίσετε, ελπίζουμε να ξεκινήσετε μια νέα σχέση με το να νιώθετε πιο ουδέτερα για την εμπιστοσύνη σε κάποιον άλλον», λέει η Duke. «Από εκεί, είτε θα καταλήξετε να εμπιστεύεστε αυτό το νέο άτομο όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, είτε θα καταλήξετε να μην το εμπιστεύεστε».

Η εμπιστοσύνη χτίζεται σταδιακά, μέσα από συνεπείς πράξεις και ανοιχτή επικοινωνία. Περιλαμβάνει τόσο σημαντικά όσο και ασήμαντα ζητήματα, από το να μοιράζεστε τα βαθύτερα συναισθήματά σας μέχρι να παίρνετε μαζί σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή, όπως το πού θα ζήσετε ή πώς οραματίζεστε το μέλλον σας. Ένα βασικό σημάδι μιας υγιούς σχέσης είναι να γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασιστείτε στον σύντροφό σας χωρίς να αμφιβάλλετε συνεχώς για τις προθέσεις του.

3. Επικοινωνία: Μαζί στις χαρές και τις λύπες

«Είναι σχετικά εύκολο να έχετε μια σχέση στα καλά, αλλά αυτό που πραγματικά δημιουργεί μια σχέση ή σας δένει ως ζευγάρι είναι να περνάτε μαζί δύσκολες στιγμές», λέει η Duke.

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική, ειδικά κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων. Αυτό περιλαμβάνει τη σαφή έκφραση των συναισθημάτων σας, την πρακτική της ενεργής ακρόασης όταν ο σύντροφός σας μιλάει και τη συνεργασία για την εξεύρεση λύσεων, ακόμη και όταν διαφωνείτε.

«Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε πάντα με όλα, αλλά μπορείτε πάντα να είστε καλοί και ευγενικοί ο ένας με τον άλλον και μπορείτε πάντα να προσπαθείτε να καταλάβετε τον άλλον», τονίζει. «Αυτό είναι που θα διαφοροποιήσει αυτή τη σχέση από μια άλλη που μπορεί να μην έχει υγιή μακροζωία».

4. Συμφωνείτε ότι σε κάτι διαφωνείτε: Αναζητείτε τα κοινά στοιχεία

Στις περισσότερες συγκρούσεις, ο στόχος είναι να αισθάνεστε ότι σας ακούν και σας καταλαβαίνουν, και να βρείτε μια αμοιβαία επωφελή λύση που να ελαχιστοποιεί τη δυσαρέσκεια. Ωστόσο, είναι επίσης υγιές να αναγνωρίσετε ότι οι διαφωνίες είναι ένα φυσιολογικό μέρος κάθε σχέσης.

«Αν μπορείτε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες μαζί, αυτό χτίζει εμπιστοσύνη, και όσο περισσότερο χτίζετε αυτή την εμπιστοσύνη μαζί, τόσο πιο δυνατοί γίνεστε ως ζευγάρι», σημειώνει η Duke.

Ο συμβιβασμός είναι το κλειδί. Ακόμη και όταν διαφωνείτε για κάτι φαινομενικά ασήμαντο, η εύρεση μιας μέσης λύσης δείχνει σεβασμό και ενισχύει τον δεσμό σας.

5. Συγχώρεση: Αφήστε πίσω το παρελθόν και προχωρήστε μπροστά

«Αν κάποιος δεν είχε μια θετική ή ασφαλή προσκόλληση στην παιδική του ηλικία, μπορεί να καταλήξει να κρατάει κακίες και να δυσκολεύεται να συγχωρήσει τους ανθρώπους», εξηγεί η Duke. «Αλλά δεν υπάρχει τέλεια σχέση, και η συγχώρεση είναι συχνά ένα σημάδι αγάπης».

Η συγχώρεση δεν αφορά τη συγκάλυψη επιβλαβούς συμπεριφοράς, αλλά απελευθερώνει τη δυσαρέσκεια και επιτρέπει στη σχέση να επουλωθεί. Αν δυσκολεύεστε με τη συγχώρεση, η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις υποκείμενες αιτίες και να αναπτύξετε υγιέστερους μηχανισμούς αντιμετώπισης.

6. Δέσμευση: Αφοσιωθείτε μαζί στη δέσμευσή σας

Ένα κοινό παράπονο στις σχέσεις είναι μια ανισορροπία στην προσπάθεια. Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται ότι είναι ο μόνος που προσπαθεί. «Μπορείτε πάντα να κάνετε κάποια δοκιμή πραγματικότητας,» προτείνει η Duke.

«Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας ‘Είναι αυτό αληθινό; Είναι αυτό σωστό; Είναι ακριβές ότι καταβάλλω περισσότερη προσπάθεια από το άλλο άτομο;’ Και ένας άλλος τρόπος για να το δοκιμάσετε είναι να εκφράσετε τις ανησυχίες σας στον σύντροφό σας και να συζητήσετε το θέμα και να δείτε αν θα καταβάλει περισσότερη προσπάθεια αν το χρειάζεστε ή αν τίποτα δεν θα αλλάξει».

Οι υγιείς σχέσεις συχνά έχουν στιγμές που ο ένας σύντροφος χρειάζεται περισσότερο τη στήριξη του άλλου. Το σημαντικό είναι ότι και οι δύο σύντροφοι είναι γενικά αφοσιωμένοι στην ευημερία της σχέσης και πρόθυμοι να καταβάλουν την απαραίτητη προσπάθεια.

Οι 10 φράσεις που λέει κάποιος που θέλει να σας χειραγωγήσει και να ελέγξει τις αποφάσεις σας

7. Καλοσύνη: Η γλώσσα της αγάπης

Η καλοσύνη μπορεί να φαίνεται αυτονόητη, αλλά συχνά παραβλέπεται. Πώς εκδηλώνεται η καλοσύνη σε μια υγιή σχέση; «Η καλοσύνη είναι να νιώθετε ασφαλείς, ότι σας υποστηρίζουν και ότι είστε προτεραιότητα για τον άλλον», εξηγεί η Duke. «Είναι να ζητάτε συγγνώμη όταν κάνετε ένα λάθος. Σημαίνει να ακούτε ενεργά τον σύντροφό σας, όσο το δυνατόν περισσότερο».

Η καλοσύνη έγκειται στη συνεχή επιλογή σεβαστικών και ενσυναισθητικών αντιδράσεων, ακόμα και όταν έχεττε μια δύσκολη μέρα. Σημαίνει να τιθασεύετε τον θυμό και τις προσδοκίες σας για να δημιουργήσετε έναν χώρο αμοιβαίου σεβασμού. Αν και η τελειότητα είναι ανέφικτη, η πρόθεση να είστε καλός ή καλή αποτελεί ένα ισχυρό θεμέλιο.

«Αν έχετε γνωρίσει κάποιον για πολύ καιρό, δεν θα είστε τέλειοι ή καλοί όλη την ώρα, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο αμοιβαίου σεβασμού και ενσυναίσθησης, ακόμα και όταν η μέρα σας δεν είναι από τις καλές», συνεχίζει η Duke.

8. Κοινά ενδιαφέροντα και αλληλοϋποστήριξη: Αναπτυχθείτε μαζί

Οι υγιείς σχέσεις περιλαμβάνουν μια ισορροπία κοινών δραστηριοτήτων και ατομικών επιδιώξεων. Ίσως σας αρέσει να βλέπετε ταινίες μαζί, αλλά όταν ο σύντροφός σας αποφασίσει να προπονηθεί για έναν μαραθώνιο, υποστηρίζετε τον στόχο του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να προσαρμόσετε το κοινό σας πρόγραμμα.

Η σημασία των κοινών εμπειριών και της αμοιβαίας υποστήριξης στην προσωπική ανάπτυξη είναι διττή. Σας επιτρέπει να συνδεθείτε μέσω κοινών ενδιαφερόντων και παρέχει χώρο για ατομική εξέλιξη.

«Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι πιο σημαντικά για κάποιους ανθρώπους από ό,τι για άλλους,» αναγνωρίζει η Duke. «Για κάποιους, είναι πολύ σημαντικό ο σύντροφός τους να είναι μέρος της παρέας τους. Για άλλους, αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό. Επομένως, πρέπει να βρείτε τρόπους να συμβιβαστείτε ο ένας με τον άλλον, χωρίς να αισθάνεστε ότι είναι ένας αγώνας ή μια θυσία».

9. Λήψη αποφάσεων από κοινού: Είστε σύντροφοι στη ζωή

Σε μια υγιή σχέση, παίρνετε αποφάσεις μαζί, μικρές και μεγάλες. Συμβουλεύεστε τον σύντροφό σας πριν κάνετε σημαντικές αγορές και εκτιμάτε τη γνώμη του. Αν και οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες, προσεγγίζετε τη λήψη αποφάσεων ως ομάδα.

10. Δύσκολες συζητήσεις: Αντιμετωπίζετε μαζί τις προκλήσεις

Η αποφυγή δύσκολων συζητήσεων οδηγεί σε δυσαρέσκεια. Οι υγιείς σχέσεις περιλαμβάνουν την άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων, ακόμα και όταν είναι άβολο. Η καλοσύνη και ο σεβασμός είναι απαραίτητα συστατικά αυτών των συζητήσεων.

«Είναι πάντα καλό να είστε εσκεμμένοι, αυτοανακλαστικοί και προσεκτικοί σε μια σύγκρουση», συμβουλεύει η Duke. «Δεν ξεκινάμε σχέσεις, ούτε χρειάζεται να το κάνουμε, έχοντας τα πάντα ξεκαθαρισμένα, γιατί ποτέ δεν θα τα έχουμε όλα ξεκαθαρισμένα. Πρέπει να υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο αυτογνωσίας για να είναι οι σχέσεις μας υγιείς, και όλοι έχουμε ευαίσθητα ζητήματα».

Η εποικοδομητική επικοινωνία για ευαίσθητα θέματα σάς επιτρέπει να καθορίσετε και να σεβαστείτε τα όρια. Το να μάθετε να αντιδράτε σωστά στις συγκρούσεις μαζί ενισχύει τον δεσμό σας.

11. Αυτογνωσία και ανεξαρτησία: Είστε δύο αλλά η σχέση είναι μία

«Το να μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενες σχέσεις και φιλίες και να αναλογιστείτε τι σας θυμώνει, τι τείνει να πληγώνει τα συναισθήματά σας και τι προκαλεί συγκρούσεις είναι πραγματικά σημαντικό», λέει η Duke.

Η αυτογνωσία είναι σημαντική. Η κατανόηση των ερεθισμάτων και των συναισθηματικών σας προτύπων σάς επιτρέπει να επικοινωνείτε τις ανάγκες σας πιο αποτελεσματικά. Εξίσου σημαντική είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας σας και η επιδίωξη των δικών σας στόχων. Μια ισχυρή σχέση χτίζεται πάνω σε δύο ολοκληρωμένα άτομα, όχι σε δύο μισά που προσπαθούν να γίνουν ένα ολόκληρο.

12. Ευαλωτότητα και αυθεντικότητα: Να είστε πάντα ο εαυτός σας

Οι υγιείς σχέσεις σάς επιτρέπουν να είστε ο αληθινός εαυτός σας, ακόμα και ο λιγότερο λαμπερός εαυτός σας. Δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς «σε ετοιμότητα». Η ευαλωτότητα ενισχύει τη βαθύτερη οικειότητα και κατανόηση.

«Για να απολαύσουμε μια υγιή σχέση, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να είμαστε ευάλωτοι ο ένας με τον άλλον», λέει η Duke. «Μερικές φορές, αυτό μπορεί να σημαίνει να μοιραζόμαστε μέρη του εαυτού μας για τα οποία αισθανόμαστε ανασφάλεια, για να δούμε αν αυτή η σχέση θα μπορούσε να έχει τις προοπτικές για κάτι ξεχωριστό».

Το να αφήνετε την άμυνά σας κάτω επιτρέπει ένα βαθύτερο επίπεδο σύνδεσης και αποδοχής. Σε αυτές τις στιγμές ευαλωτότητας ανθίζει η πραγματική οικειότητα.

Στρατηγικές για να νιώθετε ασφαλείς στη σχέση σας

Η αμφιβολία για τον εαυτό σας μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη, αλλά μπορείτε να θέσετε σε εφαρμογή μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπίας για να διαβεβαιώσετε τον εαυτό σας ότι βρίσκεστε σε μια καλή σχέση ή να εντοπίσετε τομείς που χρειάζονται βελτίωση.

«Ένα πράγμα που μπορείτε να συνεχίσετε να ελέγχετε με τον εαυτό σας με την πάροδο του χρόνου είναι αν η εμπιστοσύνη σας προς αυτό το άτομο αυξάνεται», λέει η Duke. «Υπάρχει κάτι που δεν λαμβάνετε και που χρειάζεστε; Υπάρχει κάτι που δεν κάνετε και που ο σύντροφός σας χρειάζεται

  • Τακτικοί έλεγχοι: Να έχετε περιστασιακές, ακόμη και ανεπίσημες, συζητήσεις για το πώς αισθάνεστε ο καθένας. Αυτό είναι πολύτιμο ακόμη και στα πρώτα στάδια μιας σχέσης. Η ανοιχτή επικοινωνία διασφαλίζει ότι είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα και εργάζεστε προς κοινούς στόχους.
  • Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε: «Αν κάτι σας απασχολεί, ακόμα κι αν είναι κάτι καλό, μην φοβάστε να το αναφέρετε», τονίζει. «Τείνουμε να μην επικοινωνούμε όσο χρειάζεται, και σπάνια μπορείτε να υπερ-επικοινωνήσετε όταν πρόκειται για το πώς αισθάνεστε». Μην υποθέτετε ότι ο σύντροφός σας γνωρίζει πώς αισθάνεστε. Εκφράστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας ανοιχτά και ειλικρινά.
  • Επανεξέταση κοινών αξιών και στόχων: Περιοδικά να ελέγχετε με τον εαυτό σας και ο ένας με τον άλλον για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να έχετε παρόμοιους στόχους και αξίες. Καθώς τα άτομα μεγαλώνουν και αλλάζουν, είναι σημαντικό να επανεξετάσετε αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία της σχέσης σας. Είστε ακόμα ευθυγραμμισμένοι;
  • Σκέψεις για την εμπιστοσύνη: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη σας στον σύντροφό σας με την πάροδο του χρόνου; Αν όχι, τι μπορεί να συμβάλλει σε αυτό; Υπάρχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες και από τις δύο πλευρές;
  • Ενεργή ακρόαση: Όταν συζητάτε τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας, εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση. Δώστε προσοχή σε αυτά που λέει ο σύντροφός σας, τόσο λεκτικά όσο και μη λεκτικά. Κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις και δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον για την οπτική του.
  • Αυτοστοχασμός: Αφιερώστε χρόνο για αυτοστοχασμό. Ποιες είναι οι δικές σας ανάγκες και προσδοκίες στη σχέση; Τις επικοινωνείτε αποτελεσματικά; Συνεισφέρετε θετικά στη σχέση;
  • Αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας (όταν είναι σκόπιμο): Μερικές φορές, η συζήτηση με έναν έμπιστο φίλο ή θεραπευτή μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και προοπτική για τη σχέση σας. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με την κοινοποίηση προσωπικών λεπτομερειών και να δίνετε προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα του συντρόφου σας.

Μήπως έχετε τοξική θετικότητα; Κάντε το τεστ που το αποκαλύπτει

Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές, μπορείτε να ενισχύσετε την αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης στη σχέση σας και να αντιμετωπίσετε προληπτικά τυχόν ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν.

Πηγές: Cleveland Clinic, NIH

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Τι είναι μια υγιής σχέση; – Μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την καλή επικοινωνία.
  • 12 σημάδια υγιούς σχέσης: Περιλαμβάνουν την αμοιβαία κατανόηση, την ειλικρίνεια, την υποστήριξη και τη διατήρηση της ατομικότητας.
  • Συναισθηματική ασφάλεια: Οι υγιείς σχέσεις προσφέρουν σταθερότητα, σεβασμό και ελευθερία έκφρασης.
  • Πώς να καλλιεργήσετε μια υγιή σχέση; Με την ενεργή ακρόαση, την υπομονή και τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης.
Scroll to Top