Ένα διαδικτυακό τεστ διάρκειας μόλις 5 λεπτών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε εάν έχετε κρυφή τάση για ψυχοπαθολογία που ίσως ποτέ να μην γνωρίζατε ότι είχατε.
Βασισμένο στο έργο του καθηγητή Michael Levenson, ειδικού στην ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, το κουίζ 27 σημείων καλύπτει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε την αγάπη, τους στόχους σας για τη ζωή και το πώς αλληλεπιδράτε με τους άλλους.
Γυναίκα που διαγνώστηκε ως «ψυχοπαθής» αποκαλύπτει τα χόμπι που είχε ως παιδί
Τα αποτελέσματα, τα οποία περιλαμβάνουν μια ποσοστιαία βαθμολογία, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς κατατάσσονται σε μια κλίμακα ψυχοπάθειας.
Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι έχουν υψηλά ποσοστά έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν βίαιο έγκλημα, αν και οι ειδικοί λένε ότι δεν καταλήγουν όλοι οι ψυχοπαθείς να γίνουν εγκληματίες.
Πώς γίνεται το τεστ που δείχνει εάν έχετε τάση για ψυχοπαθολογία
Το τεστ, το οποίο μπορείτε να κάνετε εδώ, ρωτά, μεταξύ άλλων, πρώτα πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι η επιτυχία βασίζεται στην επιβίωση του ισχυρότερου. Αξιολογεί επίσης εάν βρίσκεστε συνεχώς αντιμέτωποι με τα ίδια είδη προβλημάτων.
Άλλες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής και την ευημερία περιλαμβάνουν πόσο σημαντικά είναι τα χρήματα για τους στόχους σας, εάν η απιστία είναι δικαιολογημένη και πόσο απολαμβάνετε να χειρίζεστε τα συναισθήματα των άλλων.
Μετά την ολοκλήρωση του τεστ, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν εάν έχουν περισσότερες ψυχοπαθητικές ή κοινωνιοπαθητικές τάσεις.
Οι κοινωνιοπαθείς προσωπικότητες χαρακτηρίζονται από παρορμητική, ανεύθυνη και συχνά εγκληματική συμπεριφορά. Μερικές φορές αναφέρεται ως αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, οι ψυχοπαθείς γεννιούνται, ενώ οι κοινωνιοπαθείς γίνονται.
Το τεστ καταγράφει επίσης πόσο παρορμητικός είστε σε σύγκριση με άλλους συμμετέχοντες στο κουίζ. Ωστόσο, σημειώνει ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως οδηγός και όχι ως «μοναδικό μέσο αξιολόγησης των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου».
Έχετε υψηλή νοημοσύνη; Το γρήγορο ψυχολογικό τεστ που αποδεικνύει τις νοητικές σας ικανότητες
Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που περιγράφονται ως ψυχοπαθείς
Γενικά, τα άτομα που περιγράφονται ως ψυχοπαθείς εμφανίζουν χαρακτηριστικά όπως αντικοινωνική συμπεριφορά, αναλήθεια, ανευθυνότητα και έλλειψη τύψεων ή ενσυναίσθησης.
Μελέτες έχουν βρει ότι οι ψυχοπαθείς συχνά παρουσιάζουν μειωμένες συναισθηματικές αντιδράσεις σε φρικιαστικά ή ενοχλητικά ερεθίσματα, επιτρέποντάς τους να ασχοληθούν με τέτοιο περιεχόμενο χωρίς να βιώσουν την ενόχληση ή την αποστροφή που θα ένιωθαν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Η διάγνωση της διαταραχής γίνεται χρησιμοποιώντας μια λίστα ελέγχου ψυχοπάθειας 20 στοιχείων (Hare Psychopathy Checklist), η οποία παρουσιάζει χαρακτηριστικά όπως η έλλειψη ενσυναίσθησης, η παθολογία και η παρορμητικότητα. Κάθε ένα βαθμολογείται σε μια κλίμακα τριών βαθμών, με το μηδέν να ορίζεται για κάτι δεν ισχύει και το δύο για κάτι που ισχύει πλήρως.
Νωρίτερα φέτος, ένας Βρετανός ερευνητής προειδοποίησε ότι περισσότερες γυναίκες από ό,τι συνήθως πιστεύεται είναι ψυχοπαθείς. Ο Δρ. Clive Boddy από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin σημείωσε ότι τα σημάδια ψυχοπάθειας στις γυναίκες διαφέρουν από τους άνδρες και μπορεί να εμφανιστούν με τη μορφή σεξουαλικά σαγηνευτικής και χειριστικής συμπεριφοράς.
Τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία, πάντως, υποδεικνύουν ότι οι άνδρες ψυχοπαθείς είναι περισσότεροι από τις γυναίκες κατά περίπου έξι προς ένα. Αλλά ο Δρ. Boddy πιστεύει ότι η πραγματική αναλογία ανδρικής προς γυναικεία ψυχοπάθεια είναι περίπου 1,2 προς ένα -έως και πέντε φορές υψηλότερη από ό,τι είχε υποδειχθεί προηγουμένως.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί η ψυχοπαθολογία;
Οι ειδικοί πίστευαν ότι η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια δια βίου κατάσταση. Αλλά τώρα, ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπιστεί και ακόμη και να θεραπευτεί.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας (NHS), τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου μέσω θεραπείας, ακόμη και αν βασικά χαρακτηριστικά όπως η έλλειψη ενσυναίσθησης παραμένουν.
Οι θεραπείες ομιλίας, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη θεραπεία της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας. Τα προγράμματα που βασίζονται στην κοινότητα μπορούν επίσης να είναι μια αποτελεσματική μακροπρόθεσμη μέθοδος θεραπείας για άτομα με αντικοινωνικές διαταραχές προσωπικότητας, λένε οι γιατροί.
Το ψυχολογικό τεστ που αποκαλύπτει αν μπορείτε να «διαβάσετε» το μυαλό των άλλων
Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποδηλώνουν τη χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας. Πάντως, ορισμένα αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις.