Πώς να εντοπίσετε τις ώρες που αποδίδετε περισσότερο , σύμφωνα με σύμβουλο της Google

Πώς να εντοπίσετε τις «ώρες παραγωγικότητας» σας, σύμφωνα με σύμβουλο της Google

Δεν είναι όλες οι ώρες της ημέρας ίδιες, σύμφωνα με την Laura Mae Martin, συμβούλου παραγωγικότητας των στελεχών της Google. Η δουλειά της είναι να εντοπίζει τις πιο παραγωγικές ώρες για μερικούς από τους κορυφαίους ηγέτες της Google, και η μέθοδός της είναι εξαιρετικά απλή.

Στο βιβλίο της, «Uptime: A Practical Guide to Personal Productivity and Wellbeing», η Martin είπε ότι κάθε άτομο έχει διαφορετικές περιόδους υψηλής και χαμηλής ενέργειας. «Κάποιοι άνθρωποι είναι νυχτερίδες και κάποιοι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν καλά στις 5:00 το πρωί», είπε. «Είναι ενσωματωμένο στα συστήματά μας».

Για να ανακαλύψει αυτά τα εσωτερικά ρολόγια, η πρώτη ερώτηση που κάνει στους στελέχη στις συνεδρίες coaching της είναι: «Εάν είχατε μια ολόκληρη μέρα αύριο, χωρίς συσκέψεις, χωρίς διακοπές, χωρίς σταθερές δεσμεύσεις, αλλά ένα σωρό πράγματα να κάνετε, πώς θα οργανώσετε την ημέρα σας»;

Οι απαντήσεις τους ποίκιλαν δραματικά. Μερικοί πελάτες προτιμούσαν να εργάζονται μέχρι το βράδυ μετά από αργά γεύματα, ενώ άλλοι τους άρεσε να ξεκινούν από την αυγή με ένα απογευματινό διάλειμμα ή προπόνηση. Αλλά όλοι έχουν τις «ώρες ισχύος» τους, τις οποίες η Martin περιγράφει ως «οι δύο έως τρεις ώρες την ημέρα που νιώθεις πιο παραγωγικός».

Ποιες είναι οι ώρες της μεγαλύτερης παραγωγικότητας

Η Martin προτείνει να κρατάτε ένα μικρό σημειωματάριο δίπλα στο γραφείο σας για δύο εβδομάδες και να γράφετε οποιαδήποτε στιγμή νιώθετε ιδιαίτερα παραγωγικοί ή έχετε χαμηλή ενέργεια. «Μόλις καταλήξετε σε κάποια από τα γενικά πρότυπα παραγωγικότητάς σας, μπορείτε να αρχίσετε να μιμείστε τις ιδανικές συνθήκες σας όσο συχνά μπορείτε», είπε.

Ιδανικά, η Martin είπε ότι αυτές οι ώρες ισχύος θα έπρεπε να δαπανηθούν σε εργασίες σχετικές με τις τρεις κορυφαίες προτεραιότητές σας. Εάν επικαλύπτονται εν μέρει με άλλες σταθερές δεσμεύσεις όπως υποχρεωτικές συσκέψεις, η Martin συνιστά να μπλοκάρετε τις ώρες ισχύος σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το «ήσυχο υβριδικό» πρόγραμμα εργασίας είναι ο τελευταίος τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι αποφεύγουν την επιστροφή στο γραφείο. Ο διευθυντής της Meta που εργαζόταν για τον Elon Musk λέει ότι οι εταιρείες χωρίς εσωτερικό εργαλείο AI είναι «ήδη πίσω από την καμπύλη».

«Ακόμη και μία έως τρεις φορές την εβδομάδα, ή ακόμα και μία μόνο ώρα από τις τρεις ώρες ισχύος σας, θα κάνει μια τεράστια διαφορά στο πόσο έλεγχο αισθάνεστε πάνω στην εργασία σας και τις λίστες υποχρεώσεων σας», είπε.

Η Martin είπε ότι πολλοί πελάτες της έχουν πει ότι «αυτή η μία μόνο αλλαγή στο πρόγραμμά τους έχει κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στη συνολική παραγωγικότητά τους». Σε μία περίπτωση, ένας εκτελεστικός έπαιρνε το μεσημεριανό του διάλειμμα στις 12 το μεσημέρι κάθε μέρα πριν συνειδητοποιήσει ότι έπεφτε ακριβώς στη μέση του όταν ένιωθε πιο παραγωγικός.

«Ξεκίνησε να παίρνει ένα αργότερο γεύμα και διαπίστωσε ότι η ώρα 12:00-1:00 μ.μ. ήταν μία από τις πιο παραγωγικές ώρες της κάθε ημέρας – και να σκεφτείς ότι το περνούσε τρώγοντας γεύμα!» είπε. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε περιορισμένοι να εργάζεστε μόνο κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών υψηλής ενέργειας.

Οι ώρες «εκτός αιχμής» για την παραγωγικότητα

Οι ώρες που η Martin ονομάζει «εκτός αιχμής», είναι εξαιρετικές για άλλες δραστηριότητες όπως γρήγορα e-mails ή συνομιλίες για καφέ. Μπορούν επίσης να είναι πραγματικά βέλτιστες για πιο δημιουργικές προσπάθειες.

Παρουσίασε έρευνα της Mareike Wieth, καθηγήτριας ψυχολογίας στο Albion College, η οποία υποδείκνυε ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί όταν είναι λιγότερο συγκεντρωμένοι και πιο ανοιχτοί σε ένα ευρύτερο φάσμα πληροφοριών.

Η Martin είπε ότι γνωρίζοντας τις ώρες ισχύος και εκτός αιχμής σας βοηθά να διατηρείτε τον έλεγχο και να παράγετε καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, «σας δίνει την άδεια» να έχετε ώρες χαμηλής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τις αξιοποιείτε για πιο συμβατές εργασίες αντί να εξαντλείτε τον εαυτό σας.

«Ο καλύτερος τρόπος να σκεφτείτε αυτό είναι: Πότε έχω διάθεση να κάνω αυτό το είδος εργασίας;» είπε. «Τοποθετήστε το εκεί!»

oloygeia icon
Θάλεια Λαμπίρη

Scroll to Top