Τι δείχνει το επάγγελμα μας για την ψυχική μας υγεία – Νέα αποκαλυπτική μελέτη

επάγγελμα

Μπορεί το επάγγελμα που έχετε επιλέξει να σχετίζεται με την προδιάθεσή σας για ψυχική ασθένεια; Μια πρωτοποριακή έρευνα αποκαλύπτει συναρπαστικές συνδέσεις μεταξύ γενετικών χαρακτηριστικών και επαγγελματικών επιλογών.

Η επιλογή καριέρας μπορεί να είναι δείκτης που να δείχνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Επιστήμονες που εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 400.000 Βρετανούς και Αμερικανούς βρήκαν σύνδεση μεταξύ γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχών όπως η ΔΕΠΥ, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Αυτές τις γεύσεις προτιμούν όσοι πάσχουν από ναρκισσισμό ή ψυχοπάθεια – Αποκαλυπτική νέα μελέτη

Τα επαγγέλματα που συνδέονται με γενετική προδιάθεση για ΔΕΠΥ και κατάθλιψη

Πιστεύουν ότι αυτές οι γενετικές ιδιαιτερότητες θα μπορούσαν να ωθήσουν ορισμένους ανθρώπους προς συγκεκριμένες επαγγελματικές οδούς. Οι καλλιτέχνες και οι σχεδιαστές ήταν αυτοί με τη μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για ψυχικές ασθένειες γενικά — συμπεριλαμβανομένης της νευρικής ανορεξίας, της διπολικής διαταραχής, του αυτισμού, της σχιζοφρένειας και της κατάθλιψης.

Επάγγελμα και ψυχική ασθένεια: Ποια είναι η σχέση τους σύμφωνα με νέα αποκαλυπτική έρευνα – Ποια είναι η καριέρα με τα υψηλότερα ποσοστά;
nature.com

Όσοι εργάζονται στον τομέα της πληροφορικής είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν γενετική προδιάθεση για αυτισμό, αλλά ήταν λιγότερο ευάλωτοι στην κατάθλιψη και τη ΔΕΠΥ. Οι εκπαιδευτικοί ήταν πιο πιθανό να εμφανίζουν σημάδια ανορεξίας και ΔΕΠΥ σε σύγκριση με τις 21 άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που μελετήθηκαν στην έρευνα.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί και όσοι πράττουν κοινωνικό έργο ήταν πιο πιθανό να έχουν γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία συνδέονται με την κατάθλιψη, ενώ αγρότες, ψαράδες και δασεργάτες ήταν πιο πιθανό να έχουν ΔΕΠΥ.

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ήταν η πάθηση που συνδέθηκε συχνότερα με επαγγέλματα όπως καθαριστές, μάγειρες και σερβιτόρους, εργάτες εργοστασίων, οικοδόμους, αστυνομικούς, οδηγούς λεωφορείων και κομμωτές.

Επηρεάζει η γενετική τις επαγγελματικές επιλογές;

Ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι παρόλο που τα ευρήματα ήταν σημαντικά από στατιστικής άποψης, η πραγματική επίδραση που είχαν αυτές οι γενετικές προδιαθέσεις στην επιλογή επαγγέλματος κάποιου ήταν μάλλον μικρή. Υπολόγισαν ότι αυτές οι γενετικές ιδιαιτερότητες εξηγούσαν μόνο περίπου το 0,5% όσων θα μπορούσαν να επηρεάσουν κάποιον να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη καριέρα.

Ποια γενιά κινδυνεύει περισσότερο από ψυχιατρικές διαταραχές λόγω έκθεσης σε μόλυβδο – Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αντίθετα, παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η εκπαίδευση ήταν πολύ πιο καθοριστικοί. Οι συγγραφείς, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Human Behaviour, επιδίωξαν να ανακαλύψουν αν οι γενετικές παραλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχών μπορεί να προσφέρουν ορισμένα οφέλη σε ορισμένα επαγγέλματα.

«Εμπνευστήκαμε να εξετάσουμε αν ορισμένες γενετικές παραλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των διαταραχών θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν πιθανά οφέλη σε συγκεκριμένα πλαίσια — ένα “ανταλλακτικό πλεονέκτημα” που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αυτές οι κοινές παραλλαγές παραμένουν στους πληθυσμούς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Georgios Voloudakis, γιατρός ελληνικής καταγωγής με εξειδίκευση στην ψυχιατρική στο Icahn School of Medicine at Mount Sinai, σύμφωνα με το Medical Xpress.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι εκείνοι με ορισμένες γενετικές προδιαθέσεις ήταν λιγότερο πιθανό να καταλήξουν σε συγκεκριμένες καριέρες. Η απόδειξη για αυτό ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για άτομα με γενετική προδιάθεση για ΔΕΠΥ, που ήταν λιγότερο πιθανό να γίνουν αρχιτέκτονες, να εργαστούν στην τεχνολογία, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, το δίκαιο ή την υγειονομική περίθαλψη.

Ο Dr Voloudakis δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν απαραίτητα ένδειξη ότι οι άνθρωποι απέφυγαν συνειδητά αυτά τα επαγγέλματα, αλλά ότι άτομα με γενετική προδιάθεση για ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονταν στο σχολείο. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι συστημικές προκαταλήψεις στην εκπαίδευση μπορούν να επηρεάσουν δυσανάλογα άτομα με μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για ΔΕΠΥ, ακόμη κι αν ποτέ δεν λαμβάνουν επίσημη διάγνωση», είπε.

«Αυτά τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι μπορούμε να προβλέψουμε τη δουλειά κάποιου με βάση τα γονίδιά του. Αντίθετα, αναδεικνύουν διακριτικές τάσεις σε επίπεδο ομάδας. Κατά μέσο όρο, άτομα με μεγαλύτερη προδιάθεση για ορισμένα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι ελαφρώς πιο πιθανό να καταλήξουν σε συγκεκριμένες δουλειές», πρόσθεσε.

Η προδιάθεση για ψυχική ασθένεια δεν καθορίζει εξ ολοκλήρου το επάγγελμα

Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνά τους και να εξετάσουν άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να εξηγούνται από αυτά τα γενετικά γνωρίσματα. Η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για μια ψυχική πάθηση, όπως η κατάθλιψη, η ΔΕΠΥ ή ο αυτισμός –που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να κληρονομούνται στις οικογένειες–, δεν εγγυάται ότι ένα άτομο θα την εμφανίσει στη ζωή του.

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος προσποιείται πως είναι χαρούμενος ενώ είναι πραγματικά δυστυχισμένος

Ενώ ορισμένες παθήσεις με γενετική σύνδεση, όπως ο αυτισμός, υπάρχουν από τη γέννηση, άλλες όπως η σοβαρή κατάθλιψη θεωρείται ότι εμφανίζονται μόνο μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως γεγονότα στη ζωή κάποιου. Η μελέτη εξέτασε συνολικά 421.899 άτομα που προέρχονταν από δείγμα συμμετεχόντων σε μακροχρόνιες μελέτες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Πηγές: Daily Mail, Nature

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το επάγγελμα που έχετε επιλέξει μπορεί να σχετίζεται με γενετική προδιάθεση για ψυχικές ασθένειες όπως ΔΕΠΥ, αυτισμό, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια.
  • Καλλιτέχνες και σχεδιαστές έχουν μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για ψυχικές διαταραχές, ενώ τεχνικοί υπολογιστών και ειδικοί πληροφορικής σχετίζονται περισσότερο με τον αυτισμό και λιγότερο με την κατάθλιψη.
  • Οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν μεγαλύτερη προδιάθεσης για ανορεξία και ΔΕΠΥ, ενώ κοινωνικοί λειτουργοί συνδέονται συχνότερα με την κατάθλιψη.
  • Παρά τις στατιστικές συνδέσεις, η γενετική προδιάθεση επηρεάζει ελάχιστα την επιλογή επαγγέλματος (0,5%), με πιο σημαντικούς παράγοντες να είναι η ηλικία, το φύλο και η εκπαίδευση.
  • Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν τάσεις σε επίπεδο ομάδων και όχι ατομικές προβλέψεις.
Scroll to Top