Ποιες φράσεις δεν λένε ποτέ οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζετε τα δικά σας συναισθήματα, αλλά και των άλλων.

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων χωρίς να χρειαστεί ο άλλος να τους πει κάτι, καθώς καταλαβαίνουν τη συναισθηματική κατάσταση του συνομιλητή τους σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ.

Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε αυτές τις φράσεις στην καθημερινότητα σας, και δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε τα συναισθήματα των γύρω σας τότε ίσως να μην έχετε όσο υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη όσο νομίζατε

Ποιες είναι οι φράσεις που δεν λένε οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη, σύμφωνα με το Χάρβαρντ.

  1. ” Εγώ δεν αλλάζω . Έτσι είμαι και σε όποιον αρέσει.”
  2. “Δεν με νοιάζει πως νιώθεις”
  3. “Εσύ φταις  που με έκανες να νιώσω έτσι”
  4. “Απλώς έχεις άδικο”
  5. “Σταμάτα να κάνεις σαν τρελός”
  6. “Δεν μπορώ να σε συγχωρέσω”
  7. “Αυτό που νιώθεις είναι παράλογο”

1.”Εγώ δεν αλλάζω. Έτσι είμαι και σε όποιον αρέσει.”

Η συναισθηματική νοημοσύνη συνήθως προϋποθέτει και ευελιξία, δηλαδή, τη δυνατότητα να μπορείτε να αλλάξετε όσο μεγαλώνετε και μαθαίνετε. Οι άνθρωποι που δεν έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνήθως δεν είναι ευέλικτοι, και αντίθετα παλεύουν με νύχια και με δόντια να παραμείνουν ίδιοι. Είναι πολύ σημαντικό να είστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.

2.”Δε με νοιάζει πως νιώθεις”

Η έντονη απόρριψη των συναισθημάτων του συνομιλητή σας, είναι ένδειξη πως δεν μπορείτε να  κατανοήσετε  τα συναισθήματα του, κυρίως αν βιώνει μία δύσκολη περίοδο και δυσκολεύεστε να δείξετε συμπόνια και κατανόηση για αυτό που περνάει .

3.”Εσύ φταις που με έκανες να νιώσω έτσι”

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν κατηγορούν τους γύρω τους για τα συναισθήματα τους, αλλά κατανοούν πως τα συναισθήματα είναι κάτι προσωπικό και αφορούν στο πως ο καθένας προσλαμβάνει αυτό που του συμβαίνει.

Τα συναισθήματα δεν είναι ευθύνη κάποιου άλλου να τα διορθώσει. Μπορούμε να τα δούμε ως μία ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα το μέσα μας και να μάθουμε το εαυτό μας εις βάθος.

4.”Απλώς έχεις άδικο”

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων, όταν λαμβάνουν κριτική για κάτι, για κάποια δουλειά ή για κάποια εργασία για παράδειγμα, δεν θα επικεντρωθούν μόνο στα λόγια του συνομιλητή τους, αλλά και στην χροιά της φωνής του, ώστε να κατανοήσουν από που προέρχονται αυτά που τους λέει ο άλλος.

5.”Σταμάτα να κάνεις σαν τρελός”

Το να μπορείτε να ακούσετε με προσοχή την ιστορία κάποιου άλλου, χωρίς να αντιδράσετε υπερβολικά, να μειώσετε αυτό που αισθάνεται ή να το πάρετε προσωπικά, σημαίνει ότι γνωρίζετε ποιος είστε και έχετε αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

6.”Δεν μπορώ να σε συγχωρέσω”

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι μπορούν να μπουν στη θέση του συνομιλητή τους. Έτσι μπορούν και συγχωρούν τους άλλους πιο εύκολα, σε σχέση με άλλους που δεν μπορούν να κατανοήσουν καθόλου τη θέση του άλλου.

7.”Αυτό που νιώθεις είναι παράλογο”

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν πότε αυτό που νιώθουν έχει λογική και πότε είναι παράλογο. Έτσι μπορούν να κατανοήσουν και τα συναισθήματα των άλλων, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν από που προέρχονται.

 

 

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top