Ποια ώρα της ημέρας νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με την επιστήμη

ώρα - ευτυχισμένοι

Ποια ώρα της ημέρας νιώθουμε πραγματικά πιο ευτυχισμένοι; Μια νέα μελέτη χαρτογραφεί τις μεταβολές της διάθεσης μέσα σε 24 ώρες, αποκαλύπτοντας τις στιγμές που κορυφώνεται η ευτυχία. Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης πώς επηρεάζει η ημέρα της εβδομάδας τη συναισθηματική μας κατάσταση και ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν την ψυχολογία μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι χειρότερες συμπεριφορές που βλάπτουν την ευτυχία σας, σύμφωνα με ψυχοθεραπευτές

Η ώρα της ημέρας που νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι

Έρευνα 80 ετών του Harvard έδειξε ότι το κλειδί για την ευτυχία και τη μακροζωία δεν είναι τα χρήματα ή η φήμη, αλλά οι ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις. Οι άνθρωποι που διατηρούν στενούς δεσμούς με οικογένεια, φίλους και κοινότητα είναι πιο υγιείς, πιο χαρούμενοι και ζουν περισσότερο, ενώ η μοναξιά έχει αρνητικές επιπτώσεις συγκρίσιμες με το κάπνισμα ή τον αλκοολισμό. 

Ωστόσο, πέρα από τους μακροχρόνιους στόχους που συμβάλλουν στην ευτυχία, η επιστήμη ερεύνησε και την πιο ευτυχισμένη ώρα μέσα στη μέρα.

Οι πρωινές ώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες της ημέρας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο χαρούμενοι, πιο ικανοποιημένοι και λιγότερο μελαγχολικοί το πρωί, σε σύγκριση με το υπόλοιπο της ημέρας.

Η έρευνα επιβεβαίωσε επίσης ότι οι καλοκαιρινοί μήνες κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χαρούμενοι από τους χειμερινούς.

Οι ειδικοί από το University College London (UCL) ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 50.000 ενήλικες στο διάστημα από Μάρτιο 2020 έως Μάρτιο 2022.

Τι είναι ευτυχία: Η εξίσωση του Lewin αποκαλύπτει πώς να την βρείτε

Ποια μέρα έχει την περισσότερη ευτυχία;

Τα ευρήματα έδειξαν ότι, ανεξαρτήτως ημέρας, ένα άτομο ξυπνάει με καλή διάθεση.

Η διάθεση αυτή μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα γύρω στα μεσάνυχτα.

Η ημέρα της εβδομάδας επηρεάζει επίσης την ευτυχία. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι το πρωί του Σαββατοκύριακου σε σχέση με το πρωινό μιας εργάσιμης ημέρας.

Ωστόσο, αν και τα επίπεδα ευτυχίας είναι υψηλότερα το πρωί του Σαββατοκύριακου, τα επίπεδα θλίψης είναι επίσης υψηλότερα το βράδυ του Σαββατοκύριακου σε σύγκριση με τις καθημερινές.

Οι επιστήμονες γράφουν στη μελέτη τους:
«Γενικά, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα το πρωί».

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος προσποιείται πως είναι χαρούμενος ενώ είναι πραγματικά δυστυχισμένος

Κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ημέρας

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μεταβολές στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους, καθώς και την ευτυχία, την ικανοποίηση από τη ζωή, το αίσθημα ότι η ζωή έχει νόημα και τη μοναξιά.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις όπως:

  • «Την περασμένη εβδομάδα, πόσο χαρούμενος αισθανθήκατε;»
  • «Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη ζωή σας;»
  • «Σε ποιο βαθμό νιώθετε ότι όσα κάνετε στη ζωή σας έχουν νόημα;»

Λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, οι συνθήκες υγείας και η εργασιακή κατάσταση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • Τα επίπεδα ευτυχίας, ικανοποίησης από τη ζωή και αίσθησης νοήματος ήταν υψηλότερα τη Δευτέρα και την Παρασκευή σε σχέση με την Κυριακή
  • Η ευτυχία ήταν επίσης υψηλότερη την Τρίτη

Ευτυχία: Πώς να αξιοποιήσετε τα Σαββατοκύριακα για να νιώθετε σαν να είστε διακοπές

Ωστόσο, δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι τα επίπεδα μοναξιάς διαφέρουν μέσα στην εβδομάδα.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτές οι αλλαγές στην ψυχική υγεία και την ευεξία μπορεί να εξηγούνται από φυσιολογικές μεταβολές που σχετίζονται με το βιολογικό ρολόι.

«Για παράδειγμα, η κορτιζόλη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση, το κίνητρο και τον φόβο, κορυφώνεται λίγο μετά το ξύπνημα και φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδά της κοντά στην ώρα του ύπνου», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ καθημερινών και Σαββατοκύριακου ενδέχεται να οφείλονται σε διαφορετικές καθημερινές δραστηριότητες.

Η διαφορά στην ψυχολογία το πρωί και το βράδυ

Η Dr Feifei Bu, από το Τμήμα Συμπεριφορικών Επιστημών και Υγείας του UCL, δήλωσε ότι «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, η ψυχική υγεία και η ευεξία των ανθρώπων είναι καλύτερες το πρωί και χειρότερες τα μεσάνυχτα». 

«Αξιοποιήσαμε ένα μεγάλο δείγμα επαναλαμβανόμενων δεδομένων – σχεδόν ένα εκατομμύριο απαντήσεις από 49.000 συμμετέχοντες σε διάστημα δύο ετών».

Ωστόσο, η ερευνήτρια σημείωσε ότι η χρονική στιγμή συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου μπορεί να επηρεάζει τα αποτελέσματα:

«Για παράδειγμα, όσοι νιώθουν ήδη καλύτερα το πρωί μπορεί να είναι πιο πιθανό να απαντήσουν τότε στην έρευνα».

Γι’ αυτό, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω μελέτες που θα λάβουν υπόψη αυτή την πιθανή προκατάληψη.

Καμπύλη κατάθλιψης

Εάν τα ευρήματα επαληθευτούν, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές πρακτικές εφαρμογές.

«Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τη διαθεσιμότητά τους σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες μέσα στην ημέρα για παράδειγμα, δίνοντας προτεραιότητα στη διαθεσιμότητα αργά τη νύχτα».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Οι πρωινές ώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες της ημέρας, με τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χαρούμενοι και λιγότερο μελαγχολικοί το πρωί, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.
  • Τα επίπεδα ευτυχίας είναι υψηλότερα τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Παρασκευή, ενώ η Κυριακή συνδέεται με χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή.
  • Η ψυχική ευεξία είναι καλύτερη το πρωί και χειροτερεύει όσο πλησιάζει τα μεσάνυχτα, πιθανώς λόγω φυσιολογικών μεταβολών όπως η πτώση των επιπέδων κορτιζόλης.
  • Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πρακτικά, όπως στην προσαρμογή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ώστε να είναι πιο διαθέσιμες τις νυχτερινές ώρες.
Scroll to Top