Site icon Όλο Υγεία

Ποια είδη μουσικής μας κάνουν ευτυχισμένους – Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε σε συναυλίες

Ποια είδη μουσικής μας κάνουν ευτυχισμένους – Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε σε συναυλίες

123rf.com

Η μουσική δεν είναι απλώς μια μορφή ψυχαγωγίας—μας συνδέει, μας «ανεβάζει» και δημιουργεί στιγμές που παραμένουν ζωντανές πολύ μετά την τελευταία νότα. Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι οι συναυλίες με ζωντανή μουσική πυροδοτούν τη συλλογική έκσταση, μια ισχυρή αίσθηση ενότητας και υπέρβασης που μπορεί να μας αφήσει ευτυχισμένους για ημέρες μετά το event. Είτε πρόκειται για τη διανοούμενη φύση της jazz, τον ξεκούραστο ρυθμό της reggae ή τον χορευτικό «παλμό» της disco, η μουσική έχει τη δύναμη να διαμορφώνει τα συναισθήματά μας. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τις ζωντανές εμφανίσεις πραγματικά μαγικές; Ανακαλύψτε την επιστήμη πίσω από την ικανότητα της μουσικής να φέρνει χαρά, να ενισχύει τις ανθρώπινες συνδέσεις και να βελτιώνει την ευημερία μας σε βάθος χρόνου.

Ποια κοινά ακουστικά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο – Ανησυχία για παιδιά και εφήβους

Η ζωντανή μουσική προάγει συναισθήματα χαράς – Ποια μουσικά γένη μας επηρεάζουν θετικά

Η μουσική έχει τη δύναμη να μας συγκινεί, να ανυψώνει το πνεύμα μας και να φέρνει τους ανθρώπους κοντά με τρόπους που ελάχιστες άλλες εμπειρίες μπορούν. Από τη διανοούμενη φύση της jazz και τον ξεκούραστο ρυθμό της reggae έως την εκρηκτική ενέργεια μιας ζωντανής συναυλίας, η μουσική επηρεάζει βαθιά τα συναισθήματά μας και τη συνολική μας ευεξία. Αλλά τι είναι αυτό στη μουσική—και ιδιαίτερα στις ζωντανές εμφανίσεις—που δημιουργεί τόσο βαθιά και διαρκή ευτυχία;

Πρόσφατες έρευνες ρίχνουν φως στους ψυχολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την επίδραση της μουσικής στην ευτυχία. Εργασία του 2020 από την Ιρλανδή Erica Verling εξετάζει πώς διαφορετικά μουσικά είδη—Jazz, Reggae, Disco και Trap—επηρεάζουν τα συναισθήματα των ακροατών, αποκαλύπτοντας ότι ορισμένα στυλ είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόκληση θετικών συναισθημάτων.

Παράλληλα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις ενισχύουν την αίσθηση της σύνδεσης και του νοήματος μέσω του φαινομένου της συλλογικής έκστασης. Αυτή η έντονη αίσθηση ενότητας και κοινής εμπειρίας δεν περιορίζεται μόνο στη διάρκεια της συναυλίας αλλά επεκτείνεται, οδηγώντας σε αυξημένη ευτυχία ακόμη και μία εβδομάδα αργότερα.

Πώς συμβάλλουν τα διαφορετικά μουσικά είδη στη δημιουργία θετικών συναισθημάτων; Γιατί οι εμπειρίες με ζωντανή μουσική έχουν μακροχρόνια ψυχολογικά οφέλη; Ποιοι παράγοντες ενισχύουν τη συναισθηματική επίδραση μιας συναυλίας; Είτε είστε παθιασμένος λάτρης της μουσικής είτε αναζητάτε τρόπους για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, μάθετε πώς η επιστήμη εξηγεί την επίδραση της μουσικής στον ψυχισμό μας και αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δικές σας μουσικές εμπειρίες.

Ποια είδη μουσικής προκαλούν ευτυχία και επηρεάζουν θετικά τα συναισθήματα

Η εργασία του 2020 της Ιρλανδής Erica Verling με τίτλο Investigating the Impact of Different Music Genres on Emotions and Motivation, χρησιμοποιεί μια ποιοτική προσέγγιση για να εξερευνήσει πώς συγκεκριμένα μουσικά είδη—Jazz, Reggae, Trap και Disco—επηρεάζουν τα συναισθήματα και τα κίνητρα των ακροατών. Μέσω θεματικής ανάλυσης των απαντήσεων των συμμετεχόντων, η μελέτη αναδεικνύει τις διακριτές συναισθηματικές και κινητήριες συνδέσεις κάθε είδους.

Συλλογική έκσταση: Η ζωντανή μουσική ενισχύει την ευτυχία

Η παρακολούθηση εκδηλώσεων με ζωντανή μουσική δεν είναι μόνον ψυχαγωγική, αλλά δημιουργεί και μια βαθιά αίσθηση σύνδεσης που διαρκεί και μετά από τη συναυλία. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin υποστηρίζει ότι η ζωντανή μουσική ενισχύει την ευημερία μέσω ενός ψυχολογικού φαινομένου γνωστού ως συλλογική έκσταση. Αυτή η έντονη αίσθηση ενότητας και κοινής εμπειρίας κάνει τις συναυλίες να μοιάζουν ιερές και συμβάλλει στη διαρκή ευτυχία, ακόμη και μια εβδομάδα μετά το γεγονός.

Ποια τραγούδια ακούνε οι άνθρωποι που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους – Έρευνα αποκαλύπτει

Οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη για να κατανοήσουν γιατί οι εμπειρίες με ζωντανή μουσική είναι τόσο ισχυρές και εάν προσφέρουν ψυχολογικά οφέλη πέρα από την απλή απόλαυση. Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να προάγει την κοινωνική σύνδεση και να μειώνει το στρες, οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτές τις επιδράσεις παρέμεναν ασαφείς.

Η υπόθεση των ερευνητών ήταν ότι η συλλογική έκσταση—το αίσθημα σύνδεσης και υπέρβασης που συμβαίνει σε μεγάλα, συναισθηματικά συγχρονισμένα πλήθη—θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική είναι τόσο αξέχαστες και σημαντικές. Επιπλέον, ήθελαν να εξετάσουν αν συγκεκριμένες πτυχές της εμπειρίας μιας συναυλίας, όπως η προσωπική σύνδεση με τον καλλιτέχνη, η απορρόφηση από τους στίχους ή η παρουσία φίλων, ενισχύουν αυτό το φαινόμενο.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη συναισθηματική επίδραση της ζωντανής μουσικής ως συλλογική εμπειρία

Για να ελέγξουν αυτές τις ιδέες, οι ερευνητές διεξήγαγαν τέσσερις μελέτες με συνολικά 789 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών πανεπιστημίου και του ευρύτερου κοινού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συλλογική έκσταση που βιώθηκε στη συναυλία είχε άμεση σύνδεση με αυξημένη ευτυχία ακόμη και μια εβδομάδα αργότερα. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ένιωσαν έναν μονόπλευρο δεσμό με τον καλλιτέχνη, απορροφήθηκαν βαθιά στους στίχους, παρακολούθησαν τη συναυλία με φίλους, ήταν πιο πιθανό να βιώσουν συλλογική έκσταση. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στα μακροχρόνια ψυχολογικά οφέλη της εμπειρίας.

Η μοναδική επίδραση της ζωντανής μουσικής στη μακροπρόθεσμη ευτυχία

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης ήταν ότι η συλλογική έκσταση προέβλεπε μοναδικά τη μακροχρόνια ευτυχία. Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι θετικές εμπειρίες μπορούν να βελτιώσουν προσωρινά τη διάθεση, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η ζωντανή μουσική μπορεί να έχει βαθύτερο και πιο διαρκές αντίκτυπο, δημιουργώντας συναισθήματα σύνδεσης και υπέρβασης. Το αίσθημα ότι «συμβαίνει κάτι ξεχωριστό» κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας φαίνεται να είναι βασικός παράγοντας των ψυχολογικών της οφελών.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς της μελέτης:

Παρά τους περιορισμούς, η μελέτη επιβεβαιώνει τα μοναδικά ψυχολογικά οφέλη της ζωντανής μουσικής. Για όσους θέλουν να ενισχύσουν την ευημερία τους, οι ερευνητές προτείνουν να παρακολουθούν συναυλίες με ζωντανή μουσική, ειδικά από καλλιτέχνες με τους οποίους νιώθουν σύνδεση ή μουσική που τους συγκινεί βαθιά. Η παρουσία φίλων και η πλήρης απορρόφηση στην εμπειρία μπορούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα θετικά αποτελέσματα.

Ποιο είδος μουσικής βοηθά να έχουμε καλύτερες επιδόσεις στη δουλειά μας; Τι είναι το φαινόμενο Μότσαρτ

Για τους λάτρεις της μουσικής, αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν κάτι που ίσως ήδη νιώθουν ενστικτωδώς—υπάρχει κάτι μαγικό στο να χάνεται κάποιος μέσα σε ένα πλήθος, να τραγουδάει τα αγαπημένα του τραγούδια και να συγχρονίζεται πλήρως με την ενέργεια του αγαπημένου του καλλιτέχνη αλλά και του κοινού. Και αυτή η μαγεία δεν διαρκεί μόνο για λίγες ώρες—αφήνει ένα αμετάβλητο αποτύπωμα στην ευτυχία και το νόημα της ζωής.

Πηγές: PsyPost, Sage Journals, NCI

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version